GDO şirketlerinin yeni hedefi Afrika
Avrupalı bilim insanları Afrika'da biyoteknolojiyi desteklemek için bastırıyor. Bir delegasyon Afrika Birliği'nin yanı sıra Gana, Etiyopya, Kenya ve Nijerya tarım bakanları ile bir araya gelecek.
Genetiği Değiştirilmiş Ürünler (GDO) üreten şirketlerin bir sonraki hedefi Afrika olması bekleniyor. Avrupalı bilim insanları ve politika yapıcılar kıtada tartışmalı ürünlerin daha fazla yetiştirimesini görüşmek için Etiyopya'yı ziyaret edecek.
Avrupa Komisyonu'nun bilimsel danışmanlar şefi Anne Glover ve Almanya, Macaristan, İtalya ve İsveç dahil Avrupa ülkelerinin önemli politikacıları ve GDO araştırmalarını destekleyenler bu hafta Afrika Birliği yetkililerinin yanı sıra Etiyopya, Kenya, Gana ve Nijerya tarım bakanları ile bir araya gelecek.
Geçen yıl ahlaksızca olacağını düşünerek yoksul ülkelerde GDO teknolojilerinin ugulanmasına izin vermeyen İngiltere Çevre Bakanı Owen Paterson Avrupa Akademileri Bilimsel Danışma Konseyi'nin (EASAC) organize ettiği Addis Ababa'daki konferanstan çekildi.
EASAC sözcüsüne göre toplantının amacı AB ve Afrikalı bilim insanlarının kıtada ürünlerinni daha fazla yetişmesini sağlayacak işbirliğini yapmak. Sözcü "GDO'lu ürünler konusunda AB politikası Afrika için çok büyük ölçekte önemli. Birkaç ülke herhangi bir araştırmadan korkuyor. Onlar AB kısıtlamaları nedeniyle cezalandırılmaktan korkuyor. Onlar ihracat için AB'ye bağımlıdır" dedi.
Muhalifler ise toplantının yerel çiftçilere iyi olup olmamasından daha çok GDO'lu tarımın örtülü olarak hükümetler tarafından teşvik edilmesi olduğunu düşünüyor.
İngiltere merkezli GM Watch adlı sivil toplum kuruluşunun sözcüsü "Toplantı hala birçok Avrupa Birliği vatandaşı GDO'lu gıdalara karşı olmasına rağmen, GDO'ya Avrupa'nın onay damgasının verildiğinin açık bir göstergesi" dedi.
GDO'lu ürün yetiştirmek pratik olarak ABD ve G8 ülkelerinde engellendi ama Gıda ve Besdin Güvenliği için Yeni Antlaşma uyarınca Afrika ülkelerinde tarımın serbestleştirilmesi için baskı yapılıyor.
Yeni Antlaşma'nın amacı Afrika tarım ürünlerini artırmak ama çiftçiler genel olarak bunun sömürgeciliğin yeni bir şekli olduğunu ifade ederek eleştiriyor.
BM gıda hakkı özel raportörü Olivier de Schutter Afrika'yı geniş ölçekli ticari tarımın son sınırı olarak tanımlıyor. De Schutter "Toprak, yatırım, tohum sistemi için mücadele var ve en önemlisi siyasi etki için bir çaba var" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu
- Kalın Colani'nin yolcusu!
- Erdoğan'a kendi sözleriyle yanıt verdi