Esnafın gözünden Taksim Meydanı Düzenleme Projesi

Taksim Meydanı'na yepyeni bir görünüm kazandırması amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nce hayata geçirilen ''Taksim Meydanı Düzenleme Projesi''ne esnaftan farklı tepkiler geliyor.

Esnafın gözünden Taksim Meydanı Düzenleme Projesi
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.11.2012 - 17:39

Proje kapsamında çalışmalara başlanması ve Cumhuriyet Caddesi'nin 5 Kasım'dan itibaren Tarlabaşı'ndaki otoparktan Divan Oteli önüne kadar trafiğe kapatılacak olması bölgedeki esnafı ekonomik açıdan etkiliyor.

Esnaf, projenin start almasıyla başlayan çalışmalar neticesinde mağdur edilmemek istediğini belirtirken, ilçenin taksici ve dolmuş esnafı şimdiden müşteri sayısında azalma olmasından ve aynı zamanda kendilerine yer gösterilmemesinden şikayetçi.

Taksim Meydanı'nda yıllardır dönercilik yaparak geçimini sağlayan dönerci esnafı ise projenin geç kalınmış bir proje olduğunu belirterek, Taksim Yayalaştırma Projesi'nin esnafın yüzünü güldüreceğini söylüyor.

 

'Bir adres gösterilmiş değil'

İstanbul Taksiciler Dolmuşçular Mal Sahipleri Şoförler Yardımlaşma Derneği (İSTADER) yöneticisi ve Disiplin Kurulu Başkanı Murat Çetin, proje dolayısıyla mağduriyet yaşayacak birçok esnaf olduğunu söyledi.

Şu an derneklerine bir tebligat ya da evrak gelmeden Bakırköy-Taksim dolmuş duraklarının kapatılması çalışmaları olduğunu savunan Çetin, şöyle devam etti: ''Dolmuşçu esnafı olarak mağduriyet yaşıyoruz. 'Neden kapatılıyoruz, kapatılırsak nereye gideceğiz?' sorularımıza yanıt verilmiyor. Muhatabımız kim bilmiyoruz. Farklı insanlar gibi biz de eylem düzenleyip, cadde ortalarında taşkınlık yaparak mı hakkımızı arayalım. Proje güzel olabilir ancak esnaf mağdur edilmeden bu çalışma yapılmalı. Bakırköy-Taksim dolmuş durağında 150 araçla günde 5-6 bin vatandaşa 24 saat aralıksız toplu taşıma hizmeti veriyoruz. Taksi lüksündeki hizmeti belediye otobüsü fiyatında sağlıyoruz. Ne sesimize kulak veriliyor, ne de gelip bize soran var. 'Biz burayı kapatacağız' deniyor. Mağduriyetimiz bu ve ciddi bir sorun. Burada herkes ekmek parası için mücadele veriyor.''

Çetin, durakların kaldırılması ve başka alana kaydırılması halinde zor durumda kalacaklarını vurgulayarak, ''Taksim bölgesinde hizmet eden bir sektörüz. Taksim dışında bir alana verilmemizin hiçbir anlamı kalmıyor. Bu bir hak mağduriyetidir. Çok öfkeliyiz. Çalışmayla beraber yolcu sayımızda azalma olacak. Bize 'Ayın 5'inde burayı terk edin' deniliyor ancak bir adres gösterilmiş değil'' diye konuştu.

'Şu an otellere cevap veremiyoruz'

Taksi şoförü Serkan Başaran da sürecin kendileri için zor geçeceğini ifade ederek, ''Şu an otellere cevap veremiyoruz. Çalışma nedeniyle her taraf kapalı, ne giriş ne de çıkış yapabiliyoruz. Şu an yollar yeni kapanmasına rağmen 1.5 saattir müşteri alamadık. Bugün itibarıyla müşterilerimizde yüzde 20-25'lik bir azalma oldu'' dedi.

Sakızağacı taksi durağı şoförlerinden Göksel Demirvuran da proje başladığından beri durağa giriş-çıkışlarda zorluklar yaşadıklarını anlatarak, şunları kaydetti: ''İleride bu zorlukların aşılacağını düşünüyorum. Ancak şu anda sadece taksiciler değil, İstiklal Caddesi'ndeki bütün esnaf zorluk yaşıyor. Yine de Taksim'in yayalaştırılarak trafiğe kapatılması olumlu, çünkü esnafın ekonomik açıdan rahatlayacağını düşünüyorum. Yapım sürecinde esnaf mağdur olabilir, ancak yayalaştırma başladıktan sonra herkes rahatlayacak.''

 

'Esnaf ve bina sahipleri mağdur edilmemeli'

Tarlabaşı'ndaki Altıntaş İş Merkezi'nin sahibi Mehmet Çelik de çalışmalar dolayısıyla bugün esnafın zarar görebileceğini, ancak gelecekte durumun esnafa olumlu yansıyacağını söyledi.

Çelik, ''Bir çalışma yapılırken bunun karşılığında zorluk çekilecek. Ticari anlamda bölgede iş yerleri yok oldu, esnaf zarar gördü. Ancak proje hayata geçtiğinde bölge esnafının yüzü gülecek. Esnaf da bu projeyi istiyor. Projede esnafın ve bina sahiplerinin mağdur edilmemesini istiyorum'' diye konuştu.

 

Dönerci esnafı projeden memnun

Kızılkayalar Hamburger'den İsa Akyıldız, 30 yıldır Taksim'de esnaflık yaptığını belirterek, ''Bu, geç kalınmış, 20-30 yıl önce olması gereken bir projeydi. Hayata geçirilirse iyi olacak. Çünkü bu bölgede hem yayalar hem de hastalarımız var. Ulaşım daha kolay olacak'' dedi. Proje dolayısıyla bir mağduriyet yaşamayacaklarını düşündüğünü aktaran Akyıldız, ''Taksim gezi alanı olacağı için müşteri sayımızda artış bekliyorum'' diye konuştu.

Sıraselviler'deki Taksim Döner Hamburger'den, 20 senelik esnaf Hayri Taş ise işleri insan potansiyeline dayalı olduğu için proje çerçevesinde başlayan çalışmalardan etkilenmediklerini söyledi. Taş, ''Taksim'in yayalaştırılması çalışmalarında bazı zorluklar olabilir ama daha sonra bu zorlukların aşılacağına inanıyorum. Yerimizin kapanmasıyla ilgili bir uyarı gelmedi ve inşallah olmaz. Kapatılırsa da devletin ve kanunun kestiği parmak acımaz. Biz de sonuçlarına katlanacağız. Her şey ve bu çalışma insanlar için'' diye konuştu.

Irmak Et ve Tavuk Pazarı'ndan kasap Hakan Koylan da projenin esnafı hem olumlu hem de olumsuz etkileyeceğini söyledi. Koylan, ''Yayaların burada çoğalması alışverişi artırabilir. Ama araçlı gelen müşteriler için olumsuz etkiler yaratacaktır. Şu an trafiğin kapalı olması tabii ki biraz etkiledi. Ancak bariyerler kalktıktan sonra meydan düzene girebilir ve proje tamamlanırsa Taksim'de karmaşa biter. Diğer ilçelerde yayalaştırmaların olduğu bölgelerde olumlu etkileri görüyoruz. Ben esnafın yüzünün güleceğine inanıyorum'' şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler