'Fabrika Kızı' çekti, Aksu yazdı

Cibali’de yaşayan ve çalışan 10 genç kız, hayatlarını ve hayallerini fotoğrafladı. 5 kardeşini fotoğraflayan Sibel Soylu’nun fotoğraflarının altını ise Sezen Aksu kaleme aldı.

Yayınlanma: 14.03.2015 - 23:34
Abone Ol google-news

Cibali’de yaşayan ve çalışan 10 genç kız, hayatlarını, hayallerini ve korkularını fotoğrafladı. “Fabrika Kızı’’ adlı sergi, 1 Nisan’a kadar Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampusu’nda görülebilir. Kadir Has Üniversitesi’nin Kurumsal Sosyal Sorumluluk Akademisi Komşuluk Hakkı Projesi’nde bu yıl Cibali bölgesinde yaşayan ve çalışan kız çocuklarının objektifinden “Fabrika Kızı” hikâyesi, fotoğraf karelerine yansıdı. Kadir Has Üniversitesi’nde fotoğraf eğitimi alan 10 genç kızın çektiği kareler, ünlülerin kaleminden çıkan kelimeler ile ses buldu.

Sanatçı Bora Ayanoğlu’nun, bugün Kadir Has Üniversitesi Cibali Kampusu olan Cibali Tütün Fabrikası’nda çalışan bir kadının gazetedeki resminden etkilenerek 1969 yılında yazdığı “Fabrika Kızı” adlı şarkı ile de birleştirilen serginin açılışında Ayanoğlu, davetlileri mini bir konserle geçmişe götürdü.

Sergi açılışında konuşan Kadir Has Üniversitesi’nde İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, “Cibali, bir mikro kozmos olarak, her coğrafyadan, her yaştan kadının evi, sokağı, işyeri, okulu. 10 genç kadın, bizleri çoğu zaman dostça ağırlamayan sokaklara, sokak aralarına sıkışmış minyatür parklara, merdiven altı işliklere, ev içlerine mercek tutuyor.

Fabrika Kızları’na, projenin sponsoru Canon Eurasia tarafından sağlanan fotoğraf makineleri ile Kadir Has Üniversitesi temel fotoğraf eğitimi verildi.

 

Sezen Aksu, bu fotoğrafa şiir yazdı

Sezen Aksu, aynı hayatın yükünü paylaştıkları 5 kardeşini fotoğraflayan Sibel Soylu’nun çektiği fotoğrafın altına şu notu düştü:

Dünya yorgun düşürdüğünde, kendi dünyasına sığınır, kendi hayal dünyasında soluklanır insan… En çok da çocuk...

Bedenin ne kadar küçükse, kurulan dünya da inadına o kadar büyük olur… İmkânsız yoktur orada, uzak yoktur; olmaz, olmaz…

Hayal kurmak, çocukların çok daha özgürce kullanabildiği, zamansızlığa ve mekânsızlığa açık bir bilettir.

 

10 genç kız 10 fotoğraf, aynı kader

19 yaşındaki Şeymanur Zateroğlu tezgâhtarlık yaparak, 17 yaşındaki Gözde Özkorkmaz Sezgin garson olarak, 18 yaşında Şilan Toksoy bir atölyede bardak boyayarak, 16 yaşındaki Zeynep Altan ise bir atölyede bardak temizleyerek aile bütçesine katkı sağlıyor. 19 ve 16 yaşlarındaki kardeşler Emine ve Dilek Kurşun kardeşlerden Emine bir atölyede bardak boyuyor, küçük kardeşi Dilek ise bir konfeksiyon firmasında çalışarak hayatını kazanıyor. Projenin diğer kahramanları Hatice Akyüz hem okuyup hem çalışıyor, 21 yaşındaki Dilek Aytekin ise taşeron bir firmaya bağlı olan temizlik görevlisi. Fabrika Kızları’nın en küçüğü 15 yaşındaki Kübra Akdemir ise hem okuyor, hem çalışıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler