Filistin'e barış projeleri

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) İsrail ve Filistinli iş adamları arasındaki ara buluculuğunda gerçekleştirilmesi öngörülen projeler, uzun bir bekleyişin ardından yeniden canlanma eğilimine girdi.

Filistin'e barış projeleri
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 10.09.2009 - 11:02

Siyasetteki gelişmelere rağmen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), İsrail ve Filistinli iş adamları arasındaki sessiz çalışmaların devam ettiği projelerden, Batı Şeria Cenin'deki projenin bir an önce hayata geçirilmesi, her üç tarafın da ortak arzusu olarak ortaya çıktı.

Bunun yanı sıra, TOBB Üniversitesi, Ramallah'taki Bir Zeit üniversitesi ile işbirliğine giderek, Filistinli öğrencilere Türkiye'de eğitim ve staj imkanı sağlamayı da hedefliyor.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile Başkan Yardımcısı Halim Mete, Tel Aviv'de "Eurochambers"ın, AB Dışı üyeler toplantısına katıldılar. TOBB, 13-14 Ekim'de yapılacak Eurochambers genel kurulu öncesi, örgüt yapısında ilk kez gerçekleştirilen değişiklik doğrultusunda, AB dışı üyelerden birine verilmesi beklenen başkan yardımcılığının Türkiye'ye geçmesi için destek arıyor.

Hisarcıklıoğlu ve Mete, İsrail'de Cumhurbaşkanı Şimon Peres tarafından kabul edildi; Başbakan Yardımcısı, Bölgesel Kalkınmadan Sorumlu Devlet Bakanı Silvan Şalom ile görüştüler. Heyet, Ramallah'ta da Filistin Yönetimi Ulusal Ekonomi Bakanı Besim Hurı Nasr ve bakanlık üst düzey yetkilileri ile Filistin ekonomisinin geliştirilmesine yönelik projeleri ele aldı.

İsrail Cumhurbaşkanı Peres'in, Hisarcıklıoğlu ve Mete'yi Kudüs'te Cumhurbaşkanlığı'nda kabulü basına kapalı yapıldı. Edinilen bilgiye göre toplantı gayet sıcak bir atmosferde gerçekleşti ve Peres, Filistin Yönetimi ekonomisinin güçlendirilmesi için çaba gösterdiklerini belirtip, bunun da gözle görülebilir bir durumda olduğunu ifade etti. Peres, ekonominin siyasetin yerine ve önüne geçmeyeceğini, ancak siyasete yardımcı olacağını belirtti

Peres, Türk tarafından, Cenin'deki organize sanayi projesini yapmalarını istedi, bunu hem kendisi hem de İsrail hükümeti adına söylediğini vurguladı. İsrail Cumhurbaşkanı, Türkiye ve İsrail'in, hem demokratik hem de piyasa ekonomisine bağlı ülkeler olarak, Orta Doğu'daki diğer ülkelerden ayrıldıklarına da işaret etti.

Hisarcıklıoğlu da Peres'e Türkiye ile İsrail'in ilişkilerindeki gelişmenin hem iki ülkenin hem de bölgenin yararına olacağını söyledi. TOBB Başkanı, Cenin'de yaklaşık 10 bin Filistinliyi iş sahibi yapacak projenin barış için de önemli olduğunu belirtip, bu konuda verdiği destekten ötürü Peres'e teşekkür etti.

Hisarcıklıoğlu'nun Silvan Şalom ile görüşmesinde de Şalom, Filistinlilerle ekonomik barışa önem verdiklerini ve buna gerçek bir anlam kazandırmak istediklerini belirtip, bu doğrultuda projeler üzerinde durduklarını kaydetti. Şalom, Cenin projesine önem verdiklerini ve kısa sürede sonuç vermesini umduklarını kaydetti. Şalom'un verdiği bilgiye göre, İsrail de bölgenin elektrik ve su benzeri altyapı sorunlarını çözmek için çalışmalarını sürdürüyor.


Cenin projesi

Cenin'de bir organize sanayi bölgesi kurulmasının geçmişi 10 yıl kadar önceye gidiyor.
1999 yılı Şubat'ında İsrail hükümeti ile Filistin Ulusal Yönetimi arasında sürdürülen görüşmelerin bir sonucu olarak, bölgede barışı güçlendirmek için sanayi bölgesinin kurulmasında mutabık olmuşlar, Almanya'nın da sağladığı mali yardımla hayata geçirilmesi öngörülen projeye temeli, dönemin Almanya Cumhurbaşkanı Jonannes Rau koymuştu. Ancak, 2000 yılı intifadasının başlamasıyla proje durmuştu.

Daha önce Türkiye, İsrail ve Filistinli iş adamlarının ortaklaşa gerçekleştirmeyi düşündükleri, El Halil Tarkumiye'deki projenin arazi sorunları ise bir türlü çözülememişti.


Filistin, ekonomik işbirliğinin daha ileri götürülmesini istiyor

TOBB heyeti, Batı Şeria'da Ramallah'ta Filistin Yönetimi Ulusal Ekonomi Bakanı Besim Huri Nasr ile görüşmesinde, eğitimden ekonomiye bir dizi konuyu ele aldı.

Nasr, Türkiye ile Filistin arasındaki mecut ilişkileri daha ileri götürmek istediklerini ifade etti.

Cenin'de yaklaşık 10 yıl kadar önce Almanlarla başlatılan projenin bir an önce yapılmasını istediklerini söyleyen Bakan, yeni yıldan önce projeye start vermek istediklerini ve bu konuda önceliğin Türk tarafında olduğunu da ifade etti.Kudüs'ün Filistin için önemini dile getiren Bakan, burada da projelerin gündemde olduğunu anlattı.

Filistinli Bakan, Bati Şeria'da yol engellemelerinin, Kudüs'ün Filistinlilere kapatılmasının ve Gazze Şeridi'ne uygulanan kuşatmanın kaldırılması gereğini vurgularken, Filistin'e yatırım için bir uluslararası konferans düzenleyeceklerini de bildirdi.

Edinilen bilgiye göre, TOBB'un üniversitesi ile Ramallah'taki Bir Zeit üniversitesi arasında bir işbirliği protokolu imzalanması da öngörülüyor. Böylece Filistinli öğrencilere, TOBB üniversitesinde bir süre eğitim yapma ve aynı zamanda iş yerlerinde staj imkanı sağlanması hedefleniyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler