Felçli hastalar robot yardımıyla yürüyecek

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi fizik tedavi bölümünde yürüme güçlüğü çeken ve yatağa bağlı hastalar, robot yardımıyla yürütülecek.

Felçli hastalar robot yardımıyla yürüyecek
Abone Ol google-news
AA
Yayınlanma: 31.10.2014 - 12:43

Erzurum Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, düzenlediği basın toplantısında, yürüme yeteneğini kaybeden hastalar için hastanede hizmet vermeye başlayan robogait adlı rehabilitasyon cihazını tanıttı.

Herhangi bir nedenle yürüme yeteneğini kaybeden hastalar için kullanılacak cihazın yazılımı ve üretimiyle Türk yapımı olduğunu ifade eden Erdoğan, "Son dönemde özellikle sağlığa yapılan yatırımlar, sağlıkta dönüşümün geldiği noktayı göstermesi açısından da son derece önemlidir. Robotik yürüme cihazı herhangi bir vesileyle yürüme yetisinde azalma ya da tamamen kayıp olan hastalarımızın bu yeteneklerini tekrar kazanabilmeleri adına ya da en azından vücudun ihtiyacı olan asgari canlılık süresini devam ettirmek adına çok önemli katkılar sunan bir cihazdır" dedi.

Erdoğan, cihazla hastaların önce üç boyutlu olarak havada asılı yürüdüğünü, sonrasında ağırlıklarının yüzde 70'ine kadar yere temas ettirilerek vücut ağırlıklarını taşımaya başladığını söyledi.

Yürüme ve ileti kayıplarında kemikle kasların gerilemesi, zayıflamasının en kötü senaryo olduğunu anlatan Erdoğan, "Hastalarımız, yakınlarının destekleriyle pasif egzersizlerini yapıyor. Robotik yürüme cihazıyla hastalarımız yürüyor hissini yaşıyor. Bu hem psikolojik olarak ama daha önemlisi fizyolojik olarak çok ciddi katkılar verebiliyor" diye konuştu.

Rehabilitasyonun çok uzun soluklu bir süreç olduğunu vurgulayan Erdoğan, yürüme yetisinin kaybının çok kolay olabildiğini ancak geri kazanımının bazen yıllar alabildiğini söyledi.

Bu cihazın yürümeyi birebir kopya etmesi sayesinde beynin "yürüyorum" komutu aldığını vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti: "Buna bağlı olarak salgılanan hormonlardan tutun da vücudun ayakta durmasından kaynaklı kazanımlara varıncaya kadar çok çeşitli kazançları var. Pasif egzersizler sırasında hasta çok ciddi efor harcadığı için çabuk yoruluyor. Bu cihaz sayesinde kendi çabasıyla harekete destek verebiliyor ama bu kasılmaların olmaması en büyük kazançlardan biri. Bu cihaz Türkiye'de 8-9 kentte var. Cihaz bakanlığımız tarafından hibe edildi. Sağlık bölge merkezlerinde kurulması planlanıyor. Bu çok özellikli bir cihaz. Her yerde kurulmasının da bir anlamı yok zaten. Hastanın kemiklerinin, kaslarının zayıflamaması asıl önemlidir. Mevcudu korumak da çok önemlidir." Erdoğan, cihazın doktor raporuyla ortalama 4-6 hafta kullanılacağını kaydetti.

Bacaklarını kullanamayan Mahir Gökdağ da Atatürk Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olduğunu belirterek, "2006 yılında trafik kazası geçirdim. Yürüme yeteneğimi kaybettim. Şimdi bu cihaz sayesinde ağaya kalktım, yürüyorum. Evde de egzersizlerimi yapıyorum. Bu robot yürütüyor. Bacak hareketleri, kaslar gelişiyor. Kaslarda gelişme, eklemlerde hareket kolaylığı sağlıyor. 2011 yılında Trabzon'da tedavi gördüm" şeklinde konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon