Gemi indirme töreninde protesto
Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Başkanı Murat Bayrak, Tuzla hakkında çıkan haberler nedeniyle sektörün yakaladığı ihracat ve istihdam rakamlarının düşeceği endişesini yaşadıklarını söyledi. Başbakan Erdoğan Sedef Tersanesi'ne geldiği sırada, LİMTER-İŞ sendikasına üye bir grup, tersanenin önünde protesto gösterisi yaptı.
Sedef Tersanesi'nde inşa edilen ''M/V İbrahim Dede'' adlı konteyner gemisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle denize indirildi.
Törende çeşitli açıklamalarda bulunan Erdoğan, Türkiye'nin sadece gemi sanayisinde değil, tüm alanlarında hızlı bir gelişme içinde olduğunu söyledi.
Son yıllarda dünyada pek çok küresel çalkantı yaşandığı halde Türk ekonomisinin büyüme trendini kaybetmediğini vurgulayan Erdoğan, Türk iş adamlarının küresel oyuncular olma yolunda önemli mesafeler katettiklerini ve dünyadaki önemli küresel oyuncuların pek çoğunun da Türkiye'de faaliyet gösterdiğini kaydetti.
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin dış politikadaki etkinliği arttıkça bu karşılıklı küresel entegrasyonun daha da gelişeceğini dile getirerek, bunun için Türkiye'yi yalnızlığa mahkum edecek tavır ve ifadelerden kaçınmak gerektiğine işaret etti.
GİSBİR Başkanı Murat Bayrak, törende yaptığı konuşmada, Tuzla hakkındaki olumsuz haberler nedeniyle sektörün son 6 aydır ''doğru dürüst'' sipariş alamadığını, yeni kontratlar yapamadığını söyledi. Bayrak, ''Tuzla hakkında çıkan haberler nedeniyle sektörümüzün yakaladığı ihracat ve istihdam rakamlarının düşeceği endişesini yaşıyoruz'' dedi.
Başta insan sağlığı olmak üzere pek çok konuda çeşitli faaliyetler gerçekleştirdiklerini anlatan Bayrak, sektörün ayakta kalabilmesi, taşeronun kayıt altına alınması konusunda Başbakan Erdoğan'dan destek beklediklerini söyledi.
Deniz Ticaret Odası (DTO) Başkanı Metin Kalkavan da tersanelerin kazalarla özdeşleştirildiğini ifade ederek, tersanelerin bir çok eksiği ve hatalar bulunmasına rağmen bir sektörün suçlu ilan edilmesinin haksızlık olduğunu ifade etti.
Tersanelerde yaşanan olaylar ve yüksek faiz nedeniyle son 6 ayda alınan sipariş sayısının sadece 8 olduğunu bildiren Kalkavan, 30 senenin sonunda bugünkü haline gelen Tuzla'nın ''çok kolay harcanmaya çalışıldığını'' savundu.
"Filika defolu"
Son olarak yaşanan filika kazasına ''cinayet'' dendiğini, kum yerine insan konulduğu için bu kazanın yaşandığı yönündeki eleştirilere değinen Kalkavan, şunları kaydetti:
''Bu filika ne şekilde düşerse düşsün mutlaka düzelmesi gerekir. Bu filika defolu, malzemesinden çalınmış ve Çin malı. Filika kazasına 'cinayet' dendi. Böyle bir şey yok. Bu kazadaki ölüm sebebi filikanın üretim hatasıdır.''
Konuşmaların ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile Türkon Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nevzat Kalkavan ve öteki ilgililerle birlikte halatı keserek konteyner gemisini denize indirdi.
Türkon Holding'e inşa edilen 15 gemilik serinin yapımı tamamlanan üçüncü gemisi olan ''M/V İbrahim Dede'' konteyner gemisinin boyunun 182, eninin 28 metre, hızının da 19 knot olduğu bildirildi.
Tersane önünde protesto
Bu arada, Başbakan Erdoğan Sedef Tersanesi'ne geldiği sırada, LİMTER-İŞ sendikasına üye bir grup, tersanenin önünde protesto gösterisi yaptı. ''İşimi istiyorum'', ''Kuralsızlığa, yasa dışılığa son verilsin'' yazılı pankart açan grubun eylemi polisin uyarısıyla sona erdi.
En Çok Okunan Haberler
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- İBB, Bilal Erdoğan dönemindeki taşınmazları geri aldı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- WhatsApp, Instagram ve Facebook'ta erişim sorunu!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Polis müdürlerine gözaltı: 'Cevheri Güven' ayrıntısı
- O ülke Suriye büyükelçiliğini açıyor!
- Çanakkale'de korkutan deprem!