'Görevimizin başındayız'

İstanbul Barosu yönetiminin görevinin başında olduğu bildirildi.

Yayınlanma: 06.02.2013 - 11:16
Abone Ol google-news

İstanbul Barosu Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, ''Balyoz Planı'' davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi ve Konya Barosu Başkanlığı'nın suç duyurusu üzerine Silivri Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başlatılan soruşturma sonucunda 30 Ocak tarihli iddianameyle İstanbul Barosu Başkan ve yöneticileri hakkında ''yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs'' suçu kapsamında kamu davası açıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, ''Görevimizin başındayız. Davalar, baskılar bizi yıldıramaz. Hukukun üstünlüğüne, hukuk devletine, demokrasiye, savunmaya, meslek onuruna, Cumhuriyet değerlerine sahip çıkmaya aynı kararlılıkla devam edeceğiz'' ifadeleri kullanıldı.

Davanın, Avukatlık Kanunu'nun 58. maddesinin açık hükmüne rağmen izin dahi alınmadan yasadaki mekanizma çalıştırılmaksızın açıldığı savunularak, şunlar kaydedildi:
''Anılan dava, hukuki olmaktan uzak, tamamen gözdağı, sindirme ve yıldırmaya yönelik, maksatlı ve konjonktürel bir davadır. Gerçekten suç duyurusu dahi, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu kapsamında yapılmışken (TCK 288), 3. yargı paketi ile bu suçun cezasının adli para cezasına dönüştürülmesi üzerine davanın, hiçbir unsurunun mevcut bulunmamasına rağmen 2 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası öngören yargı görevi yapanı etkilemeye teşebbüs suçundan (TCK 277) açılması ilginç ve dikkat çekicidir.''

Açıklamada, İstanbul Barosu başkanı ve yöneticilerinin, Avukatlık Kanunu'nun 76, 95, 97. maddesinin verdiği hak ve yetkiyi kullanarak, yargılamada savunmaya ve avukatlara yönelik kısıtlamaları ve meslek onuruna dönük uygulamaları dile getirmek amacıyla duruşmaya (Balyoz Davası) giderek dilekçe verdikleri ve açıklama yaptıkları öne sürülerek, gerek açıklamada gerekse sunulan dilekçede davanın esasına yönelik hiçbir ifade ve talep olmadığı savunuldu.

 

'İddialar gerçeği yansıtmıyor'

Açıklamada, bazı basın yayın organlarında Avukatlık Kanunu'na göre baro yönetiminin ''düştüğü'' yönünde iddiaların yer aldığı belirtilerek, ''Bir 'temenni' olarak dile getirilen bu iddia ve belirleme, gerçeği yansıtmamaktadır'' değerlendirmesinde bulunuldu.

Baro yönetiminin ''düşmediğine'' dair hukuki gerekçelerin sıralandığı açıklamada, ''İstanbul Barosu Yönetimi, son İstanbul Barosu Genel Kurulu'nda aldığı yüzde 60 oyla kanıtlanan büyük bir destek ve güvenle görevinin başındadır. Aynı azim ve kararlılıkla çalışmalarını sürdürmektedir'' ifadeleri kullanıldı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler