Genç fikirlere açılan yeni kapı
Türkiye'nin en kapsamlı sosyal inovasyon projelerinden biri olan Intel'in ''Çözüm Kumbarası” genç işsizlik sorununa önemli bir açılım getiriyor.
İntel'in Türkiye'nin genç işsizlik sorununa çözüm için geliştirdiği en kapsamlı sosyal inovasyon projelerinden biri için Gaziantep'teyiz. Büyük fikirlerin küçük ihtiyaçlar yüzünden çöpe gitmesin” sloganıyla yola çıkan Çözüm Kumbarası'nın Güneydoğulu gençlere tanıtım kampanyası için düzenlenen konferansa ilgi şaşırtıcı biçimde yoğundu. Projesi olan ne çok üniversite öğrencisi varmış meğer.. Ve tabii konferans sonrasında akıllarına gelen fikirleri bundan sonra daha farklı bir süzgeçten geçireceklerine emin olduklarımız..
Genç nüfusun kalkınmakta olan ülkemiz için büyük fırsat oluşturması gerekirken, nüfusun yarısının 29 yaşın altında olduğunu ve ülkemizde genç işsizlik oranının da yüzde 18'e ulaşmış olduğunu görüyoruz. Sürdürülebilir kalkınma sürecinde rekabet gücünün artırılması ve genç işsizliğin azalmasını sağlamak amacıyla birçok şirket çeşitli projelere imza atıyor. Bunlardan biri de İntel'in “Çözüm Kumbarası”. Çözüm Kumbarası aynı zamanda Türkiye’de gerçekleştirilen en kapsamlı girişimcilik ve sosyal inovasyon projesi olma özelliği taşıyor.
Proje kapsamında ülke çapında birçok üniversiteye gidip öğrencilerle birebir iletişime geçen şirketin temel amacı; gençlerin daha iyi bir toplum ve daha iyi bir gelecek için eğitim, sağlık, çevre, ekonomik kalkınma, kadınların güçlenmesi gibi çeşitli alanlarda teknolojiyi kullanarak toplumsal fayda sağlamak. “Büyük fikirlerin küçük ihtiyaçlar yüzünden çöpe gitmesin” sloganıyla yola çıkan Çözüm Kumbarası da bu konuda oldukça başarılı. Projenin bir de yarışma ayağı var. https://www.cozumkumbarasi.com/ adresinden siteye üye olup projenizi tanıtabiliyorsunuz. Çözüm Kumbarasının nasıl işlediğine dair sorularımızı İntel Türkiye Genel Müdürü Burak Aydın'a yöneltiyoruz...
Öncelikle bize biraz projeden bahseder misiniz?
Intel olarak sosyal sorumluluk çalışmalarımızın odağında eğitim ve girişimcilik geliyor. Geleceğin başarılı iş insanlarını yetiştirmek üzere girişimciliğin eğitim çağlarından başlayarak teşvik edilmesi gerektiğine inanıyoruz ve bu konuda da çalışmalar yapıyoruz.
Bu nedenle üniversitelerle yakın işbirliği içinde çalışıyor, bunun yanı sıra farklı kamu ve sivil toplum kuruluşlarıyla çeşitli girişimcilik projeleri hayata geçiriyoruz.
Çözüm Kumbarası, tüm bu çabalarımızın önemli bir ayağı olarak Aralık 2013’te Ashoka, Endeavor ve Galata İş Melekleri (GBA) işbirliği ile genç fikirleri desteklemeye yönelik duyurduğumuz sosyal inovasyon projemiz ve aynı zamanda bugüne kadar Türkiye’de gerçekleştirilen en kapsamlı girişimcilik ve sosyal inovasyon destek projesi olma özelliğini taşıyor.
- Peki Çözüm Kumbarası nasıl işliyor?
Türkiye’nin girişimcilik ve sosyal girişimcilik konusunda fikir liderleri projeye destek veriyor.
Üniversitelerde gönüllü Çözüm Kumbarası elçileri, gençleri fikir üretmeye ve projeye dahil olmaya teşvik ediyor. Sosyal inovasyon konusunda bilinç yaratmak ve gençleri kendi sosyal inovasyon projeleri ile Çözüm Kumbarası’na dahil olmaya teşvik etmek için Türkiye çapında üniversitelerde proje sahiplerinin ve danışma kurulu üyelerinin katılacağı etkinlikler gerçekleştirildi. Temmuz ayında başvuran projeler arasından en iyi 40 proje seçilecek. Bu projelerin sahiplerine verilecek eğitim desteği ile girişimcilere ve yatırımcılarla hızlı danışma ve ağ kurma fırsatı sunacak özel bir etkinliğin ardından, Ağustos ayı başında 40 proje arasından seçilen ilk 10 proje açıklanacak.
10 projenin sahiplerine çalıştay, eğitim ve mentorluk buluşmaları düzenlenecek. Ekim ayında bu projeler arasında yapılacak değerlendirmede en başarılı ilk 3 proje Intel tarafından toplam 50.000 TL nakit ödülle ödüllendirilecek. Intel, danışma kurulu tarafından birinci seçilen proje sahibine 25.000 TL, ikincisine 15.000 TL, üçüncü proje sahibine de 10.000 TL ödül verecek. Yurtdışında eğitim ve diğer desteklerle toplam ödülün değeri 100.000 TL’yi bulacak. Bu bağlamda GBA da, en iyi 10 içinden seçeceği bir veya birden fazla projeye tohum aşaması fonu sağlayabilecek.
- Herhangi bir yaş sınırlaması var mı projede?
Intel olarak odağımızda her zaman gençler var. Projelerimizle gençlere ulaşmak, onların kendilerini geliştirmelerine yardımcı olmak önceliğimiz. Çözüm Kumbarası ile de önceliğimiz gençler. Bu nedenle sosyal inovasyon ve sosyal girişimciliğin önemini anlatmak, projemizi duyurup katılıma teşvik etmek için üniversitelerde gençlerle buluştuk. Ama herhangi bir yaş sınırı bulunmuyor. Toplumu ileri taşıyacak fikri olan her yaştan insan, Çözüm Kumbarası’nda projelerini paylaşabiliyor.
- Sizi şimdiye kadar en çok heyecanlandıran ve ilginizi çeken proje hangisiydi?
Çözüm Kumbarası Platformu’nun 1780’in üzerinde aktif üyeye ulaşması, 30 bine yakın kişinin ziyaret etmesi, gençlerin sosyal girişimcilik konusunda bizler kadar hevesli olduğunu göstererek bizi sevindirdi. Sisteme girilen 206 projeden 70 tanesi onaylandı, 100’ü bulmasını bekliyoruz. Çözüm Kumbarası’nda üyeler, kendi popüler projelerini seçebiliyor. En popüler projelere baktığımızda, kadınların teknolojiye yakınlaşmasına yönelik projelerden cinsiyet ayrımcılığına, çevre ve trafiğe çözümlerden gençlerin kariyer hedeflerine kadar geniş bir yelpazede projeler görüyoruz. Web sitesinde şu an itibarıyla en popüler projeleri sıralayacak olursak:
Enforce: Yerel yönetimlerle vatandaşların, iletişim kurmasını kolaylaştıran, mobil ve web platformu
Gelecek Daha Net Gençlik Platformu: Gençlerin eğitim ve kariyerleri için en doğru seçimleri yaparken ihtiyaç duydukları bilgi ve beceriye ulaşmalarını sağlayan bir platform
Seksek: Proje ile oyunlaştırma tasarımıyla 3-12 yaş aralığındaki çocukların kullanabileceği toplumsal cinsiyet algısı eşitsizliğinin değişmesi hedef alınıyor.
Tegese: Kadına yönelik geleneksel, yerel, alışılagelmiş trafik kuralları algısını ortadan kaldırmak,trafikte yapılan tacizi önlemek için bir cihaz geliştirdi.
Te-ka: Temelde “Kadınların bilişim teknolojilerine internete ulaşmalarında yaşamış oldukları sorunları hedefliyor.
Hür Kanatlar: Kültürel baskıdan dolayı girişimci olamayan kadınlar ile girişimcileri, evde/dışarıda iş olanakları ile buluşturan bir proje. Bunlar dışında mobil cihazınızın kamerasını kullanarak çevreyle etkileşiminizi artırmayı amaçlayan Reallyon adlı mobil uygulama ve çevre dostu, trafiğin düşmanı, sürdürülebilir bir yolculuk paylaşım projesi Yolyola.com da dikkat çekenler arasında.
- Biraz da yarışma prosedüründen bahsedecek olursak, dereceye giremeyenler için uygulayacağınız başka bir yol var mı?
Dereceye giremeyenlerin online girişimcilik eğitimlerinden faydalanmasını planlıyoruz. Ayrıca platform üzerinden tüm projelerin sahiplerine ortak bulma, yatırımcı bulma konusunda yardımcı olmaya çalışacağız. Bazı projeleri de fikir kamplarına davet etmeyi düşünüyoruz.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu