Gezi'ye cadı avı

Sağlık Bakanlığı, hastanelerden "biber gazı, yanık, travma gibi şikâyetlerle başvuranların" ayrı bir forma kaydedilerek isimleri ile birlikte günlük olarak bildirilmesini istedi. Samsun Valiliği kentte "direniş çadırı" kurulmasını yasakladı. Gözaltına alınan Gezi eylemcilerine para cezası kesiliyor.

Yayınlanma: 09.06.2013 - 06:18
Abone Ol google-news

Alkol ve doğum kontrol konularında fişleme skandallarına imza atan Sağlık Bakanlığı’nın, 1 haftadır süren ve tüm yurda yayılan Taksim Gezi Parkı protestoları için de harekete geçtiği öğrenildi. Ankara Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından hastanelere gönderilen yazıda, “Sağlık tesislerine başvuran hastalardan biber gazı, yanık, travma gibi şikâyetlerle başvuranların ayrı bir forma kaydedilmesi” istendi. Hastanelere gönderilen formda, hastaya ilişkin tıbbi bilgilerin yanı sıra isim bölümünün de bulunması dikkat çekti. Yaralının hastaneye nasıl ulaştığı, kendi olanaklarıyla mı, ambulansla mı geldiği gibi bilgilerin de forma girilmesi istendi.

Yazının hastanelere gönderilmesi üzerine harekete geçen TTB, hem Sağlık Bakanlığı’na hem de Türkiye Kamu Hastaneleri Birliği Başkanlığı’na yazı gönderdi. Yazıda “Sağlık tesislerine müracaat halinde tutulan normal kayıttan farklı bir formun hazırlanmış olması, içinde yaşadığımız toplumsal olaylarda yaralanan yurttaşların ayrıca tespit edilmek istendiği göstermektedir. Amaç bu olaylarda yaralananların sayı ve niteliksel durumunun öğrenilmesi ise söz konusu verinin hastanın isim bilgisi olmaksızın toplanması gerekir” denildi. Anayasanın “Kişisel veriler, ancak yasada öngörülen hallerde veya kişinin açık rızası ile işlenebilir” hükmünün anımsatıldığı yazıda, “Sağlık Bakanlığı’nın kişilerin sağlık hizmetine erişmesini teşvik etmesi, kişilerin güvenlik ve sağlık ikilemiyle karşı karşıya bırakılmaması gerektiği kuşkusuzdur” ifadeleri kullanıldı.

Polise mi verilecek?


TTB Genel Sekreteri Beyazıt İlhan, “Bakanlık, protestolara katılan yurttaşları dosyalamayı amaçlıyor. Yaklaşık 1 haftadır istenen bu bilgiler, yaralı insanlarda, protestolara katıldığına ilişkin bilgilerin polisle paylaşıldığı kuşkusunu yaratıyor. Acil tıbbi desteğe ihtiyacı olan insanlar bu nedenle hastanelere başvurmak istemiyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler