Gençlik Denizler etrafında buluştu

Karşıyaka Mezarlığı’na akın eden yüzlerce kişi Deniz, Yusuf ve Hüseyin’i idam edilişlerinin 43. yılında andı. Anma törenlerinde gençler ağırlıktaydı.

Yayınlanma: 06.05.2015 - 23:36
Abone Ol google-news

68 kuşağının devrimci öğrenci Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, idam edilişlerinin 43. yıldönümünde Karşıyaka Mezarlığı’nda anıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı anma, Türkiye solunun tüm renklerini bir araya getirdi.

Anmaya her gruptan insan katıldı. CHP, HDP, Emek Partisi, Komünist Partisi, DİSK, KESK, Halkevleri, Emek Gençliği, Pirsultan Abdal Kültür Derneği, Devrimci 78’liler Federasyonu, Eğitim-Sen, Dev-Lis, Fikir Kulüpleri Federasyonu, Ankara Tabip Odası, TMMOB, Öğrenci Kolektifleri bayraklarıyla, Karşıyaka’daydı. HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, DİSK Başkanı Kani Beko, Ankara Barosu Başkanı Hakan Canduran anmada dikkat çeken isimlerdi. Denizlerin avukatı Halit Çelenk’in eşi Şekibe Çelenk, zorlukla yürümesine karşın Denizlerin mezarına karanfil bırakmayı ihmal etmedi. 2 Nolu Kapı’daki alanı dolduran yüzlerce kişi; marşlarla, türkülerle, sloganlarla Denizleri andı.

Anmayı düzenleyen örgütler adına ortak açıklamayı okuyan DİSK Ankara Bölge Temsilcisi Remzi Çalışkan, emperyalizme ve onun işbirlikçilerine karşı mücadelenin kaldığı yerden devam ettiğini söyledi.

68 kuşağından Deniz Gezmiş’in sınıf arkadaşı Mustafa Yalçıner, “Gençler, ne mutlu Denizlere ki sizler sürekli etrafında buluşuyorsunuz. Ve ne mutlu sizlere ki Denizler gibi bir bayrağınız var. Denizlere sözümüz var. Önce devrim, ardından sosyalizm diyoruz” dedi.

Konuşmaların ardından anmaya gelen gruplar, kortejler halinde Denizlerin mezarına yürüdü ve kırmızı karanfiller bıraktı. Denizlerin avukatı Halit Çelenk’in eşi Şekibe Çelenk de Denizler ve eşinin mezarlarına karanfil bıraktı.

 

3 fidanı karanfille andılar

İstanbul’daki üniversite ögrencileri gerçekleştirdikleri yürüyüşle 6 Mayıs 1972’de idam edilen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı andı.

Fındıklı’da bulunan Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi önünde dün akşam saatlerinde bir araya gelen öğrenciler slogan atarak Dolmabahçe Sarayı önüne yürüdü. Yürüyüş sırasında Gezi direnişinde hayatını kaybedenlerin isimlerini tek tek okuyarak “yaşıyor” diye haykıran öğrenciler, Bezmi Alem Valide Sultan Camisi yanındaki yeşillik alana 3 fidan dikti.

68’liler Birliği Vakfı öncülüğünde bir araya gelen bazı siyasi parti ve sivil toplum örgütleri Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı idam edilişlerinin 43. yıl dönümünde Dolmabahçe’de andı.

Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının Amerikan 6. Filo Askerlerini denize attıkları yerde toplanan grup burada bir basın açıklaması yaptı. 68’liler Birliği Vakfı Başkanı Namık Kemal Boya “Değerbilir halkımız on binlerce Deniz, Yusuf, İnan’la, Cihan, Mahir, Ulaş’la her gün kucaklayacağı, oğulları, kızları sayarak onları bağrına bastı” dedi.

 

Bora Gezmiş: Gün mücadele günüdür

BURSA: Bursa’da3 Fidan Parkı’ndaki anma etkinliklerine Deniz Gezmiş’in ağabeyi Bora Gezmiş de katıldı. Bora Gezmiş, “6 Mayıs’ları anma günü değil, mücadeleyi tazeleme günü olarak görmeliyiz. Bundan sonra ağıt yakmak, üzülmek yok. Gün mücadele günüdür. Bu olayla Türk halkının hayat damarlarını kestiler. Bu olayın intikamı alınmadan ölmek istemiyorum” diye konuştu.

TRABZON: Deniz’ler idam edilişlerinin 43. yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi’nde Öğrenci Kolektifi tarafından gerçekleştirilen bir yürüyüşle anıldı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önünde bir araya gelen öğrenciler, yürüyüş öncesinde hazırladıkları pankartı fakülte önüne astı.

ADANA: Seyhan Belediyesi’nin düzenlediği, “Deniz Olmaya Çağırıyoruz” adlı etkinlik Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde düzenlendi.

MERSİN: Denizler için Mersin 68’liler Ormanı’nda Üç Fidan Anıtı önünde tören düzenlendi.

DİYARBAKIR: Dicle Üniversitesi’nde Emek Gençliği üyeleri Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi önünde Deniz’ler için anma etkinliği yaptı. Öğrenciler “İdamınız sökmedi, baskılarınız da sökmeyecek” sloganı attı.

ESKİŞEHİR: Eskişehir’de Emek ve Demokrasi Güçleri, saat 18.00’de Hamamyolu Caddesi’nde Deniz’ler için bir yüDeniz’in kardeşi Bora Gezmiş. rüyüş düzenledi.

 

Üç Fidan anıtı açıldı

Antalya’nın Muratpaşa Belediyesi idamlarının 43. yıldönümünde Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan anısına yaptırdığı “Üç Fidan Anıt Rölyefi” ile Özgür Kürsü’yü açtı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler