Gaziantep'te mayın temizliği

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, 670 dekar alanda 300 gün sürecek çalışmayla Karkamış Antik Kenti'nin mayınlardan temizleneceğini ve kazı çalışmalarına başlanacağını söyledi.

Yayınlanma: 02.04.2010 - 12:51
Abone Ol google-news

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Karkamış Kaymakamı Ferhat Sinanoğlu ile birlikte bugün mayın temizleme çalışmalarına başlanan Karkamış Antik Kenti'ne gitti, mayın temizleme çalışmasını yapacak firmanın yetkililerinden bilgi aldı.

Kamçı, yaptığı açıklamada, mayın temizleme çalışmasıyla dünya ve Türkiye tarihinde çok önemli bir yere sahip olan Karkamış Antik Kenti'nin yeniden gün yüzüne çıkarılması yolunda çok önemli bir adım atıldığını belirtti.

Karkamış Antik Kenti'ni gün yüzüne çıkaracak arkeolojik kazılara zemin hazırlamak için üzerindeki mayınların temizlenmesi işinin, geçtiğimiz yılın temmuz ayında yaklaşık 1 milyon 300 bin liraya ihale edildiğini kaydeden Kamçı, mayın temizliğinin Birleşmiş Milletler Uluslararası Mayın Temizleme Standartları hükümlerini uygun biçimde gerçekleştirileceğini anlattı.

Mayın temizleme işinde 70 saat kurs almış 17 uzmanının görev alacağını belirten Kamçı, mayın temizleme çalışmasına ilişkin yöre halkının da bilgilendirildiğini bildirdi.

Kamçı, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Çalışma tamamlandığında, tarih içinde Anadolu, Mezopotamya ve Mısır'a uzanan yolların çok önemli bir noktasında yer alan Türkiye-Suriye sınır hattı üzerinde Yakın Doğu arkeolojisinin en önemli yerleşimlerinden birisi olan ve tarihi MÖ 3 bin yıllarına dayanan Karkamış Antik Kenti mayınlardan temizlenecek. 670 dekarlık alanda 300 gün sürecek çalışmanın ardından Karkamış Antik Kenti mayınlardan temizlenmiş olacak. Dünya tarihinde ilk yazılı antlaşma olan Kadeş Antlaşması'nın yazıldığı kent burası. Bu mirası öncelikle Gaziantepimize kazandırmış olacağız.''

Kamçı, açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, mayın temizleme çalışmasının ardından antik kentte Bakanlar Kurulu kararı doğrultusunda, Kültür ve Turizm Bakanlığı denetiminde kazılara başlanacağının vurguladı.

Kamçı, ''Buranın Zeugma Antik Kenti'nden daha ileri bir potansiyele ve turizm çekim cazibesine sahip olduğu söyleniyor. Ben buraya en az Zeugma kadar ilgi ve alakanın olacağını düşünüyorum. Bu da Karkamış ilçesini kalkındıracak'' dedi.

Karkamış Antik Kenti'nin bir kısmının sınırın Suriye tarafından kaldığının hatırlatılarak Suriye ile ortak kazı yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Kamçı, her iki ülkenin yetkililerinin bu konuya ilişkin görüşmeler yapabileceklerine dikkati çekti.

Kamçı, antik kenti mayınlı olmaktan kurtaracak çalışmalarda katkısı olanlara teşekkür etti.


Bin 830 mayın olduğu tahmin ediliyor

Basın açıklamasının ardından basın mensuplarına ve davetlilere temsili olarak mayın temizleme işlemi gösterildi.

Mayın temizliği çalışmasını üstlenen firmanın koordinatörü Mustafa Özdemir, Karkamış Antik Kenti'nin bulunduğu sahada bin 830 mayın bulunduğunu tahmin ettiklerini ifade etti.

Alanda çeşitli tipte mayınların bulunduğunu ifade eden Özdemir, mayınların bulunduğu yerden kaldırılarak başka bir alana götürüleceğini ve orada imha edileceğini belirtti.

''Uluslararası standartlara göre bulunan mayın bulunduğu yerde imha edilir, ama çalıştığımız alan tarihi bir alan olduğu için biz mayınları bulundukları yerde değil bir başka yerde imha edeceğiz'' diyen Özdemir, ellerindeki verilere göre Karkamış Antik Kenti'ndeki mayınların 1957 yılından itibaren döşendiğini bildirdi.

Mayın temizliği yapacak Nokta Yatırım Gıda Tekstil Petrol Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Murat Keki ise arazide 22 kişilik ekibin çalışacağını, elle mayın temizleme işinde problem yaşamaya başladıklarında köpekle mayın arama yöntemini devreye sokacaklarını söyledi.

Ekiplerinin çok hassas bir çalışma gerçekleştireceğini ifade eden Keki, çalışmada kullanılacak ekipman ve teçhizatı Azerbaycan'dan temin ettiklerini anlattı.

Vali Kamçı'nın Karkamış Antik Kenti'ndeki incelemelerine İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cafer Yılmaz, İl Genel Meclisi Başkanı Ömer Nasuhi Güleç ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Salih Efiloğlu da katıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler