"Eskinin faili meçhuller, şimdinin tutuklular ülkesi"

Uluslararası gazeteci örgütlerinin temsilcileri, TBMM'de temaslarda bulundu. Ziyaretlerin gündeminde tutuklu milletvekilleri vardı.

Yayınlanma: 24.11.2011 - 15:15
Abone Ol google-news

Gazetecilere Özgürlük Platformu'nun (GÖP) davetlisi olarak Türkiye'de bulunan heyet, TBMM'de BDP, MHP, CHP ve AKP grup başkanvekillerini ziyaret etti.

Ziyaretlerde parti grup başkanvekilleri ve gazeteci örgütü temsilcileri değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri, GÖP Dönem Sözcüsü Ümit Gürtuna, 63 gazetecinin yargılanmayı beklediğini belirterek, askeri dönemlerde bile bu kadar gazetecinin tutuklu bulunmadığını söyledi. Bu konuda yasal değişikliklere ihtiyaç bulunduğunu dile getiren Gürtuna, ''Yargılananlar gazeteciler değil, gazetecilik mesleğidir. Ancak basın ve ifade özgürlüğü için sonuna kadar mücadele edeceğiz'' dedi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Ercan İpekçi, basın ve ifade özgürlüğü ile ilgili ortaya çıkardıkları dayanışmanın, heyecanın, parlamentoya yansıması gerektiğini söyledi.

Uluslararası gazeteci örgütlerinin sözcüsü Avrupa Gazeteciler Federasyonu Başkanı Arne König de neler yapılabileceğine ilişkin grup başkanvekillerinden görüş istedi.

Tutuklama furyası

BDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan, Türkiye'nin, basın özgürlüğünde konusunda karnesi en zayıf ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Muhalif kesimlere dönük ''tutuklama furyasının başladığını'' belirten Buldan, ''Bir zamanlar Türkiye faili meçhuller ülkesiydi şimdi tutuklular ülkesi'' diye konuştu.

Hükümetin kendisi gibi düşünmeyen herkesi gözaltına aldığını söyleyen Buldan, yapılacak yasal değişikliklerle tutukluların serbest kalmasının mümkün olduğunu savundu.

Türkiye diktatörlüğe gidiyor

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, Türkiye'de artık bağımsız medyanın kalmadığını iddia etti.

İnce, ''Suskun üniversite, konuşamayan iş dünyası, yandaş bir yargı, görevini yapmayan sivil toplum, yandaşlıktan yalakalığa geçmiş bir medya. Ne yazık ki Türkiye artık bir parti devletidir'' dedi. İnce, şunları söyledi:

''Türkiye diktatörlüğe gidiyor. Faşist yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız. Bunu görmeyen batılı dostlarımıza ise ya saf ya da art niyetliler diyorum. Türkiye'nin demokratikleştiği, özgürleştiği yalanına inanan batılı dostlarımızı gerçekten yadırgıyorum. 63 gazeteci şu anda tutuklu. Basılmamış kitaplar toplatılıyor.

Biz bu sorunları hallederiz. Yeter ki batılı dostlarımız Türkiye'yi doğru tanımlasınlar, doğru anlasınlar. Batı basanı, Türkiye'nin 50 yıl geriye gideceğini görmedi mi de Anayasa değişikliği ile ilgili referandumu çok övdü. Yardım talebinde bulunmuyoruz. Zarar vermesinler yeter.''

''Türkiye'nin karanlığa gittiğini, ancak aydınlığın karanlığı her zaman yeneceğini'' söyleyen İnce, ''Bu iktidarın eline dünyanın en demokratik anayasasını verseniz, onlar buradan bir faşizm çıkarabilir. Demokrasiye inanmayan, demokrasiyi tramvaya benzeten bir iktidar ile karşı karşıyayız'' diye konuştu.

CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da uluslararası gazeteci örgütlerine, davaları izlemek üzere gözlemci heyetler oluşturmaları önerisini getirdi.

Heyet, MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ve AKP Grup Başkanvekili Ahmet Aydın ile de basına kapalı görüştü.

Ziyaretlerde, grup başkanvekillerine bir dosya sunuldu.

Temaslarda, heyete, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Ankara Temsilcisi Taylan Erten ve Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı Göksel Bozkurt da eşlik etti.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler