Gizli mi açık mı olacak?

Muhalefet, Kürt açılımıyla ilgili Başbakan Erdoğan'ın ABD'de yaptığı "açık oturumda konuşulacak" sözlerini değerlendirdi. CHP'li Okay "Hükümet kafa karışıklığından kurtulmalı" derken; MHP'li Şandır "MHP'ye rağmen bir şey yapılamayacağı ortaya çıkmıştır" ifadesini kullandı.

Yayınlanma: 23.09.2009 - 11:14
Abone Ol google-news

Muhalefet partileri, Başbakan Erdoğan'ın 'Kürt açılımı Meclis'te açık oturumda konuşulacak' sözlerini değerlendirdi.

CHP Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay, Meclis'te basınla sohbet toplantısında yaptığı açıklamada "Genel Başkanımızın söylediği gibi hükümet gideceği yer meçhul olan gemi gibi akıntıya kapılmış vaziyette" ifadesini kullandı.

Hükümetin sürece Kürt açılımı diye başladığını, açılımın adının daha sonra 'Demokratik açılım' haline geldiğini ve şimdi de 'milli birlik' ve 'kardeşlik projesi' olduğunu kaydeden Okay, hükümetin kafa karışıklığının Başbakan'ın muhalefet liderleriyle görüşme talebinde de ortaya çıktığını söyledi. Başbakan'ın önce 'onlar gelmezse biz gideriz' dediğini daha sonra 'Baykal'a mektup göndermek'ten bahsettiğini hatırlatan Okay, yine hükümetin önce 'Kürt açılımının Meclis'te kapalı oturumda konuşulması'nı istediğini ancak şimdi açık oturumda konuşulacağını söylediğini ifade etti.

Okay "Bir karar verin gizli mi açık mı olacak. CHP açık oturumdan yana. Milletten neyi saklıyorsunuz. Gizli oturumda sunmak istediklerinizle açık oturumda sunacaklarınız farklı mı olacak? Açık oturuma dönmüş olmaları önemli bir mesafe. Ama neyi söyleyecekleri çok önemli" dedi. Hükümetin tezkere konusunda da farklı açıklamalar yaptığını ancak Başbakan'ın tezkerenin Meclis'e sunulacağını söylediğini belirten Okay "Niçin mahçup tavır içindeniz, niye kamuoyunu yanıltıyorsunuz. Hükümet artık kafa karışıklığından kurtulmalı" diye konuştu.

Başbakan Yardımcısı'nın açılımla ilgili anayasa değişikliği yapılmayacağını söylemesine rağmen Başbakan Erdoğan'ın "uzun vadede anayasa değişikliği yapılacağı"nı söylediğini de hatırlatan Okay, bu değişikliklerin Türk milletinin tanımı ve Türkçe ile ilgili olacağını, bunun da CHP'nin tespitlerinin doğru olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.

Okay "Türkiye ne olduğu bilinmeyen, açıklanmasından ürkülen bir açılımı tartışıyor. İktidar kararsız ve rotası belirsiz. İktidar bu projeyi ABD'de paylaşacak, bir rota belirleyecekler ve galiba netleştirdikten sonra sunacaklar" diye konuştu.

 

"TSK'nin bu kadar güncel siyasetin içinde yer alması doğru değil"

Okay bir soru üzerine Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un bayramda yaptığı açıklamaları da değerlendirdi.

Okay "Siyasetçilerin TSK'nın bu tür açıklamalarıyla ilgili onları bir siyasi platforma çekip tartışmasını doğru görmüyorum. TSK'nın da bu kadar güncel siyasetin içinde yer almasını doğru görmüyorum. Bu bir süreçtir. Bu sürecin içerisinde geleceğin projelendirilmesi sözkonusu. Eğer uzun vadeli program içerisinde anayasa değişikliği sözkonusuysa o anayasa değişikliğinin neler olacağı da ortada ise bu Türkiye'de çok ciddi bir ayrışmanın başlangıcı olabilir. Bugünün değil geleceğin hesabını herkes yapmak durumundadır. Kaldı ki bu süreç Türkiye'de ilk kez insanların etnik kimliklerinden dolayı sorgulandığı bir süreç haline dönüşmüştür. Bu süreç içerisinde bu tartışmaları 'izlemeyin, dinlemeyin' düşüncesine katılmak mümkün değildir. Demokraside herkes düşüncesini özgürce ifade edecektir. Tartışmaların yapılmasına bir yasak yoktur. O özgürce düşünceler ifade edilecektir, tartışılacaktır. Türkiye için önemli bir tartışma platformu oluşturmuştur. Vatandaşın kendi tercihidir, ister dinler ister dinlemez." diye konuştu.

"One minute geride mi kaldı özür ziyareti mi?"

