Göçüğün yaşandığı maden ocağının sahibine tepki

Bursa'nın Mustafakemalpaşa ilçesinde göçüğün yaşandığı maden ocağının sahibi Nurullah Ercan'ın Kısa Çalışma Ödeneği için başvuruda bulunması, yaşamını yitiren 19 işçinin yakınlarının avukatları tarafından tepkiyle karşılandı.

Göçüğün yaşandığı maden ocağının sahibine tepki
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 18.01.2010 - 09:38

Ortak Hukuk Bürosu avukatlarından Mehmet Çetin, göçükte hayatını kaybeden 19 işçiden 17'sinin ailelerinin vekaletlerinin kendilerinde bulunduğunu bildirdi.

Bugün bir gazetede yer alan habere göre, ocağın sahibi Nurullah Ercan'ın, Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanmak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na başvurduğunu ifade eden Çetin, şöyle konuştu:
''Kısa Çalışma Ödeniğinin genel şartları var. Bunlardan ilki genel ekonomik kriz, ikincisi zorlayıcı nedenler. Dolayısıyla burada global krizle ilgili durum yok. Yani patlama sırasında ve öncesinde ocaktaki işçiler, krize rağmen 3 vardiya çalışıyordu. Zorlayıcı neden, iş verenin kendi sevk ve idaresinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen, bunun sonucu olarak bertaraf edilmesine olanak bulunmayan, dışsal etkilerden ileri gelen geçici olarak çalışma süresinin azaltılması ve faaliyetin tamamen veya kısmen durdurulması ile sonuçlanan deprem, yangın, su baskını, salgın hastalık seferberlik ve benzeri nedenlerdir. Burada sorunun kaynağı iş verenin kendisidir.''


"Fırsatçılık yapıyor"

Mehmet Çetin, Kısa Çalışma Ödeneğine patlamadan sonra başvuru yapıldığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
''Göçükle ilgili iş verenin kusurlu olduğu bilirkişi raporunda açıkça belirli. 40 santim çaplı boru yerine 12 santimliğini kullanıp metan gazı birikmesine yol açarsanız, Kısa Çalışma Ödeneğinden yararlanamazsınız. Buna bakanlık karar verecek ama kusurlu iş verendir. Bilirkişi raporunda iş verenin kusurlu olduğuna dair maddeler alt alta sıralanıyor. Buradaki durumu kendisi ortaya çıkardı. Kendi eksikliğinden dolayı ocak kapatılıyor. Bu eksikliği devlete, millete ödetmeye çalışıyor. Önünde iki seçenek var. Ocak 6 ay kapatıldığı için, ya orada çalışan 110 işçinin ücretlerini, primlerini ödemeye devam edecek ya da iş akitlerini feshedip tazminatlarını verecek. Bunları yapmak yerine yükü devletin sırtına yüklemeye çalışıyor. Fırsatçılık yapıyor. Davalar sonucunda tazminat ödemeye mahkum edilirse bunu da mı devlet ödeyecek? Senin kusurun yüzünden ocak kapatılıyor.''

Çetin, çok küçük maliyetlerle patlamanın önlenebileceğini, 19 kişinin şu anda hayatta olabileceğini belirterek, ''Bazı önlemleri almak trilyonları bulmuyordu. Trilyonları bulsa bile insan hayatı asıl önemli olandır. Sonuçta ocak eksikleri olduğu için kapatıldı'' dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler