Erdoğan, esnafa destek paketini açıkladı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 1 milyon 900 bin esnaf ve sanatkârı yakından ilgilendiren Esnaf Destek Stratejisi Belgesi ve Eylem Planı'nı açıkladı. 7 ana başlıktan ve öncelikli 30 tedbirden oluşan stratejinin temelinde değişim ve dönüşümün yattığına dikkat çeken Başbakan Erdoğan, esnafın öncelikle kredi ve finansman şartları iyileştirileceğini vurguladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Esnaf ve Sanatkârlar Değişim, Dönüşüm ve Destek Stratejisi Belgesi"ni, kabinenin ekonomi bakanlarıyla birlikte İstanbul'da açıkladı. Erdoğan hükümetin destek paketinin 7 ana başlık, 30 öncelikli önlemden oluştunğunu bildirdi. Esnaf ve sanatkârın değişim ve dönüşümünün hedeflendiği, kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesinin amaçlandığını kaydeden Başbakan Erdoğan, paketin 7 ana başlığını şöyle sıraladı: "Kredi ve finansman şartlarının iyileştirilmesi, vergi, istihdam ve diğer yükümlülüklerin azaltılması, eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin geliştirilmesi, girişimcilik ve yenilikçiliğin özendirilmesi, altyapı kümelenme ve ortaklık faaliyetleri, hukuki düzenlemelerin yapılması, esnaf ve sanatkârın AB programlarından yararlanması."
'Esnafa küresel piyasada rekabet gücü kazandırılacak'
Bu strateji ve eylem planının esnaf ve sanatkârlara yurt içinde değil, küresel piyasalarda da rekabet gücü kazandıracağını söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, stratejiyle esnafın öncelikle kredi ve finansman şartları iyileştirileceğini dile getirdi. Kredi ve finansmsan şartlarının iyileştirilmesi için esnaf ve sanatkarlara yüzde 50 faiz desteği uygulamasına devam edileceğini açıklayan Başbakan Erdoğan, uygun şartlarda desteğin verileceğini, en ufak bir sapma istemediklerinin altını çizdi. KOSGEB desteklerinden etkin bir şekilde yararlanma amacıyla, KOSGEB'in esnaf ve sanatkâra vereceği destek programlarının öncelikli hale getirileceğini dile getiren Başbakan Erdoğan, Halkbankası tarafından esnaf ve sanatkârlara kullandırılan krediye erişimin artırılacağını ve kolaylaştırılacağını ifade etti. KOSGEB aracılığıyla, Ar-Ge, inovasyon, girişimcilik ve yenilikçiliğin destekleneceğini belirten Erdoğan, "Yeni projelerimiz deyim yerindeyse nokta atışı şeklinde yapılacak. Destekleyici olduğu kadar, yönlendirici de olacak" dedi. İstihdam ve diğer yükümlülüklerin azaltılması başlığında, esnafın üzerindeki yüklerin kaldırılmasını sağlayaklarını dile getiren Erdoğan, halen esnaf muaflığı kapsamındaki meslek kolları için, vergiden muaf esnaf belgesi uygulamasının getirileceğini açıkladı. Unutulan mesleklerin, Maliye Bakanlığı'nca sağlanacak muafiyetle destekleneceğini kaydeden Başbakan Erdoğan, basit usulden gerçek usule geçen esnaf ve sanatkarların şartlar oluştuğunda basit usulde vergilendirilmelerine imkan tanınacağını vurguladı.
'Üniversiteyle işbirliği geliştirilecek'
Altyapı kümelenme ve ortaklık başlığı çerçevesinde esnaf ve sanatkârla, üniversiteler arasındaki işbirliğinin geliştirileceğini belirten Erdoğan, üniversitelerin açacağı kurslarla esnafın ticaret yapma yeteneğinin artırılacağını dile getirdi. Esnaf ve sanatkarlara yönelik küçük sanayi sitelerinin yapımına katkı vereceklerini açıklayan Erdoğan, esnaf ve sanatkarın altyapı inşaatlarının tamamına, üstü yapı inşaatlarının yüzde 70'ine kadar kısmına proje desteği sağlanacağını bildirdi. Erdoğan, bu konuda TOKİ'nin imkanlarından yararlanılacağını kaydetti. Esnaf ve sanatkârın ortak kullanacağı atölye ve test merkezlerinin oluşturulacağını aktaran Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'nın, hangi illerde hangi meslek kuruluşlarının kümelenmesi gerektiğiyle ilgili çalışmalar yapacağına değinen Erdoğan, özellikle işletmeleri bir çatı altında bulunduracak projeleri desteklemeye devam edeceklerini söyledi.
Hukuki düzenlemeler başlığı altında 3 bin 125 odanın, 82 birlik 13 federasyon ve konfederasyonun dağınık yapısının giderileceğini açıklayan Erdoğan, bu dağınık yapının maliyetleri artırdığını, gelirlerinin giderlerini karşılayamaz duruma geldiğini, yıllık 400 milyon TL'lik maliyeti bulunduğunu ifade etti. Esnaf ve sanatkarların kamu ihalelerine katılmalarının kolaylaştırılacağına dikkat çeken Erdoğan, TESK'in Milli Prodüktivite Merkezi'ne ödediği aidatın kaldırılacağını, Sosyal Güvenlik Kurumu yönetiminde esnaf temsilcilerinin yer alacağını ifade etti.
'Vergi yükü mümkün olduğunca azaltılacak'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, esnaf ve sanatkârın vergi baskısından kurtarılmasına yönelik çalışmaların sürdüğünü belirterek, vergi yükünün mümkün olduğunca azaltılacağını kaydetti. Vergiden muafiyetin çok çok küçük esnafı kapsadığına işaret eden Erdoğan, esnafa bir belge verileceğini, böylece esnafın vergiden muaf olacağını kaydetti. Başbakan Erdoğan, büyük marketlerle ilgili düzenlemenin en kısa zamanda Meclis'e gönderileceğini ifade etti. Değişim ve dönüşümden bahsedildiği stratejik bir dönemden geçildiğini vurgulayan Erdoğan, "Gerekirse alışveriş merkezlerinin veya büyük süper marketlerin bakkalla işbirliğine girmek suretiyle onları adeta bir bayi gibi çalışmaları sağlayacak, onları sermaye yükünden kurtaracak bazı adımların atılması sağlanabilir" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Esnaf ve Sanatkârlar Değişim, Dönüşüm ve Destek Stratejisi Belgesi"ni, kabinenin ekonomi bakanlarıyla birlikte İstanbul'da açıkladı. Paketle ilgili açıklamalar öncesinde Türkiye ekonomisi, esnaf ve sanatkârlara yönelik olarak bu zamana kadar atılan adımları anlatan Başbakan Erdoğan, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı. Pakete yönelik bir soru üzerine esnaf ve sanatkarın vergi baskısından kurtarılacağını söyleyen Başbakan Erdoğan, konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü, mümkün olduğunca esnaf ve sanatkarın vergi yükünün azaltılacağını kaydetti. Vergiden muafiyetin çok çok küçük esnafı kapsadığını belirten Erdoğan, bu esnafı muhatap alan bir belge verileceğini, böylece de esnafın vergiden muaf olacağını açıkladı. Erdoğan, "Nereye kadar, tabi ki belli bir çizgiye kadar. Şu anda bununla ilgili çalışmaları arkadaşlarımız tamamlamak üzere. Kademelendirmek gibi bir şey olacak. Uygulamayla en azından esnaf ve sanatkarı kendi öz güvenlerini artıracak bir konuma getirmek istediklerini belirterek, çalışmalar kesinleştiği anda sonuçları duyurulacaktır" diye konuştu.
'Şu anda ilave istihdama yönelik destek yok'
Esnaf ve sanatkârın ilave istihdamına yönelik çalışmalar olup olmadığının sorulması üzerine Erdoğan, şu anda sadece esnaf ve sanatkârın ilave istihdamına yönelik desteklerin olmadığını belirtti. Erdoğan şunları söyledi: "Bizim bir de Ekonomi Koordinasyon Kurulu olarak yaptığımız çalışmalar doğrultusunda, Çalışma Bakanlığı istihdama verilecek destek neticesinde sağlanacak desteklere yönelik çalışmaları ilgili kuruluşlarla devam ettiriyor. Biz bunu sadece TESK'le değil TOBB ve TÜSİAD'la da aynı şekilde sürdürüyoruz. Hatta ben kendilerine şunu söylüyorum: Her şey bu malum kaynaklarla yürümemelidir. Bu gün TOBB'un 1.5 milyon üyesi, her üye 1 istihdam sağlasa, 1.5 milyon kişinin istihdamı sağlanır. 1.5 milyon kişiyle işsizlikte yaklaşık 3 puana yakın düşüş sağlanır. TESK'te yapılacak bu yeni düzenlemeyle de işsizliğin 10'nun altına düşer."
'Büyük Marketler Yasası en kısa sürede Meclis'e gönderilecek'
Büyük Marketler Yasası'yla ilgili şu anda mevcut durumun ne olduğunun sorulması üzerine Erdoğan, konunun henüz Meclis'e sevk edilmediğini söyleyerek, şu anda Anayasa değişikliğiyle ilgili çalışmanın olması sebebiyle Meclis gündeminde bir sarkma olduğunu, ama en kısa zaman içerisinde düzenlemenin Meclis'e gönderileceğini ifade etti.
'STK'ler bakkalların birleşmesini teyit etmeli'
"Bakkallara yönelik bir uygulama var mı?" sorusuna Erdoğan, artık değişim dönüşümden bahsettiklerini vurgulayarak, "Stratejik bir dönemden bahsediyoruz" dedi. Sivil toplum kuruluşlarının bakkallar arasındaki birleşmeyi teyit eden, teşvik eden adımlar atması gerektiğini söyleyen Erdoğan, "Gerekirse bu tür alışveriş merkezlerinin veya büyük süper marketlerin bakkalla işbirliğine girmek suretiyle onları adeta bir bayi gibi çalışmaları sağlayacak, onları sermaye yükünden kurtaracak bazı adımların atılması sağlanabilir" şeklinde konuştu. Böylece taze ve ucuz ürünün temin edilebileceğini kaydeden Erdoğan, "Şunu kabul etmek lazım. Artık alışveriş merkezlerini bir kenara koyalım, alışveriş merkezleri olmasın, pazar günü çalışmasın gibi bir anlayışın olması mümkün değil. Biz burada halkın talebini düşünmek zorundayız. Bakkallarımızın ortak tedarik merkezleri oluşturması ki bunu örneğin TESK yapabilir. Bu tedarik merkezleriyle bu yapılırsa, bakkallarda taze ve ucuz ürünü bulma imkanı bulacaklardır" diye konuştu.
'Gelecek adına umutlar arttı'
Erdoğan konuşmasında, ekonomiye yönelik açıklamalarda da bulundu. Türkiye'nin küresel ekonomik krizi son derece hazırlıklı karşıladığını belirten Erdoğan, "2002 yılı sonundan itibaren gerçekleştirmiş olduğumuz yapısal reformlar krizin Türkiye üzerindeki etkilerini diğer ülkelere nazaran kısıtlı kalmasını sağlamıştır. Bununla birlikte krizin sinyallerinin aldığımız ilk andan itibaren akılcı ve zamanında tedbirler almak suretiyle daralan piyasaları geliştirecek ve reel sektörün krizden çıkmasını sağlayacak adımlar attık. 2008 sonundan itibaren geçici bir daralma sürecine giren Türkiye ekonomisi 2009 son çeyreğinde beklentileri de aşmak suretiyle yüzde 6 gibi bir büyüme kaydetmiştir. 2009 yılındaki daralma yüzde 4.7 ile sınırlı kalmıştır" şeklinde konuştu. Bu yılın ilk çeyreğinde bütçe performansının sanayi üretimi, iç talep ve ihracatta yaşanan olumlu gelişmelerle gelecek adına umutlarının artmasına neden olduğunu kaydeden Erdoğan, Türkiye ekonomisindeki hızlı ilerlemenin en önemli göstergelerinden birinin dün İMKB'nin ulaştığı 59 binlik tarihi seviye olduğuna işaret etti.
'Ekonomiyi dijital ortamdan izlemiyoruz'
Türkiye'nin krizi en az zararla atlattığını kaydeden Başbakan Erdoğan, 2010 ve 2011'de dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasında yer alacağının teyit edildiğini vurguladı. Orta Vadeli Program'da 2010 yılı için yüzde 3.5 olarak belirlenen büyüme tahmininin artık son derece mütevazı bir seviye olarak görüldüğünü kaydeden Erdoğan, Türkiye'nin Cumhuriyeti'nin 100'üncü yılında dünyanın ilk 10 ülkesi arasında yer alma hedefinin uluslararası kuruluşların yaptıkları projeksiyonlarla da teyit edildiğinin altını çizdi. Erdoğan, ekonomiyi dijital ortamlardan değil, sokaktan, sokaktaki insana yansımasından izlediklerini vurguladı.
'Paket 10 milyon yurttaşı etkileyecek'
Esnaf ve sanatkarın refahın tabana yayılmasında önemli rol oynadığını ve istihdam oluşturduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, bu gün 491 meslek kolunda faaliyet gösteren 1 milyon 900 binin üzerinde esnaf ve sanatkâr bulunduğunu kaydetti. Her ailede ortalama 5 kişi bulunduğu varsayımıyla hareket edilmesini öneren Başbakan Erdoğan, açıklanan paketin 10 milyon vatandaşı yakından ilgilendirdiğini ileri sürdü. Her esnafın kendisi dahil en az iki kişiyi istihdam ettiğini varsayımıyla konuşan Erdoğan, "Her 5 çalışanımızdan birinin bu iş yerlerinde istihdam edildiğini düşünebiliriz. Bunlarında ötesinde biz esnafımızı ahilik görevinin bize bir emaneti olarak değerlendiriyor sosyal dokumuzun temel taşı olarak görüyor, bu emanetimize sahip çıkmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Esnafımızı rahatlatmak sorunlarını çözmek, imkanlarını arttırmak için çok önemli adımlarımız oldu" diye konuştu.
'Kredi miktarı 21 kat arttı'
Hükümet olarak, esnaf ve sanatkârın finansal ihtiyacın karşılanması, Halk Bankası tarafından sağlanan kredinin şartlarını iyileştirilmesi açısından önemli gelişmelere imza attıklarını ifade eden Erdoğan, 2002'de Halk Bankası aracılığıyla sadece 154 milyon TL kredi kullanan esnafın, 2009 itibariyle kullandığı kredi miktarının 21 kat artışla 3.3 milyar TL'ye ulaştığını kaydetti. Bu dönemde Türkiye'de oluşan güven ve istikrarın bir sonucu olarak esnafın fiili olarak ödediği kredi faizlerinin yüze 47 seviyesinden yüzde 6.5'e kadar indiğine değinen Erdoğan, esnafın kullanabileceği kredinin üst sınırının ise 5 bin TL olduğunu anımsatarak, bunun mali yapılarına göre 35 bin yada 50 bin TL'ye kadar çıkardıklarını ifade etti. Ocak 2009'da çıkarılan sicil affıyla Merkez Bankası nezdinde negatif kayıtları sildiklerini aktaran Erdoğan, böylece esnaf ve sanatkara yeniden kredi kullanabilme imkanı oluşturduklarını dile getirdi.
'Değişim ve dönüşüm programı hazırlandı'
100 bin KOBİ'ye 2.5 milyar TL'lik destek programından esnafın da yararlanmasını sağladıklarını kaydeden Erdoğan, "KOSGEB kanununda yaptığımız değişiklikle, hizmet sektörünün de KOSGEB desteklerinden yararlanmasını sağladık. Esnaf ve sanatkarları da değişime zorluyoruz. 60'ıncı eylem planında esnaf ve sanatkârın sorunlarının tespiti, strateji ve eylem planı geliştirilmesini Sanayi Bakanlığı'na verdik. İlgili kamu kurumlarının katılımıyla esnaf ve sanatkârlar, değişim ve dönüşüm programını hazırladık. Bugüne kadar esnafla yapılan ilk ve kapsamlı çalışmaya imza atmış bulunuyoruz. Temel hedef, öncelik ve tedbirleri belirledik" dedi.
İlgili haber için tıklayınız
'Esnaf ve sanatkârlar olarak bu işe olumlu bakıyoruz'
En Çok Okunan Haberler
- Op. Dr. Dericioğlu başında poşetle ölü bulundu
- 500 bin TL'nin aylık getirisi belli oldu
- Suriyeliler memleketine gidiyor
- Yaş sınırlaması Meclis’te
- Marmaray'da seferler durduruldu!
- Suriye'de herkesin konuştuğu ölüm listesi
- Apple'dan 'şifre' talebine yanıt!
- Erdoğan'dan işgale 'isimsiz' tepki
- İlber Ortaylı canlı yayını terk etti!
- Suriye'nin yeni başbakanından ilk açıklama