Okay, Başbakan Erdoğan'ın ABD'de Musevi lobisiyle yaptığı görüşmeye ilişkin bir soru üzerine de şöyle konuştu:
"One Minute geride kaldı, tarih oldu. Peki one minute kahramanı başbakan aynı şekilde karşılanacak mı? Davos'ta one minute diyip moderatöre kızan, Peres'e kızan başbakan Amerika'ya iner inmez ayağının tozuyla Musevi lobisini ziyarete gitti. One minute geride mi kaldı yoksa bir özür ziyareti mi? BM Atom Enerjisi komisyonunda İsrail in başı çektiği nükleer gücün sınırlanmasıyla ilgili olan tartışmada bir hafta önce Suriye ile canciğer olan Türkiye orada çekimser tavır takınıp toplantıda oy kullanmamıştır. İsrail için yapılan bir değişiklik için oy kullanmamıştır. Böylesine ikircikli bir siyasetle Türkiye'nin dış politikası yönetiliyor. Hazin bir tablodur. Nitekim nükleer güçle ilgili düzenleme reddedilmiştir ama Türkiye o toplantıda oy vermemiştir. O da muhtemelen one minute'nin bir başka bedeli olsa gerek."

CHP Genel Saymanı Mustafa Özyürek de Başbakan Erdoğan'ın 'Kürt açılım'ın Meclis'te açık oturumda görüşüleceğini açıklamasını "Kapalı oturum düşünmekle yanlış yapılmıştı. Muhalefetin baskısı sonucu yanlıştan dönmüşlerdir" sözleriyle değerlendirdi.

 

MHP'ye rağmen bir şey yapılamayacağı ortaya çıkmıştır

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, Başbakan Erdoğan'ın 'Kürt açılımı'nın Meclis'te açık oturumda ele alınacağına yönelik sözlerini "MHP'ye rağmen bir şey yapılamayacağı ortaya çıkmıştır. Bunu olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz" şeklinde değerlendirdi.Şandır Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un yaptığı açıklamaların "malumun ilanı" olduğunu belirterek "Devletin kırmızı çizgilerini ifade etmiştir" dedi.Şandır, Başbakan Erdoğan'ın ABD'de Yahudi lobisiyle yaptığı görüşmeyi "One minute balonu patlamıştır" sözleriyle değerlendirdi.

Şandır "MHP olarak biz milletten bir şeyin saklanamayacağını, saklanması halinde karşı çıkacağımızı ısrarla ifade ettik. Genel Başkanımız hükümetin kapalı oturum ısrarı karşısında bunu deşifre edeceğimizi, bedeli neyse de göze aldığımızı söyledi. MHP'ye rağmen bir şey yapılamayacağı ortaya çıkmış bulunmaktadır. Bunu olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum." diye konuştu.

 

"Genelkurmay Başkanı malumu ilan etti"

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'un bayramda, açılımla ilgili yaptığı açıklamaları da değerlendiren Şandır, Başbuğ'un devletin kırmızı çizgilerini ifade ettiğini ve önemli mesajlar verdiğini söyledi. Şandır, "Silahlı mücadeleden ve ülke güvenliğinden sorumlu TSK'nin bir numarası Genelkurmay Başkanı, terörle sonuna kadar mücadele edileceğini ve terör neredeyse oraya gidip vurulacağını açık ve net ortaya koymuştur. Ülkenin kesinlikle bölünmeyeceğini söylemiştir. Genelkurmay Başkanı açılımı desteklemiyor.

Diyor ki; kimsenin anadilini öğrenmesine engel yok, anası babası dilini öğretsin.
Eğitimde Kürtçe'nin kullanılmasını, televizyonlarda Kürtçe yayın yapılmasına itiraz var Doğru duruş budur. MHP ısrarla bunu söylemektedir. Diğer konular ülkenin genel konularıdır. Demokrasi, asayiş, güvenlik, Türkiye'nin sorunlarıdır ve Türkiye'nin bütünlüğünde tartışılması gerekir. Eğer sorunlarınızı etnik kimliği özne yaparak tartışırsanız bulacağınız çözümlerin tamamı bu toplumu etnik temelde ayrıştırır. Bu ayrışma ileri zamanda cepheleşmeye, cepheleşme de çatışmaya döner.Kan dursun, gözyaşı dinsin diyorsanız açılımdan vazgeçin, çünkü bu açılım toplumu etnik temelde ayrıştırıp çatıştıracaktır. Kanın akmasını artıracak, gözyaşının çığlığa dönüşmesine yol açacaktır"
diye konuştu.

 

"One Minute balonu patladı"

Şandır, Başbakan Erdoğan'ın ABD'de Yahudi lobisiyle yaptığı görüşmeyi ise "Başbakan'ın günah çıkartma mahiyetinde ABD'ye adım atar atmaz Yahudi lobisiyle görüşmesini ibretle izledik. One minute balonu patlamıştır." şeklinde değerlendirdi. Başbakan'ın Obama ile görüşemeyeceğinin de ortaya çıktığını söyleyen Mehmet Şandır, "Başbakan Barack Obama'nın önceki görüşmede verdiği ev ödevlerini tamamlayamadığı için hocası kendisini kabul etmemiştir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler