‘FETÖ kumpası’nı Yargıtay onadı
Görev alan bütün polisler ile savcı ve hâkimlerin tutuklanmasına ve dosyadaki çelişkilere rağmen İHD’li avukatlara ceza verildi.
Ankara’da İHD üyesi avukatlar Hasan Anlar, Filiz Kalaycı, Murat Vargün ve Halil İbrahim Vargün hakkında “terör örgütü üyeliği” suçundan 2009 yılında başlatılan soruşturma sonunda verilen mahkûmiyet kararları Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nce onandı. Avukatların mahkûm edilmesine neden olan soruşturmada görev alan bütün Terörle Mücadele Şubesi polisleri ile yargılama aşamasında görev alan savcı ve hâkimlerin FETÖ üyeliğinden tutuklanması ve davanın kumpas olduğuna dair çok sayıda delil de sonucu değiştirmedi.
Asılsız ihbar!
Ankara’da 2009 yılında İHD üyesi avukatlar, gözaltına alınan şüphelilerin ifadelerinde “susma hakkına” sahip olduklarını hatırlattıkları için polisle sorun yaşamaya başladılar. Avukatlar görevlerini yapmalarını engelleyen ve kendilerini tehdit eden polisler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılığın bu suç duyurusuna takipsizlik vermesinden sadece 8 gün sonra, sahte bir avukat ismiyle e-posta üzerinden yapılan ihbar gerekçe gösterilerek 4 avukat hakkında soruşturma açıldı. Savcılığın 2 yıl süren teknik ve fiziki takibinden sonuç çıkmadı. Ancak yargılama aşamasında ifadelerini polislerin baskısıyla verdiklerini kabul eden bazı tanıkların ifadelerine dayanılarak avukatlara dava açıldı.
Yargılama sırasında dava açılmasına neden tanıkların hem kendi yargılandıkları davalarda hem de avukatların davasında verdikleri ifadelerde FETÖ mensubu polislerin tehdit ve baskısıyla ifade verdikleri ortaya çıktı. Polislerin baskısıyla ifade verdiğini söyleyen tanıklardan A.A, avukat Hasan Anlar’ın 2005 yılında cezaevlerindeki örgüt üyerinden talimat aldığını ileri sürdü, ancak Anlar’ın 2006 yılında avukatlığa başlamış olması tanığın ifadesinin asılsız olduğunu ortaya çıkardı.
Bu çelişkilere rağmen, daha sonra FETÖ’den tutuklanan hâkimlerden oluşan Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, avukat Kalaycı’yı 7 yıl 6 ay; diğer 3 avukatı ise 6 yıl 3’er ay hapse mahkûm etti. Mahkûmiyet kararından sonra yapılan FETÖ operasyonlarında davada ve soruşturmada görev alan bütün polisler ile savcı ve hâkimlerin FETÖ üyeliğinden tutuklandığı ortaya çıktı.
Emsal karar örneği
Buna rağmen mahkumiyet kararı geçtiğimiz günlerde Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nce de onandı. Avukatlar, Yargıtay Başsavcılığına verdikleri karar düzeltme gerekçesinde davanın FETÖ kumpası ile açıldığını belirterek Askeri Yargıtay Daireler Kurulu’nun Ahmet Zeki Üçok davasında verdiği emsal kararın uygulanmamasını eleştirdi. Söz konusu kararda, dava ve soruşturmaların FETÖ üyelerince yürütüldüğünün anlaşılmasının yeniden yargılama nedeni sayıldığına işaret eden avukatlar kararın bozulmasını istedi.
‘O DOSYA İÇİN HEDEFTELER’ Avukatların dilekçelerinde, FETÖ’nün artık bir kumpas olduğu ortaya çıkan Ankara Kurtuluş Çok Katlı Otoparkı’na konulan bomba yüklü minibüs dosyasında avukatlık yaptıkları için de İHD’li avukatları hedef aldığı belirtildi. Dilekçede Başbakan’a suikast gerekçesiyle otoparka getirildiği ileri sürülen minibüsle ilgili yeniden yargılamanın başlamasına rağmen İHD’li avukatların cezalandırıldığına dikkat çekildi. Avukatların dikkat çektiği çok katlı otopark dosyasında PKK üyesi olduğu gerekçesiyle hüküm giyen üniversite öğrencisi İdris Nakçı geçen yıl tahliye olmuş, mahkeme de davanın yeniden yargılanmasına karar vermişti. |
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu