Erdoğan: İsrail kendine gel

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Filistin'le ilgili 'Filistin bayrağı, BM'de tam üye devletlerin bayrakları arasında dalgalanıncaya kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz' dedi.

Yayınlanma: 11.12.2012 - 21:02
Abone Ol google-news

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Filistin'in BM'de ''Üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü elde etmesi dolayısıyla Filistin'in Ankara Büyükelçiliği tarafından Swiss Otel'de, Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas ile onurlarına verilen akşam yemeğine katıldı.

Filistin'in, BM'de devlet olarak tanınmasını kutladıkları bu anlamlı yemeğin, Türkiye ile Filistin arasındaki dostluk ve kardeşlik dayanışmasının güzel bir örneğini teşkil ettiğini dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:
''Her şeyden önce burası Filistin'in ve Filistinlilerin misafir olduğu bir mekan değil, burası Filistinli kardeşlerimin ikinci bir evidir. Filistin de bizim için ikinci bir evimizdir. Biz hep böyle gördük, tarih boyunca böyle gördük, dersi de böyle aldık. Filistin'in ve Filistinli kardeşlerimizin haklı davasının, Türk halkının gönlünde ayrı ve anlamlı bir yeri vardır.
Bizler Filistin halkının bugüne kadar çektiği acıların sızısını her zaman kalbinde hissetmiş, yapılan haksızlıklar, insanlık dışı muameleler ve zulümler karşısında hiçbir zaman sesiz kalmamış bir milletiz. Filistin meselesi, bizim milletimiz için tüm mazlum toplumların yaşadığı acıların bir sembolü olmuştur. Filistin'den gelen her kötü haber bizleri acıya boğmuştur, her güzel haber yüreğimizi ferahlatmıştır. Aramıza hangi engeller konmuş olursa olsun gönülden gönüle bir yol olduğu inancıyla biz Filistin'le, Filistinli kardeşlerimizle irtibatımızı hiçbir zaman kesmedik. Tarihimizden, kültürümüzden, inancımızdan, insanlığımızdan kaynaklanan müştereklerimizi asla unutmadık. Biz biliyorduk ki Müslümanlar kardeştir.''



''İsrail yönetimi eğer barış istiyorsa değişimi doğru biçimde değerlendirmeli''


''Elde edilen netice önemli olmakla birlikte işimiz henüz bitmiş değil'' ifadesini kullanan Erdoğan, ''Uluslararası toplum, Filistinlilere yönelik vicdani, hukuki, siyasi borcunu ancak Filistin BM'ye tam üye olarak kabul edildiği gün ödemiş olacaktır. Türkiye olarak bize inanan ve güvenen dostlarımızla birlikte Filistin'in tam üyelik başvurusunun bir an önce olumlu şekilde sonuçlandırılması için gayret göstermeye devam edeceğiz. Filistin bayrağı, BM'de tam üye devletlerin bayrakları arasında dalgalanıncaya kadar mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz'' diye konuştu.

''Bunlarda her oyun var''

İsrail'in, uluslararası hukuku ayaklar altına alan yasa dışı yerleşim faaliyetleriyle bölgede kalıcı ve adil barış zeminini bilinçli bir şekilde tahrip etmekten vazgeçmediğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

''Ben şimdi buradan Şimon Peres'e de sesleniyorum; ey Peres, sen bir zamanlar bana 'Bu topraklarda Türkiye olarak siz konut yapımında başarılısınız, Filistinlilere konut yapma noktasında siz bilginizi, ben de parayı temin edeyim, burada Filistinlilere konut yapalım' diyen insan değil miydin? Sen bu teklifi bana yapan insandın. Şimdi Cumhurbaşkanı olunca mı değişti bu? Ama bu İsrail akşam başka, sabah başka. Bunları iyi tanıyın. Bunlarda her oyun var. Son olarak İsrail yönetimi, Doğu Kudüs ve Batı Şeria'da toplam 3 bin ilave konut inşa edilmesine onay verdi. Bu kararla iki devletli çözüm vizyonunu tehlikeye atacak şekilde Batı Şeria'daki stratejik bir bölgede imar planını ilerletme kararı aldı. Ama ben burada ABD'li dostlarımıza da sesleniyorum; Ortadoğu'da iki devletli sistemi isteyenler siz değil miydiniz? İki devletli yapıyı isteyen siz değil miydiniz?
Şimdi ne oldu da Filistin'in devlet olmasına karşı durdunuz? Bunu anlamak mümkün değil. Bir yıl önce 'Önümüzdeki yıl BM'de Filistin'in bayrağını göreceksiniz' derken, öbür yıl maalesef orada bir manevra yapılıyor. Ben bunları kendilerine söylediğim için şu anda rahat söylüyorum. Yani bunlar kapalı kapılar arkasında konuşulmamıştır, bunu biliniz. Bunlar bizzat yüzlerine söylenmiştir. Uluslararası toplumun tüm uyarılarına rağmen sergilenen bu tutum, BM Genel Kurulu'nda alınan kararın, İsrail yönetimince doğru algılanamadığını gösteriyor. İsrail, Filistinlilerin hak ve hukuklarını ayaklar altına alan tek taraflı politikaları ile amacına ulaşamayacağını artık idrak etmek zorunda.''

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler