'Evet' ve 'Tercih' mührü arasında fark var mı?
Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en kritik seçimi için sandık başında. 13. Cumhurbaşkanı ve yeni Meclis'in belirleneceği seçimde 'Evet' ve 'Tercih' olmak üzere iki farklı mühür kullanılması sosyal medyada tartışma yarattı.
Sosyal medyada ve WhatsApp gruplarında, 'Tercih' ve 'Evet' mührü ile ilgili tartışma yaşanıyor. Mesajlarda, iki mühür arasında fark olup olmadığı, hangi durumda oyun geçerli ya da geçersiz sayılacağı soruluyor. Bir grup seçmen 'Evet' ile diğer seçmenler ise 'Tercih' mührü ile oy kullandığını belirterek kullandığı oyun geçerli mi geçersiz mi sayılacağını merak ediyor.
İKİ MÜHÜR DE GEÇERLİ
Oyun geçerli ya da geçersiz sayılmasını oy pusulasındaki 'Evet' ya da 'Tercih' mührü belirlemiyor. YSK yayınladığı genelge kapsamında, "Evet" ya da "Tercih" yazılı mührün bir siyasi partiye ayrılan alana, hem bir siyasi partiye hem de o partinin içinde bulunduğu ittifakın adının yazdığı kısma ve ittifakın adının yazdığı kısma taşacak şekilde siyasi partiye ayrılan bir alana basılması halinde 'geçerli' sayılacağını belirtti.
NEDEN İKİ FARKLI MÜHÜR VAR?
YSK, 'Tercih' mühürlerini halk oylaması sırasında seçmene sunmuştu. Kafa karışıklığının önüne geçmek için 'Evet' ya da 'Hayır' mührü yerine 'Tercih' mühürleri kullanılmıştı. Bugün de 'Evet' ya da 'Hayır' mühürlerinin yetersiz kalma ihtimaline karşı 'Tercih' mühürleri kullanılıyor.
<haber-yatay:1007072,1006994,1007117,1007280>
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu