Erdoğan'a o kitabı niye veridiğini anlattı

Emine Erdoğan'a 'Diktatörlüğün Psikolojisi' isimli kitap hediye eden İranlı Profesöre ulaşan Radikal yazarı Pınar Öğünç, ilginç bir yazı ile o kitabın hikayesini okurlarıyla paylaştı.

Yayınlanma: 20.05.2013 - 12:14
Abone Ol google-news

Başbakan Erdoğan ile birlikte ABD'ye giden ve Georgetown Üniversitesi'nde yaptığı konuşmanın ardından İran asıllı Profesör Fathali Moghaddam tarafından kendisine "Diktatörlüğün Psikolojisi" isimli bir kitap hediye edilen Emine Erdoğan geçen haftanın en çok konuşulan isimlerinden biri oldu.

Georgetown Üniversitesi'nin akademik kadrodan İranlı profesör Fathali Moghaddam'ın kendi yazdığı son kitabı, özellikle ismi nedeniyle muhaliflerin ilgisini çekmiş, ABD, Erdoğan çiftine bir imada mı bulunuyor düşüncesini ortaya koymuştu.

Profesör Moghaddam'a ulaşan Radikal yazarı Pınar Öğünç, ilginç bir yazı ile o kitabın hikayesini okurlarıyla paylaştı.

"Türkiye'ye dair söyleyecekleri de var Moghaddam'ın. Öncelikle 'Diktatörlüğün Psikolojisi'nde, şimdiye dek diktatörlerin bireysellikleri ve ideolojiler üzerinden bakmayı tercih eden akademik açıyı değiştirdiğini söylüyor, diktatöre iktidarını veren psikolojinin sorgulanmasını öneriyor. Kendi 'diktatörlük tecrübesi' var, çok diktatörlük de gezmiş. Anayasaları, makro düzeyde yasaları değiştirmenin, bu psikolojiyi değiştirmekten daha kolay olduğunu söylüyor örneğin. Bir oyla diktatörlükten demokrasiye geçmek mümkün ama bu psikolojiden sıyrılmak vakit istiyor. Arap Baharı'nı örnek veriyor. Tarihinizdeki diktatörlüklerin 'demokrasilerinize' nasıl sızabileceğini anlatıyor.

Ortadoğu'nun en gelişmiş İslami demokrasisi olarak gördüğü Türkiye'ye de etrafındaki diktatörlüklerin tesirinden söz ediyor. Suriye ve benzer ülkelerdeki çatışma ve istikrarsızların, ülkeler arası gerilimler kadar iç meselelere de yol açacağını düşünüyor. Uyarıyor: "Türkiye'nin liderlerinin demokrasiyi güçlendirmek için akıllıca hareket etmeye ihtiyacı var. Diktatörlüğe doğru geri bir adım atmamak için bu şart."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler