Fed bitirdi, imdata BOJ yetişti

Fed'in tahvil alımlarını sonlandırma kararının ardından piyasalar için bol para dönemi sona erdi. Japon Merkez Bankası ise yıllık 60-70 trilyon yenlik alımları yıllık 80 trilyon yene çıkardığını duyurdu.

Yayınlanma: 03.11.2014 - 09:32
Abone Ol google-news

Geçen hafta piyasaların en önemli gündemi ABD Merkez Bankası’nın (Fed) para politikası toplantısıydı. Fed’in Mayıs 2013’te ilk kez dile getirdiği tahvil alımlarını sonlandırma kararı sonunda gerçekleşti. Bu piyasalar için hem bol para döneminin sona erdiği hem de faiz artışına bir adım daha yaklaşıldığı anlamına geliyor. Fed’in faizleri yükseltmesi demek sıcak paranın Türkiye gibi gelişen piyasalardan çıkıp daha güvenilir olan ABD piyasasına yönelmesi demek. Bu nedenle kararla dolar hem gelişmiş hem de gelişen para birimlerine karşı yükseldi, emtia fiyatlarında da gerileme kaydedildi.

Buna karşılık Japonya Merkez Bankası (BOJ) sürpriz bir şekilde ekonomik teşvikleri artıracağını duyurarak ABD’den gelen varlık alımlarının sonlandığı ve ABD ekonomisinin büyümeye devam ettiği yeni dönemde Fed’den ayrışan ilk büyük merkez bankası oldu. BOJ yıllık 60-70 trilyon yenlik alımları yıllık 80 trilyon yene çıkardığını duyurdu. Japon yeni dolar karşısında hızla değer kaybına uğradı. Buna karşılık, gelişmekte olan para birimlerine yönelik risk iştahı da arttı. Japon borsası Nikkei’de kazançlar bir anda yüzde 5’e yaklaştı.

Brezilya ve Rusya faiz artırdı. Brezilya’nın politika faizi yüzde 11.25, Rusya’nın yüzde 9.5 oldu. Avrupa tarafında ise yavaşlama endişeleri devam ederken, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) stres testi sonuçları bankalar öncülüğünde piyasalarda stres yarattı.

 

Dolar yükseldi, emtia düştü

Sonuçta, uluslararası piyasalarda dolar, bu hafta da Avro ve yene karşı yükselmeye devam etti. Avro/dolar paritesi 1.2510, dolar/yen paritesi 112.25’e geldi. Petrol ve altın fiyatları dolardaki yükselişle birlikte değer kaybetti. Brent ham petrolünün varili 85 dolar; ABD hafif ham petrolünün varili 80.15 dolar, altının onsu ise 1167 dolar düzeyine geriledi.

 

Büyümede son çeyrek de umutsuz

Türkiye’de ise tüketici güven endeksi, ekimde bir önceki aya göre yüzde 4.9 azalarak 74.0’dan 70.3 değerine düştü. Kapasite kullanımı verileri ise eylülde yüzde 74.4’e geriledi. İki veri de büyüme tarafında gözlenen sıkıntıların son çeyreğe de taşınabileceğini işaret ediyor. Merkez Bankası Erdem Başçı enflasyon raporunu açıkladı. Rapordaki ilginç nokta, bankanın yüzde 8.9 olan 2014 enflasyon tahmininin Orta Vadeli Program’daki (OVP) yüzde 9.4’lük orana göre daha düşük olmasıydı. Başçı, bu kez de petrol ve gıda fiyatlarında meydana gelen düşüşten umutlu.

 

Borsa kazandırdı, kur ve faiz geriledi

Cumhuriyet bayramı nedeniyle iç piyasalar geçen hafta bir buçuk gün kapalı kaldı. Haftaya 2.2325 seviyesinden başlayan dolar/TL 31 Ekim akşamı 2.2265’ten kapandı. Avro’nun satış fiyatı yüzde 1.97’lik düşüşle 2.78 liraya geriledi. İngiliz sterlininin satış fiyatı 3.610 liradan 3.5500 liraya geriledi. Fed sonrası dolar/TL ve faiz yükselişe geçerken Japonya Merkez Bankası’nın kararları Türkiye piyasalarına da olumlu yansıdı. 13 Temmuz 2016 itfalı gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 8.83 düzeyinden 8.56’ya indi. Kapalıçarşı’da işlem gören 24 ayar külçe altının gram satış fiyatı bu hafta yüzde 6.08 değer kaybederek 83.40 liraya düştü. Cumhuriyet altınının satış fiyatı yüzde 5.98 düşerek 566 liraya geriledi.

Bu hafta yatırım araçlarından altın ve döviz yatırımcısına kaybettirirken, borsa kazandırdı. En fazla yükselen hisse Flap Kongre Toplantı oldu. Şirket hisseleri yüzde 30.3 değer kazanırken, onu yüzde 25.64’lük artışla Euro Yatırım Holding hisseleri, yüzde 23.23’lük kazançla da Katmerciler Ekipman hisseleri izledi. Hafta kapanışında en çok değer yitiren hisse ise yüzde 15.63’lük düşüşle Ansa Yatırım Holding oldu. Bu hisseyi yüzde 10.87’lik kayıpla Koza Altın, yüzde 10.22’lik düşüşle de Link Bilgisayar takip etti.

 

Gözler enflasyon ve Moody's'te 

Türkiye’de enflasyon haftanın temel gündem maddesi. Bugün ekim ayı enflasyon oranları açıklanacak. Doğalgaz ve elektrik fiyatlarına yapılan zamların etkisiyle ekimde enflasyonun yüzde 1.5 civarında olacağını tahmin ediliyor. Enflasyon verileri, gelecek dönemlerde para politikasında olası değişiklikler hakkında ön bilgi verebileceğinden piyasanın yakın takibinde olacak. Enflasyonda beklentilerden yüksek gelebilecek bir veri kur ve faiz tarafında yükselişe yol açabilir. Bunun dışında, petrol fiyatlarındaki düşük seyir de TL’yi desteklemeye devam edebilir. Ancak Fed’in son kararlarından sonra TL’deki düşüş eğiliminin sınırlı kalacağı düşünülüyor. Bu hafta dolar/TL paritesinin 2.19 - 2.24, gösterge tahvilin bileşik faizinin ise yüzde 8.40-8.90 aralığında hareket etmesi bekleniyor.

Diğer yandan kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 5 Kasım’da İstanbul’da Türkiye ekonomisinin ele alınacağı toplantı yapacak. Toplantıda, Türkiye’nin kamu borcu, Türk bankaları, Türk şirketleri gibi konular ele alınırken, Türkiye’nin kredi notunun geleceğiyle ilgili de ipuçları verilecek. Moody’s Türkiye’nin not görünümünü negatifte tutuyor.

Yurtdışında ise Avrupa Merkez Bankası’nın 6 Kasım’da para politikası toplantısı var. Burada yeni bir karar beklememekle birlikte yapılacak açıklamalar önem taşıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler