Erdoğan'a korkutan yetki
AKP'nin MİT yasasındaki değişiklik teklifinin olduğu gibi yaşama geçmesi durumunda, hem MİT elemanları hem de "Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenler"in soruşturulabilmesi için özel yetkili mahkemeler de dahil olmak üzere Başbakan'ın iznini almaları gerekecek. Böylece Başbakan Erdoğan, tam 33 suça ilişkin soruşturmada izin yetkisine sahip tek adam olacak.
Özel yetkili savcı tarafından ifadeye çağrılan MİT Müsteşarı Hakan Fidan ile eski kurum yöneticilerini kurtarmaya yönelik tek maddelik düzenleme hükümetin teklifi gibi yasalaşırsa, cumhurbaşkanına suikasttan casusluğa, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etmekten devlet sırlarından yararlanmaya kadar tam 33 suça ilişkin soruşturma ancak Başbakan’ın izniyle yapılabilecek. CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, teklifin yasalaşması halinde “yeni faili meçhul cinayetlerin ortaya çıkabileceği” uyarısında bulundu.
MİT Yasası’nın 26. maddesi, MİT mensuplarının soruşturulmalarını Başbakan’ın iznine bağlıyor. AKP’nin teklifinin olduğu gibi yaşama geçmesi durumunda, hem MİT elemanları hem de “Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenler”in soruşturulabilmesi için özel yetkili mahkemeler de dahil olmak üzere Başbakan’ın iznini almaları gerekecek. İstihbarat elemanları ile Başbakan’ın özel görevlendirdiği kişilerin, Başbakan’ın izni olmadan soruştulup yargılanamayacakları suçlardan bazıları şöyle: “Suç işlemek amacıyla örgüt kurma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak, düşmanla işbirliği yapmak, devlete karşı savaşa tahrik, yabancı devlet aleyhine asker toplama, askeri tesisleri tahrip ve düşman askeri hareketleri yararına anlaşma, düşman devlete maddi ve mali yardım, anayasayı ihlal, cumhurbaşkanına suikast ile fiili saldırı, yasama organına karşı suç, hükümete karşı suç, Türkiye Cumhuriyeti hükümetine karşı silahlı isyan, silahlı örgüt, silah sağlama, suç için anlaşma, askeri komutanlıkların gasbı, yabancı hizmetine asker yazma yazılma, savaş zamanında emirlere uymama, savaş zamanında yükümlülükler, devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme, devletin güvenliğine ilişkin bilgileri temin etme, siyasal veya askeri casusluk, devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin bilgileri açıklama, gizli kalması gereken bilgileri açıklama, uluslararası casusluk, taksir sonucu casusluk fiillerinin işlenmesi, devlet sırlarından yararlanma, devlet hizmetlerinde sadakatsizlik, yasaklanan bilgileri temin, yasaklanan bilgileri açıklama, devlet güvenliği ile ilgili belgeleri elinde bulundurma.”
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk, düzenlemenin Başbakan’ın görevlendireceği herhangi bir kişi için de açıkça dokunulmazlık sağladığına işaret ederek “Hatta öyle ki, Başbakan’ın görevlendirdiği herhangi bir kişi, cumhurbaşkanına suikast veya fiili saldırıda bulunsa bile Başbakan izin vermedikçe yargılanamayacak. Dokunulmazlıkları kaldıracağı vaadiyle yola çıkan hükümet, yeni dokunulmazlık alanları yaratıyor” dedi. Öztürk, teklifin yasalaşması durumunda “yeni faili meçhul cinayetlerin ortaya çıkabileceği” uyarısında bulundu.
En Çok Okunan Haberler
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Erdoğan'dan Suriyeliler açıklaması