Fukuşima'dan alevler yükseliyor!

Japonya'da Fukuşima'daki nükleer santralden alevler yükseliyor!

Fukuşima'dan alevler yükseliyor!
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.03.2011 - 07:20

Japonya'daki Fukuşima Dai-İçi nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründe yeni yangın çıktığı bildirildi.

Hükümete dayandırılan haberlerde, reaktörden alevler yükseldiği belirtildi.

Çernobil'e 1 kala

Fransa'daki Nükleer Güvenlik İdaresi (ASN) Başkanı Andre-Claud Lacoste, Fukuşima 1 nükleer santralindeki iki numaralı reaktörün durumunun değerlendirilmesinden sonra, kazanın 1 ile 7 arasındaki Uluslararası Nükleer ve Radyolojik Durum Ölçeği'ne göre 6 olduğunu belirtti.

Lacoste, Japonya'daki kazanın, 5 seviyesindeki "Three Mile Island" yoğunluğu düzeyine ulaştığını, 7 seviyesindeki Çernobil'e varmadığını söylemişti.

Ölçeğe göre Ukrayna'nın Çernobil nükleer santralinde meydana gelen patlamanın büyüklüğü 7 olarak kabul ediliyor.

Japon Nükleer Güvenlik Ajansı, Fukuşima santralindeki kazadan sonra Fransızların, radyasyon seviyesinin arttığı açıklamasını ise henüz teyit etmedi.
 


UAEK: Radyoaktivite seviyesi düşüyor

Bu arada  Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) ise, Japonya'nın verilerinin, Fukuşima nükleer santralindeki radyoaktivite seviyesinin keskin bir şekilde düştüğünü gösterdiğini öne sürdü.

UAEK, bugün TSİ 02.00 itibarıyla Fukuşima'nın ana kapısında ölçülen radyasyon miktarının saat başına 11,9 mSv olduğunu belirtti.

Açıklamada, bundan 6 saat sonra yapılan ölçümde miktarın birden bire düşerek 0,6 mSv'ye gerilediğinin görüldüğü kaydedildi.

 

UAEK Başkanı iki numaralı birime dikkat çekti

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK), Japonya'daki Fukuşima nükleer santralinin iki numaralı biriminde sınırlı bir çekirdek hasarı meydana gelmiş olabileceğini bildirdi.

UAEK Başkanı Yukiya Amano, düzenlediği basın toplantısında, hasarın yüzde 5'ten az olduğunun tahmin edildiğini söyledi.

Japonya'daki nükleer krize ilişkin gelişmelerin "endişe verici" olduğunu da ifade eden Amano, bununla birlikte durumun hala Çernobil'deki felaketten farklı olduğuna inandığını belirtti.

Amano, Japonya'daki gelişmelere ilişkin daha güncel ve detaylı bilgi istedi.

 

Avrupa Komisyonu: Kıyamet gibi

Avrupa Komisyonunun enerjiden sorumlu üyesi Günther Oettinger, Japonya'daki nükleer kazayı ''kıyamet gibi'' diye niteledi.

Oettinger, Avrupa Parlamentosundaki komisyondaki konuşmasında, Japonya'daki yerel yetkililerin Fukuşima santralindeki kontrolü pratik olarak kaybettiğini de belirtti ve ''Kıyamet lafından söz ediliyor ve ben de kelimenin özellikle iyi seçildiğini düşünüyorum'' dedi.

Oettinger, ''Pratik olarak her şey kontrol dışında. Önümüzdeki saat ve günlerde daha beteri de olabilir'' ifadesini de kullandı.

 

"Radyasyon, Pasifik'e sürükleniyor"

Dünya Meteoroloji Örgütü'nden gelen açıklamada, Japonya'da rüzgarın, deprem ve tsunamide hasar gören nükleer tesisteki patlamalardan sonra ortaya çıkan radyasyonu Pasifik'e sürüklediğini bildirdi.

BM'ye bağlı olan ve merkezi Cenevre'de bulunan örgütten yapılan açıklamada, Japonya ya da bölgedeki diğer ülkelerin şu anda tehlikede olmadığı belirtildi.

Açıklamada, radyasyonun etkisinin okyanusa ilerlemesine rağmen, hava koşullarının değişebileceği uyarısında bulunularak, uydu ve diğer verilerin yakından takip edildiği ifade edildi.

AB komisyonu stres testini tartışıyor

AB Komisyonu, Japonya'daki depremin ardından güvenliği tekrar tartışılmaya başlanan nükleer santrallerin stres testinden geçirilmesi önerisine sıcak yaklaştı.

AB Komisyonu sözcülerinden Marlene Holzner, "Bu önerinin değerlendirilmesi ve tartışılması gerekli" dedi.

Holzner, bugün Brüksel'de toplanacak olan AB enerji bakanlarının gündem maddelerinden birinin Avrupa'daki nükleer santrallerin güvenliği ve stres testi olacağını belirtti.

Avusturya Enerji Bakanı Nikolaus Berlakoviç, pazar günü bir radyoya yaptığı açıklamada, Avrupa'daki nükleer santrallerin depreme dayanıklı olup olmadıklarının anlaşılması için stres testi yapılması çağrısında bulunmuştu.

Öneriye destek veren Avrupa Parlamentosu'nun ikinci büyük gurubu Sosyalistler de Japonya'da yaşananlar ışığında AB'deki 143 nükleer santralin terör saldırıları dahil çeşitli risklere karşı sağlanan güvenlik standartları açısından incelenmesini istemişlerdi.

 

Ölü sayısı 3 bin 373

Japonya'da yetkililer, ülkeyi geçen cuma vuran deprem ve tsunami felaketinde teyit edilen ölü sayısının 3 bin 373 olduğunu, 6 bin 746 kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

Ulusal polis teşkilatının açıkladığı geçici rakamlara göre, felakette bin 897 kişi de yaralandı. Kimlikleri belirlenen kurbanların sayısını açıklayan yetkililer, kayıpların da eklenmesiyle bilançonun 10 bin ölüyü aşmasını bekliyorlar.

Kuzeydoğudaki Miyagi vilayetinin emniyet müdürü, felaketten en çok etkilenen yerlerden biri olan ve Sendai kentinin bulunduğu sadece bu bölgede, ölü sayısının 10 bini geçeceğinden emin olduğunu kaydetti.

 

"Radyasyon halk sağlığı için tehlikeli olabilir"

Japonya'daki nükleer santral uzmanları, Fukuşima nükleer santralindeki aşırı ısınan, kullanılmış yakıt depolama havuzuna havadan helikopterlerle su sıkılması için ABD ve Japon ordusundan yardım istenebileceğini söylediler.

Tokyo Elektrik şirketi, havuzdan doğrudan radyasyon yayılması riskine karşı helikopter kullanabileceklerini, havadan müdahalenin daha etkili olabileceğini bildirdi.
Bu arada bir Japon yetkili, havuzun kaynıyor olabileceğini, bunun da yakıtı soğutmak için kullanılan suyu buharlaştırabileceğini söyledi.
 

Japon Dışişleri Bakanı: Vaziyet hala zor

G8 dışişleri bakanları toplantısı için Paris'te bulunan Japonya Dışişleri Bakanı Takeaki Matsumoto ise Fukuşima nükleer santralinin 4 numaralı reaktöründeki yangından sonra ortaya çıkan radyasyon seviyesinin halk sağlığı için tehlikeli olabileceğini söyledi.

Matsumoto, basın toplantısında yaptığı açıklamada, 4 numaralı reaktörde bir yangının meydana geldiğini belirterek, halk sağlığına zarar verebilecek radyoaktivitenin mevcut olduğunu söyledi.

Matsumoto, "3 numaralı reaktöre de soğutmak için su sıkmayı sürdürüyoruz. 20 km çapındaki bir bölgede oturanlara tahliye olacaklarını söyledik ve 30 km çapında oturanlara evlerinde kalmalarını bildirdik. Vaziyet hala zor, sorunu çözmek için mümkün olan tüm çabayı ortaya koyduk. Şimdilik Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'ndan bir teknik heyet göndermesini istedik" diye konuştu.


Dünya Sağlık Örgütü'nden açıklama

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Japonya'nın, Fukuşima'daki nükleer santralden sızan radyasyondan halkı korumak için doğru önlemler aldığını bildirdi. DSÖ Sözcüsü Gregory Hartl, Japonya'nın, radyasyon sızıntısı nedeniyle kendilerinden bölgeye uzmanlar göndermesini talep etmediğini, ancak uzmanların beklemede olduklarını söyledi.

Gregory Hartl, Japon yetkililerin şu ana kadar tahliye, sığınak sağlama ve potasyum iyodid stoklarının yeniden konumlandırılması dahil olmak üzere gerekli tüm önlemleri aldığını kaydetti. Hartl, bunların mevcut radyasyon sızıntısı seviyesinde genelde üzerinde anlaşmaya varılan kamu sağlığı önlemleri olduğunu sözlerine ekledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler