Gebze'de yıkım isyanı

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde, Büyükşehir Yasası'ndan önce köy statüsünde olan Balçık Mahallesi'nde yeni düzenleme ile 'Ticari lojistik alan' ilan edilen arazilerde faaliyet gösteren irili- ufaklı 90 fabrika atölye ve depo için yıkım kararı alındı.

Gebze'de yıkım isyanı
Abone Ol google-news
DHA
Yayınlanma: 24.02.2015 - 10:16

Kendi tapulu arazilerinde olmasına rağmen işyerleri kaçak görülen ve şu anda 1000'den fazla kişinin çalıştığı tesislerin sahipleri kendilerine tebligat bile yapılmadığını öne sürerken, yıllardan bu yana vergi mükellefi olduklarını, vergi ödediklerini, üretim yapıp, işçi çalıştırdıklarını vurgularken, "Belediye, yıllar önce buraya su verdi, yol yaptı elektrik getirildi. Şimdi kaçak diye yıkım kararı alınıyor" diyerek tepki gösterdi.

Gebze'de 300'e yakın benzer tesisin bulunduğu Pelitli Bölgesi'nde olduğu gibi Balçık Bölgesi'nde, daha önce tarım alanı görünen araziler üzerinde birçok fabrika ve atölye faaliyet gösteriyor. Pelitli Bölgesi'nde yeni ima uygulaması ile burasının imara açılması ardından 300 kadar fabrika ve atölye için yıkım kararı alınıp bazılarının yıktırılması ardından, bu kez Balçık Bölgesi'nin 'Ticari lojistik alan' ilan edilmesi ile sahiplerinin arazileri üzerinde kurulan depo ve tesislerin yıktırılması kararlaştırıldı.

Gebze Belediyesi zabıta ekipleri, jandarma ile birlikte bölgeye giderek tesislerin yıkımına başlanacağını bildirirken, tesis sahipleri karşı çıktı. Tesis sahiplerinden Turan Gültürk, şöyle dedi: "Sebebini bilemiyoruz, belediye sağlıklı bir gerekçe sunamıyor. Normalde burası imarlı ve ifrazlı bir yer. Binlikleri ve 5 binlikleri hazır. Ama 14 yıldır burayı imara açmıyor. Daha önce 2011 yılında burada bir yıkım yapıldı. O zaman burası konut alanıydı. Daha sonra bizim uğraşlarımız sonucu burası depolama alanına çevrildi. Şimdi yeniden değiştirmişler. Buna rağmen yine yıkım oluyor. Şu anda sağlıklı bir gerekçe gösteremiyorlar. Aynı zamanda da hiçbir bildirimleri yok. Tebligat yok. Daha öncesinden meclis kararı varmış. Boşaltmak için herhangi bir zaman da vermiyorlar. Her tesis çalışıyor. Şu anda burada 100'e yakın depo var. Aşağı yukarı yüzde 90'ı dolu. Çok büyük bir istihdam yaratılan bir yer. Sanayinin göbeği. İrili ufaklı etrafımızda 23 tane sanayi var. Hepsi faal durumda ve hepsi organize. Her taraf imara açık, sadece burada 550 dönümlük yeri imara açmıyorlar. Belediye yol yaptı, elektrik geldi, vergi veriliyer, ama şimdi yıkacağız diyorlar."

Aynı zamanda Balçık Esnaf Sanayi İş Adamları Derneği Başkanı da olan tesis sahibi Ayhan Kara, ortada usulsüz uygulama bulunduğunu öne sürerken, şunları söyledi: "Geçmişte burada yapılan yapılar için belediye tarafından tebligat yapıldı. Fakat kaçak olan kısımlarının yıktırılması istendi ve ceza uygulandı. Bugün, yıkılacak olan 4 deponun elektriğini kesmeye geldiler. Usulsüzlük içerisinde bir davranış sergiliyorlar. Aslında burada sanayicinin makinesi, çalışanları var. 1 yıldır burada çalışma süresi var. Bunu göz ardı ederek yıkmak istiyorlar. Bunu buradaki makinelere zarar vererek mi yapacaklar, insanları zorla dışarı mı atacaklar bilmiyorum. 9 arkadaşımızla 2 ay öncesinde Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker'in yanına gittik, makamında görüştük. Çıkacak imara göre hareket etmek istediğimizi söyledik. Kimse bizi dinlemiyor. Sesimizi Ankara'ya duyurmak istiyoruz."

Diğer tesis ve depo sahipleri de aynı görüşü paylaşırken, çalışanlar ise tesisler yıkıldığı zaman binin üzerinde kişinin işsiz kalacağını, bundan da aileleriyle birlikte en az 8-10 bin kişinin etkileneceğini söyledi.

BELEDİYE NE DİYOR?

Gebze Blediyesi Fen İşlerinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Nilay Ayran, bu bölgenin imara açık olmadığını ve binarın da kaçak olduğunu anlatırken, belediye meclisi kararı ile bunlarla ilgili yıkım kararı alındığını, meclis tarafından alınan kararlarda da tebligat yapmak zorunda olmadıklarını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler