Fakirleştiren bütçe
Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu Genel Başkanı Mehmet Balık, Cumhuriyet tarihinde bütçe büyüklüğünün ilk kez 1 trilyon TL’yi aşmasına karşın bu yıl da bütçeden emekçilerin ve yurttaşların payına zam ve ek vergiler düştüğüne dikkat çekti.
Asgari ücrete 161 TL zam yapan, memura yüzde 4’lük zammı reva gören Cumhurbaşkanı’nın kendi maaşına ise 7 bin TL zam yapmasına karşı çıkan Balık, “Türkiye’de açlık sınırının 2 bin 500 TL’yi, yoksulluk sınırının 7 bin TL’yi aştığı bir dönemde hazırlanan bu bütçe, yurttaşların bütçesi olamaz. Saray’a ve ona bağlı kurumların artan zenginliği, bizlerin yoksullaşmasına neden oluyor. Bu bütçe merkezi bir devlet yönetimi bütçesi olmaktan öte belirli bir kesimin yararlandığı, servetine servet kattığı, denetimden ve hesap verilebilirlikten uzak otoriter bir yönetim bütçesidir” dedi.
Öte yandan, hükümetin “emekliyi enflasyona ezdirmedik”söylemi, kendi hazırladığı bütçe ile yalanlanmış oldu. Emekli aylıklarındaki artışlar 2017 ve 2018’de yıllık tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) altında kaldı. Meclis’e sunulan 2020 Bütçe Gerekçesi’nde memur emekli aylıklarında 2018’in ilk yarısı için enflasyon farkı dahil yüzde 5.69, ikinci yarısı için enflasyon farkı dahil yüzde 8.65 artış yapıldı. 2019’un ilk yarısı için artışın, enflasyon farkı dahil yüzde 10.73, ikinci yarısı için enflasyon farkı dahil yüzde 6.02 oldu. 2019’un ikinci yarısı için en düşük memur emekli aylığı, ek ödeme dahil 2 bin 523 liraya yükseldi. İşçi emeklisi aylıklarındaki artış 2017’de yüzde 11.92, 2018’de yüzde 20.30 olan yıllık TÜFE oranının çok altında kaldı.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi