Garibana sigorta geliyor

"Zenginin değil, garibanın sigortaya ihtiyacı var" diyen Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, Hazine'nin dünyada Hindistan'da yaygın olarak mikro sigortayı Türkiye'de hayata geçirmek için şirketleri desteklediğini söyledi.

Garibana sigorta geliyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 06.11.2012 - 10:19

Dünyada Hindistan’da yaygın olarak uygulanan mikro sigortanın Türkiye’de de hayata geçirilmesi için sektör kolları sıvadı. Mikro sigorta ile aylık 2-3 Avro gibi düşük primler karşılığında ferdi kaza ve konut poliçesi satarak sigorta alışkanlığı bulunmayan sosyo ekonomik kitleye ulaşılması ve sigorta bilincinin artırılması hedefleniyor. “Sigorta garibana şart, zenginin sigortaya ihtiyacı yok” diyen Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, Hazine’nin mikro sigortayı hayata geçirmek için şirketleri desteklediğini, bu uygulamanın sektörde yeni bir ufuk açarak sigortanın tabana yayılmasında önemli bir adım olacağını savundu.

Ayakkabısını kapıda çıkaranı sigortalamalıyız

Düşük gelir grubundaki bireyler için tasarlanan mikro sigorta düşük prim ve buna bağlı olarak düşük teminat limitleri ile çalışıyor. Dünyada ilk defa Hindistan’da yoksul insanlara sigorta güvencesi sunmak amacıyla hayata geçen mikro sigortada aylık sigorta primleri 2-3 Avro arasında değişiyor. Genelde ferdi kaza ve konut poliçelerinde uygulanan mikro sigorta ile ilgili Türkiye’deki ilk uygulama Güneş Sigorta tarafından hizmete sunuldu. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı’nın “Türkiye Grameen Mikro Kredi” programı kapsamında desteklenen 55 bin kadın girişimciye aylık sadece 1 TL prim karşılığında ferdi kaza sigortası yapıldı.

 

BP sigorta yaptırmıyor

Alt gelir grubunun sektör açısından büyük önem taşıdığını belirten Şişmanoğlu, “Çünkü zenginlerin sigortaya ihtiyacı yok. Örneğin BP hiçbir kuyusunu ya da rafinerisini sigortalatmıyor. Teklif topluyor ama risk hesaplarını yapıyor ve riski dünyanın her yerine dağıldığı için her yerde deprem olmayacağına ya da sel olamayacağına göre sigorta yaptırmıyor. Yalnız benzin depolarının sorumluluk sigortalarını yaptırıyor. Ama her yıl 7-8 kişilik bir ekiple risk yönetimi yaptırıyor. Ama bir tek konutu olan ve kredi ile alan kişinin tabii ki sigorta yaptırması şart” diye konuştu.

 

VIG, Yapı Kredi Sigorta’ya talip olabilir

Ray Sigorta, 2007 yılında Doğan Holding tarafından Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük sigorta gruplarından biri olan Avusturya merkezli Vienna Insurance Group’a (VIG) satılmıştı. Ray Sigorta Genel Müdürü Levent Şişmanoğlu, yılın ilk yarısında 12 milyon TL, eylül sonu itibarıyla ise 6 milyon TL zarar açıkladıklarını vurgulayarak yılı kârla kapatmayı hedeflediklerini ifade etti. Organik büyümeyi planladıklarını ancak satın alma fırsatlarını da yakından izlediklerini belirten Şişmanoğlu, “BES’le ilgilenmiyoruz. Yapı Kredi Sigorta ile Yapı Kredi Emeklilik’i ayrı ayrı satarlarsa ana merkezimiz talip olabilir. Yapı Kredi Sigorta’nın iyi bir sağlık portföyü var” dedi.

Garibanı kapsamak zorundayız

Sigorta sektöründe pazarlama faaliyetlerinin orta ve üst gelir grubundaki kitleye yoğunlaştığını ancak bunun sektörün gelişimi açısından yetersiz olduğunu vurgulayan Levent Şişmanoğlu, “Biz hâlâ üst ve orta üst gelir grubu ve eğitim olarak da yüksek düzeyde eğitim almış kişilere sigorta satıyoruz. Oysa ayakkabılarını kapının önünde çıkaran insanlara sigorta satmamız lazım. C grubu sektör için önemli” dedi.

 

Otomotiv endüstrisi 1 liralık hasarı 5’e katlıyor

Şişmanoğlu, sigorta sektörünün en büyük sorunlarından biri olan sahte beyan ve dolandırıcılık olaylarına ilişkin ise şu yorumu yaptı: “Sigortalıların yüzde 99.5’i dürüst. Ama otomotiv endüstrisi inanılmaz uyanık ve sigortalıyı da kendisine alet edebiliyor. Otoda hasarlar bire beşe kadar çıkabiliyor. En çok kazık yediğimiz hasarlar buralardan gelir. Değiştirdik dedikleri parçaları bile kontrolden sonra yeniden değiştiren tamirciler var.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler