Gaz akışına teknik engel

Rusya bir hafta aradan sonra aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 18 Avrupa ülkesine, yeniden doğalgaz pompalamaya başladı. Ancak Ukrayna, Rus gazının teknik nedenlerden dolayı Avrupa’ya gönderilemediğini belirtti.

Yayınlanma: 13.01.2009 - 07:56
Abone Ol google-news

Rusya, Ukrayna ile arasındaki fiyat anlaşmazlığı nedeniyle doğalgaz sevkıyatının kesilmesinin ardından, bugün ilk defa Ukrayna üzerinden Avrupa’ya gaz sevkıyatına başladı.

Rusya’nın devlet doğalgaz tekeli Gazprom’un Moskova’daki merkezinde bulunan bir Reuters muhabiri, şirketin kontrol odasında bulunan bir yetkilinin pompalama istasyonlarına Ukrayna’ya doğalgaz sevkıyatının başlatılması emrinin verildiğini belirtti. Gazprom yetkilisi, “Doğalgaz sevkıyatı sabah 10.00’da (TSİ 09.00) başladı” dedi.
 

Ukrayna: Teknik açıdan mümkün değil

Ancak Ukrayna, Rusya’nın, Kiev’in itibarını düşürmek için Avrupa’ya verdiği doğalgazı teknik açıdan mümkün olmayan bir hat üzerinden göndermek istediğini ileri sürdü.

Rus Gazprom Başkanı Aleksandır Medvedev yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın bu sabah yeniden pompaladıkları gazı Avrupa’ya göndermediğini belirterek, Kiev’in Ukrayna’daki gaz ölçme merkezine Rus yetkililerin girmesine de izin vermediğini kaydetti.

Ukrayna Enerji Danışmanı Bohdan Sokolovskiy de yaptığı açıklamada, Rusya’nın gaz gönderdiği hattın iç tüketim için kullanıldığını ve buradan, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu Balkan ülkelerine gaz gönderilebilmesi için ülke içine verdikleri gazı kesmek zorunda olduklarını kaydetti.

Sokolovskiy, Rusya sınırdaki gazın girdiği nokta ve Gazprom’un gaz vermek istediği Romanya sınırındaki pompalama istasyonunun birbirlerine, yurtdışına gaz gönderen boru hatlarıyla bağlı olmadığını ifade ederek, bu hattan gaz göndermesinin, Ukrayna’nın doğudaki sanayi bölgesine gaz vermeyi kesmesi anlamına geldiğini söyledi.

 

AB: Durum çok ciddi, hızla düzeltilmeli

Bu arada Avrupa Birliği, gözlemcilerinin, Rusya ve Ukrayna’dan Avrupa’ya gaz akışının çok az olduğunu ya da olmadığını ilettiklerini bildirdi.

AB sözcüsü Ferran Tarradellas Espuny, Ukrayna’ya başlayan gaz akışının miktarının “çok az” olduğunu ve Rusya’dan sadece bir giriş noktasından gaz aktığını söyledi. Espuny, AB gözlemcilerinin halen, gazın akışını kontrol etmek için Kiev ya da Moskova’daki sevkıyat merkezlerine tam ya da serbest giriş yapamadığını ifade etti.

AB sözcüsü Pia Ahrenkilde Hansen de, Rusya’daki AB gözlemcilerinin, şu anda çok az gaz akışı olduğu ya da hiç olmadığı bilgisini verdiklerini belirterek, “Bu durum açıkça çok ciddi ve hızla düzelmesi gerekiyor” diye konuştu.
 

Kiev, Avrupa'ya sevkedilen gazı engellediğini kabul etti

Ukrayna, Rusya'nın, Avrupa'ya gönderilen doğalgaz akışını engellediği suçlamasını kabul etti.
Ukrayna devlet şirketi Naftogaz sözcüsü Valentin Zemlianski, Rus Gazprom şirketi tarafından uygulanan "kabul edilemez transit gaz koşullarından" ötürü Avrupa'ya sevkedilen doğal gazı engellediklerini belirtti.

Zemlianski, Avrupa'ya sevkedilecek Rus gazının, Gazprom tarafından uygulanan kabul edilemez transit koşullarından ötürü Ukrayna sisteminden geçmediğini kaydederken, başka ayrıntı vermedi.

Rus Gazprom Başkanı Aleksander Medvedev, Ukrayna'ya gönderdikleri gazın Kiev tarafından kesildiğini ve Avrupa'ya gitmesine izin verilmediğini açıklamıştı. Bu arada Avrupa Birliği, gözlemcilerinin, Rusya ve Ukrayna'dan Avrupa'ya gaz akışının çok az olduğunu ya da olmadığını ilettiklerini bildirdi.

AB sözcüsü Ferran Tarradellas Espuny, Ukrayna'ya başlayan gaz akışının miktarının ''çok az'' olduğunu ve Rusya'dan sadece bir giriş noktasından gaz aktığını söyledi. Espuny, AB gözlemcilerinin halen, gazın akışını kontrol etmek için Kiev ya da Moskova'daki sevkıyat merkezlerine tam ya da serbest giriş yapamadığını ifade etti.

AB sözcüsü Pia Ahrenkilde Hansen de, Rusya'daki AB gözlemcilerinin, şu anda çok az gaz akışı olduğu ya da hiç olmadığı bilgisini verdiklerini belirterek, ''Bu durum açıkça çok ciddi ve hızla düzelmesi gerekiyor'' diye konuştu.


''Kiev'in bu eylemlerini üçüncü bir ülke yönetiyor olabilir"

Gazprom Başkanı Aleksandır Medvedev, Ukrayna'nın Balkanlara giden boru hattını imzalanan anlaşmanın aksine kapatmasına ''inanamadığını'' belirterek, üçüncü bir ülkenin Ukrayna'nın bu şekilde davranmaya yönlendirmiş olabileceğini ileri sürdü.

Medvedev, gazetecilere yaptığı açıklamada, ''Gerçekten inanılmaz. Dün Avrupa'ya Rus gazının gönderilmesi için kapıyı açtık, ancak Ukraynalıların sistemlerini hiç bir zaman açmayı planlamadıkları görülüyor'' dedi.

Ukrayna'nın bu davranışına herhangi bir açıklama getiremediklerini ifade eden Medvedev, ''Ukrayna'da tüm bu sahnelenen müzikalin başka bir yerden yönlendirildiği düşünülebilir'' ifadelerini kullandı.

Medvedev, ABD ve Ukrayna arasında adını vermediği (stratejik ortaklık) anlaşmanın Aralık ayında imzalandığını söyledi. Söz kosunu stratejik ortaklık anlaşmasında ABD'nin enerji sektörünün altyapısını geliştirmesi için Ukrayna'ya yardımcı olacağı belirtiliyor.

Bir gazetecinin ''Kiev'in doğrudan Washington'ın talimatlarıyla mı hareket ettiği'' yolundaki bir sorusuna açık bir yanıt vermekten kaçınan Medvedev, ''Ben politikacı değil, iş adamıyım'' dedi.

Gazprom'un Avrupa'ya bu sabah yeniden gaz vermeyi planladığını ancak bunun Kiev'in tavrı yüzünden mümkün olmadığını ifade eden Medvedev, ''Biz gaz gönderme, daha doğrusu göndermeye çalışıyoruz. Ancak göndermeye çalıştığımız gaz borunun sonunda değil başında duruyor. Ukrayna bu konudaki tüm faaliyetlerimizi engelledi. Tüm bunların sorumluluğu tamamen onlarda" diye konuştu.

Medvedev, bu konuyu Avrupa Komisyonu temsilcileriyle görüştüğünü, ''Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Ukrayna'nın istediği şeyler imzalanan belgede olmayan şeyler. Avrupalı partnerlerimize Avrupa'ya yeniden gaz gönderme konusunda hiç bir şansımızın olmadığı konusunda bilgilendirdim'' dedi.

Ukrayna'nın transit gaz hattını açmadığını kaydeden Medvedev, ''Biz de fiziğe karşı hareket edemeyiz. Eğer sistem kapalıysa gaz verilmesini güvence altına alamayız. Ukrayna adeta alay eder şekilde gaz ulaştırma sistemlerinin yeniden iç tüketime yönlendirildiği bilgisini verdi. Bu koşullarda bu sistemden gönderilecek hiç bir gaz Avrupalı tüketicilere ulaşamayacak'' ifadelerini kullandı.

Bu durumun Rusya'nın güvenilir enerji tedarikçisi imajını olumsuz etkilemeyeceğini umduğunu belirten Medvedev, ''Bu özel durumda sadece belirsiz niyetleri olan kişiler komik bir şekilde bu durumu Gazprom'un imajını zedelemek için kullanmaya çalışabilir. Çünkü bu konuda kimin suçlu olduğu herkes tarafından çok net şekilde bilinmekte'' diye konuştu.

Uluslararası Gözlemci komitesinde görevli adı açıklanmayan bir kaynak Rus İtar-Tass ajansına yaptığı açıklamada, Gazprom'un Sudja gaz ölçme istasyonundan Ukrayna istikametine Moskova saatiyle 10.00'da (TSİ 09.00) gaz göndermeye başladığını belirterek, ''Şu an itibariyle bu hattaki basınç 75 atm'ye yükseldi. Ama aynı zamanda Ukrayna ulaştırma sistemine giren gazın miktarı 0. Bu da giriş valflerinin hala kapalı olduğu anlamına geliyor'' dedi.

Sudja pompalama istasyonundaki Rus görevli Aleksiy Fyodorov da yaptığı açıklamada, Rusya'nın gazı kesmediğini ancak Kiev'in bilinmeyen nedenlerdin dolayı bunu alamadığını belirterek, Rusya tarafındaki borulardaki basıncın sabit olduğunu ancak gazın yine de Ukrayna sınırına geçemediğini kaydetti.

 

Türkiye'de cuma günü normale dönecek

Reuters’a dün bilgi veren bir Enerji Bakanlığı yetkilisi, Rusya’nın Türkiye’ye batı hattından gaz girişinin perşembe günü başlayacağını, akışın cuma günü normale dönebileceğini bildirdiğini söylemişti.

Ukrayna ile 2009 gaz fiyatı ve geçmiş döneme ait gaz borcu sorununu çözemeyen Rusya, 1 Ocak’tan itibaren Ukrayna’ya verdiği gazı kesmişti. Gazprom bir hafta sonra da Ukrayna’nın transit gazı çaldığı gerekçesiyle bu ülke üzerinden Avrupa’ya gönderdiği gaz akışını da askıya almıştı.

AB, Rusya ve Ukrayna arasında yapılan görüşmeler sonucunda Rusya’nın gönderdiği ve Ukrayna’dan çıkan gazı izlemekle görevli gözlemci mekanizmasının oluşturulması sonucunda Rusya, gaz akışını yeniden başlatmayı kabul etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler