Eski AİHM Başkanı Costa: AİHM kontrolü yok

Eski AİHM Başkanı Costa, AKPM’deki oturumda Türkiye’deki OHAL’de yaşananların Avrupa değerlerini tehdit ettiğini söyledi

Yayınlanma: 25.01.2017 - 19:23
Abone Ol google-news

Türkiye’deki OHAL tablosunun tartışıldığı Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde, AİHM eski Başkanı Jean Paul Costa, AİHM kontrolünün Türkiye’de çalışmadığını dile getiren Costa, “Bu Avrupa değerlerini tehdit eder” diye konuştu. Türkiye’deki 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaşanan OHAL koşulları Avrupa Konseyi Parlamanterler Meclisi’nin kış oturumunun gündeminden çıkartılmasına karşın, Strazburg’da tartışılmaya devam etti. “Türkiye; demokrasiyi yeniden düzenlemek mi yoksa diktatörlüğü yeniden keşfetmek mi” başlıklı oturumda konuşan Costa, Türkiye ve Fransa’nın olağanüstü hal ilan etmesine karşın, İspanya’da bunun ilan edilmediğini belirterek “Terörizm demokratik devletleri hata yapmaya itti.

Ama hepsini değil. İspanya gibi ülkede Kral darbe girişimini önledi; Madrid’teki tren istasyonuna yönelik saldırılara karşın bu örnekler yaşanmadı” dedi. Anayasa paketinde kaldırılan tek unsurun Başbakanlık olmadığını vurgulayan Costa, “ABD’de de Başbakanlık yok ama orada kuvvetler ayrılığı çok güçlü, Kongre çok güçlü ve özellikle yüksek mahkemeler bağımsız” değerlendirmesini yaptı. Eski AİHM Başkanı, referanduma sunulacak anayasa teklifini, “Türkiye’deki durumda ise güçlerin tek bir insanda birleştiği, iktidarın monopolleştiğini görüyoruz. Yargı, bakanların üzerinde söz sahibi olamayacak” sözleri ile değerlendirdi. Eski AİHM yargıcı Rıza Türmen ise konuşmasında referanduma sunulacak olan teklifin “tek bir elde güçlerin toplanması” olduğunu belirtirken, “OHAL ile yürütme lehine bozulan kuvvetler ayrılığının ardından bu teklif kabul edilirse bu denge çok daha kötü olacak. Parlamentonun bakanları denetleme yetkisi kalmayacak” dedi. KHK’ların yasadışı olduğunu, anayasaya da aykırı olduğunu vurgulayan Tüzmen bunların Meclis’ten tartışılmadan geçirildiğine işaret etti. Türmen, KHK’ları inceleme komisyonun da bağımsız olmadığını vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler