Genel Sağlık Sigortası "Hak kayıplarını artırdı" iddiası

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Genel Sağlık Sigortası (GSS) uygulamasının, hak kayıplarını arttırdığını savunarak, "GSS'nin devrim olduğu gerçek dışı propagandalarla oy toplayanlar, şimdilerde vatandaşlardan gelecek tepkilerden korkarak uygulamayı seçim sonrasına ertelemek zorunda kalmıştır" dedi.

Genel Sağlık Sigortası
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 01.10.2010 - 10:30

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Genel Sağlık Sigortası uygulamasının ikinci yılını doldurması dolayısıyla ortak bir basın açıklaması yaptı.

GSS'nin 1 Ekim 2008'de yürürlüğe girmesiyle birlikte sigortalılar için hak kayıpları döneminin başladığının savunulduğu açıklamada, "GSS Kanunu 2006'da TBMM'de kabul edildiğinde hekim ve diş hekimi muayenelerinde alınacak katılım payı 2 TL olarak belirlenmişti. Ancak 2008'de yapılan düzenleme ile Sosyal Güvenlik Kurumu'na(SGK) muayene ücretlerini beş katına kadar arttırma yetkisi verilmişti" denildi.

"Düzenleme yargıdan döndü ama SGK uygulamadan vazgeçmeli"

SGK'nın, daha uygulamanın ilk gününde bu yetkisini kullanarak muayene ücretlerini devlet hastaneleri için 3 TL, eğitim hastaneleri için 4 TL, üniversite hastaneleri için 6 TL, özel hastaneler için 10 TL'ye çıkardığını ifade eden sivil toplum örgütleri, açıklamalarında "Bu düzenlemenin yargıdan dönmesine rağmen SGK ısrarından vazgeçmedi. Bu arada, 10 Temmuz 2009 tarihinde yapılan yasal düzenlemeyle SGK'nın muayene ücretlerini arttırma yetkisi on katına çıkarıldı. 2009'da yapılan yeni düzenlemeyle muayene ücretleri birinci basamak sağlık kurumlarında 2 TL, devlet hastanelerinde 8 TL, özel hastanelerde 15 TL olarak belirlendi. Birinci basamaktaki muayene ücretleri yargı kararıyla iptal edilmekle birlikte diğerlerinin uygulanmasına devam ediliyor" ifadelerini kullandı.

"Yeşil kartlılar bile bu ücreti ödüyor"

Daha önce muayene için hiçbir ücret ödemeyen SSK'lı aktif çalışanlar, yeşil kartlılar, kamu çalışanları ve emeklileri ile aile bireylerinin de şimdi bu ücretleri ödemek zorunda bırakıldığının ifade edildiği açıklamada, "Özel hastanelere müracaat eden genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü oldukları bütün vatandaşlar için 2009 yılında yüzde otuz olarak uygulanan ilave ücretin tavanı 2010 yılbaşından itibaren kademeli olarak yüzde 70'e yükseltildi" denildi.

Özel hastanelerin beş sınıfa ayrıldığını ve hastalardan bulundukları sınıfa göre yüzde 30'dan başlayıp yüzde 70'e kadar ilave ücret alma hakkının tanındığını ifade ettikleri açıklamada, "Böylece aslında SGK'lı vatandaşlar devlet tarafından ödeme güçlerine göre sınıflandırılmış oldu. Özel hastaneye yüzde 70 ilave ödeme gücü olanlar A sınıfı, yüzde 60 ödeme gücü olanlar B sınıfı, yüzde 50 ödeme gücü olanlar C sınıfı, yüzde 40 ödeme gücü olanlar D sınıfı, yüzde 30 ödeme gücü olanlar E sınıfı hasta-yurttaş olarak tasnif edildi" denildi.
 

Yeşil kartlıların sisteme geçiş süresi doldu

GSS Kanunu'nda, yeşil kart kapsamındaki yurttaşlar açısından öngörülen iki yıllık geçiş sürecinin dün itibariyle dolduğunun hatırlatıldığı açıklamada, bu durumda GSS primi ödeyemeyen vatandaşların gelir testi yaptırıp prim ödemeye başlamadıkları takdirde bugünden itibaren sağlık hizmeti alamamak tehlikesiyle karşı karşıya kaldıkları ifade edildi.

"SGK Başkanı Emin Zararsız'ın TBMM açıldıktan sonra yapılacak yasal bir değişiklikle uygulamanın 2012 yılına ertelenme niyetini açıklaması tehlikeyi ortadan kaldırmamaktadır" denilen açıklamada, "Öncelikle belirtmek gerekir ki; SGK Başkanı'nın bugün karşılaşılan durum ve erteleme için gösterdiği unutkanlık gerekçesi gerçeği yansıtmamaktadır ve inandırıcılıktan tamamen uzaktır" denildi.
 

"Milyonlarca yurttaşın sağlık sisteminden dışlanması söz konusu"

Sivil Toplum Örgütleri yaptıkları ortak açıklamada, "Herkesin sağlık güvencesi kapsamına alacağı iddiasıyla TBMM'den geçirilen GSS'nin daha ikinci yılı tamamlandığında gerçekler ortaya çıkmıştır. Sağlık hakkını prim ödeme zorunluluğuna bağlayan GSS sisteminin bütün hükümleriyle uygulanmaya başlandığında milyonlarca yurttaş sistemden dışlanması ve sağlık hakkından mahrum kalması gündemdedir" denildi. Açıklamaya şöyle devam edildi:
"Tam da bu nedenle GSS'nin devrim olduğu şeklindeki gerçek dışı propagandalarla oy toplayanlar şimdilerde vatandaşlardan gelecek tepkilerden korkarak uygulamayı seçim sonrasına ertelemek zorunda kalmışlardır.

Öte yandan GSS'nin ilk iki yıllık uygulanmasında doğan hak kayıpları ve bugün geldiği aşama, emek ve meslek örgütlerinin ve emek dostu örgütlerin GSS'ye karşı çıkmalarının ne kadar haklı olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler