'Filistinliler, Guantanamo'da tutuldu'

El Kaide ve diğer radikal İslamcı örgütlerle bağlantıları bulunduklarından şüphelenilen Gazze Şeridi ve Batı Şeria'dan bazı Filistinlilerin de, ABD'nin Guantanamo üssünde tutulduğu belirtildi.

Yayınlanma: 26.04.2011 - 09:09
Abone Ol google-news

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesi, ele geçirdiği wikiLeaks belgelerine göre, Guantanamo'da tutulan Filistinlilerin Gazze ve Batı Şeria'dan Suudi Arabistan'a gitmek üzere Ürdün'e gittikleri, bazılarının da iş bulmak amacıyla Suudi Arabistan'dan, Yemen, Pakistan ve Afganistan'a gittiklerini belirtti. Bu Filistinlilerin bir noktada, Afganistan'a gitmek veya kendilerine katılmak üzere iknaya çalışan El Kaide militanları ile temasa geçtikleri, gittikleri yerlerde askeri eğitim aldıkları kaydedildi.

Belgelerde, bazı tutukluların, kendilerini sorgulayan Amerikalılara, İsrail'e iade edilip, güvenlik servislerine teslim edilmekten korktuklarını söyledikleri, ancak bunun yapılmayacağı konusunda güvence verilmesinden sonra bu kişilerin hem kendileri hem de bazı olaylarla ilgili detaylar verip işbirliğine gittikleri anlatılıyor. Guantanamo'da tutulan Filistinlilerden birinin, bir El Kaide üssünde askeri eğitim aldıktan sonra diğer Filistinlilerle birlikte Afganistan'da "Arap Evi" olarak bilinen bir yere gittiklerini anlattığı belirtildi.

Bir başka Filistinli ise Gazze'deyken, çalıştığı yerden Hac'ca gitmek üzere para aldığını, bu parayla Mısır'a ve oradan Suudi Arabistan'a geçerek, buradan da Pakistan ve Afganistan'a gittiğini anlattı. Belgelerden birinde, bir Filistinlinin de Usama Bin Ladin ve adamları Afganistan'ın Tora Bora dağlık bölgesinde bulundukları sırada, onlara lojistik destek vermek amacıyla El Kaide'nin hesaplarının yönetimini üstlendiği iddia ediliyor.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler