"Gençler kitap okumuyor"
Demokratik Eğitimciler Sendikası'nın (DES) yaklaşık 2 bin kişinin katılımıyla yaptığı araştırma, gençlerin büyük bir çoğunluğunun kitap okuma alışkanlığına sahip olmadığını ortaya koydu.
Sendika, 16 Mart-26 Mart tarihlerinde, Ankara'da yaşayan 18-30 yaş arasında bin 861 kişi üzerinde kitap ve gazete okuma alışkanlıkları üzerine bir araştırma yaptı.
Araştırmaya yüzde 66.71'i ortaöğretim, yüzde 24.85'i üniversite, yüzde 3.01'i ise yüksek lisans mezunu gençler katıldı. Gençlerin yüzde 30.77'si bir eğitim kurumuna devam ediyor, yüzde 28.80'i çalışıyor, yüzde 5.64'ü hem çalışıp hem bir eğitim kurumuna devam ediyor, yüzde 34.79'u ise işsiz.
Araştırmaya göre, başkentli gençler, ''Hangi aralıklarla kitap okuyorsunuz?'' sorusuna yüzde 67.2 oranda ''düzensiz aralıklarla'', yüzde 15.5'i ''belirli aralıklarla'' yanıtını verirken, yüzde 8.9'u ise düzenli olarak kitap okuduğunu bildirdi.
Gençler, düzenli kitap okumalarına engel olarak yüzde 36.3'lük oranla televizyon ve internet kullanımını gösteriyor. Yüzde 20.5'lik kesim ise hiç kitap okuma alışkanlığına sahip olmadığını belirtirken, yüzde 15.9'u iş yoğunluğu nedeniyle okumaya vakit bulamadığını söylüyor.
''Çoğunluk bir bir yıldan uzun süredir kitap almıyor''
Araştırmaya katılan gençlerin yüzde 52.8'i bir yıldan uzun süredir kitap almadığını belirtirken, yakın bir tarihte kitap alanların oranı sadece 9.7'si olarak saptandı.
''Korsan kitap satın alıyor musunuz?'' sorusu ise araştırmanın başka bir ilginç yönünü ortaya koyuyor. Gençlerin yüzde 84.2'si bu soruya evet derken, yalnız yüzde 9.1'i hayır yanıtını veriyor.
Gazete okuma alışkanlıkları üzerine soruların da bulunduğu araştırmaya katılanların yüzde 72.5'i günlük gazete almıyor. Gazete alanlar ise sırasıyla en çok yüzde 31.1'lik oranla spor, yüzde 27.2 ile magazin, kültür, eğitim haberlerini okurken, ekonomi, siyaset ve köşe yazıları en az okunan sayfalar arasında bulunuyor.
Aldığı eğitimin kitap sevgisini ve alışkanlığını kazandırmadığını belirten gençlerin oranı yüzde 88.7 iken, yalnızda yüzde 4.5'lik kesim kitap okumada eğitimin yararına inanıyor.
Araştırma, gençlerin, kültür ve sanat etkinliklerinin yoğun olarak düzenlendiği başkentteki kitap fuar ve kampanyalarına da çok fazla rağbet etmediğini ortaya koyuyor. Gençlerin yüzde 81.5'i bu tür etkinliklere hiç katılmadığını belirtirken, yalnızca yüzde 13.3'lük kesim, fuar ve kampanyaları izliyor.
Doğum günlerinde kitap hediye edilmesini istemeyenlerin oranı yüzde 72.6 olarak belirlenirken, gençlerin yüzde 20.1'i kitap hediye edilmesini istiyor.
''Bir Türk ise 10 yılda ancak bi rkitap okuyor''
DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, araştırma sonuçlarını değerlendirirken, gençliğin kitap okumadığı gibi, ciddi televizyon programlarını da izlemediğini söyledi.
Birleşmiş Milletler İnsani Gelişim Raporu'nda kitap okuma oranında Türkiye, Libya, Tanzanya, Kongo ve Ermenistan gibi ülkelerin bulunduğu dünya ülkeleri arasında 86. sırada yer aldığını dikkati çeken Avcı, ''Bir Japon bir yılda ortalama 25 kitap okuyor, bir Türk ise 10 yılda ancak bir kitap okuyor'' dedi.
Türkiye'de 2009 yılı itibariyle 45 çocuk, 14 yazma eser ve 55 gezici olmak üzere bin 152 kütüphane bulunduğunu belirten Avcı, şu bilgileri verdi:
''Almanya'da 10 bin 531, İngiltere'de 4 bin 620, İspanya'da 5 bin 209 kütüphane var. Almanya'da 7 bin 500 kişiye bir kütüphane düşerken, Türkiye'de 68 bin 500 kişiye bir halk kütüphanesi düşüyor. Kişi başına düşen kitap sayısı AB ortalamasında 16 bin. Türkiye'de ise bu rakam 6 bin olarak ortaya çıkıyor.
Sendikamızın AR-GE biriminin okuma alışkanlığı raporuna göre Türkiye'de okunan kitaplar genellikle, siyaset, aşk ve cinsellik konularını işliyor. Türk halkı kitap okumaya sadece 6 saat zaman ayırıyor. Türkiye kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkesinin gerisinde kalmış durumda. Kitap okumak Türkiye'nin geleceği açısından stratejik bir önem taşıyor. Türk insanı okuma alışkanlığı kazanmadan yaratıcı bireyler çıkarması mümkün değil.''
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev