Geçici yönetim Zaleya'nın dönüşüne izin vermiyor

Honduras'taki askeri darbe sonrası kurulan geçici yönetim, devrik Devlet Başkanı Manuel Zelaya'nın geri dönüşüne izin verilmeyeceğini yineledi.

Yayınlanma: 08.08.2009 - 07:05
Abone Ol google-news

Cunta tarafından geçici Devlet Başkanlığına getirilen Roberto Micheletti, Amerikan Devletleri Örgütü'nden (OAS) bir heyetin gelecek hafta görüşmelerde bulunmak üzere ülkeye geleceğini belirterek, bu ziyarete olumlu yaklaştıklarını söyledi.

Diplomatların, ziyarette Zelaya'nın devrilmesinin sebebini öğrenebileceklerini dile getiren Micheletti,''ancak kendilerine emir verecek birinin gelmesinin söz konusu olmadığını'' kaydetti. Micheletti, kasım ayında devlet başkanlığı seçimi yapılacağını, kendisinin de ocak ayında görevi bırakacağını vurguladı.

Zelaya yanlılarının protesto gösterilerinin sürdüğü Honduras'ı ziyaret edecek söz konusu heyette 6 Latin Amerika ülkesinin dışişleri bakanları ile OAS'ın üst düzey yöneticileri bulunacak.

Obama

ABD Başkanı Barack Obama ise, Honduras'daki siyasi krizin hemen sona ermesi için bir yol bulunmadığını belirterek, ''bir düğmeye basarak Zelaya'yı anında görevine getiremem'' dedi.

Obama, gazetecilere yaptığı açıklamada, Zelaya'nın görevine geri dönmesini desteklediğini yineleyerek, ''ancak ABD'nin bu konuda tek yönlü bir eyleme girmeyeceğini'' kaydetti.
Zelaya'nın görevine dönmesi sürecinin barışçı bir şekilde gerçekleşmesinden yana olduklarını vurgulayan Obama, bu konuda ABD'nin, ''diğerleri arasında bir ülke'' olduğunu ve konuya ilişkin anlaşmaya uluslararası platformlarda ulaşılması gerektiğini söyledi.

Zelaya'nın ''ABD isterse görevine hemen dönebileceği'' yönündeki açıklamalarına da işaret eden Obama, ''buradaki ironiye de dikkat etmek gerekiyor. ABD'nin Latin Amerika'ya müdahalelerinden şikayet edenler şimdi de yeterince karışmadığımızdan şikayetçi'' dedi.

Latin Amerika ve AB ülkelerine benzer şekilde Zelaya'nın askeri darbe ile görevden uzaklaştırılmasını kınayan Obama, bu ülkeye yapılacak 16,5 milyon dolarlık askeri yardımı da iptal etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler