'Gelişmeleri takip ediyoruz' (30.04.2012)
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tutuklu milletvekilleriyle ilgili süreci Meclis Başkanlığı'nın yürüttüğünü anımsatarak, Adalet Bakanlığı'nın belirleyici değil, gelişmeleri takip eden konumunda olduğunu kaydetti.
TOBB ETÜ Üniversitesi'nde düzenlenen Milletlerarası Tahkim Semineri'nin açılışına katılan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, gazetecilerin tutuklu milletvekilleriyle ilgili yapılacak düzenlemeye ilişkin sorularını yanıtladı. Ergin, "Süreci Meclis Başkanlığı yürütüyor. Biz bu konuda belirleyici değil, gelişmeleri takip eden konumundayız. Gelişmeleri hep birlikte değerlendireceğiz" diye konuştu.
Milletlerarası Tahkim Semineri'nin açılış konuşmasını yapan Sadullah Ergin, küresel bir sorun haline gelen nüfus artışı ve ekonomik problemlerin yargıya intikal eden uyuşmazlık sayısını giderek artırdığını belirterek, sürecin yargının işleyişinin de yavaşlamasına neden olduğunu, geciken adalet nedeniyle de başka uyuşmazlıkların doğduğunu sözlerine ekledi.
Uyuşmazlıkların mahkemeler yerine, taraflarca belirlenen hakemlerce çözülmesini amaçlayan tahkim kurumunun, dünya genelinde yaygın olarak uygulanan yöntemlerden biri haline geldiğini belirten Ergin, tahkimin, tahkimde taraf serbestisi ilkesinin geçerli olduğunu, bu ilke gereğince uyuşmazlıkların, taraflarca belirlenen hakemler ve yine taraflarca belirlenen yargılama usulüyle çözüme kavuşturulduğunu anlattı. Ergin, ayrıca tahkimin, yargının iş yükünün azaltılmasına, adalete erişimin hızlandırılmasına, adalet hizmetlerinin maliyetinin düşürülmesine de büyük katkı sağladığını ifade etti.
İstanbul'a tahkim merkezi kurulacak
Ergin, kurumsal bir tahkim merkezinin kurulmasına yönelik yapılan çalışmaların devam ettiğini belirterek, Adalet Bakanlığı'nca İstanbul Tahkim Merkezi Kanunu Tasarısı taslağı hazırlandığını anımsattı. İstanbul'da, bağımsız ve özerk yapıya sahip, milletlerarası alanda rekabet edebilecek düzeyde, kurumsal bir tahkim merkezinin oluşturulmasının ve arabuluculuk sisteminin etkin bir şekilde kullanılmasının amaçlandıklarını kaydeden Ergin, taslağın 1 Mart 2011'de Başbakanlığa sevk edildiğini vurguladı.
Tahkim ve genel olarak alternatif uyuşmazlık çözüm yollarının iş, çalışma ve ticaret hayatının gelişiminde ve bu alanlarda ortaya çıkan uyuşmazlıkların hızlı bir şekilde çözümünde oldukça faydalı yöntemler olduğunun altını çizen Ergin, "Bu kurumların hukuk hayatımızda yer alması, mahkemelerin iş yükünün azaltılmasında etkili olacağı gibi, uyuşmazlıkların barışçıl çözümünün yargı kültürümüzün bir parçası haline getirilmesi bakımından da önemli katkılar sağlayacaktır. Böylece, toplum içinde uzlaşma kültürünün yaygınlaşması ve toplumsal barışın güçlenmesinde önemli bir rol oynayabilecektir" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu