'Gösterilerde 500 sivil öldü"

Suriye'deki bir insan hakları örgütü, güvenlik güçlerinin yönetim karşıtı protestoculara müdahalesinde en az 500 sivilin öldüğünü bildirdi. Öte yandan, El Cezire televizyonu, Suriye'deki faaliyetlerini askıya aldığını bildirdi.

Yayınlanma: 28.04.2011 - 09:11
Abone Ol google-news

Cezaevinde bulunan insan hakları savunucusu Muhanned El Hasani'nin kurduğu Seveysiye örgütünden yapılan açıklamada, 6 haftadır süren gösterilerde binlerce kişinin gözaltına alındığı, onlarcasının da kayıp olduğu belirtildi.

Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esad'a karşı gösteriler yapan protestocular, yolsuzluklara son verilmesini ve siyasi özgürlükler istiyor.


MİT Müsteşarı Esad ile görüştü

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve DPT Müsteşarı Kemal Madenoğlu'nun başkanlığındaki Türk heyetini kabul ettiği bildirildi.

Sabah saatlerinde Şam'a gelen Fidan ve Madenoğlu başkanlığındaki Türk heyetinin Esad'ın yanısıra Suriye Başbakanı Adil Sefer ve bazı Suriyeli yetkililerle de biraraya geldikleri kaydedildi.

Görüşmelerde, "Türkiye'nin Suriye'deki reform sürecine verdiği desteğin" aktarıldığı belirtilirken, "Türkiye'nin ülkedeki reform sürecine yapabileceği katkıların" değerlendirildiği bildirildi.

Suriye tarafının Türk heyetine ülkede meydana gelen olaylara ilişkin bilgi verdiği görüşmelerin ardından, Türk heyetinin akşam saatlerinde Şam'dan ayrılması bekleniyor.
Türk heyetinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve DPT Müsteşarı Kemal Madenoğlu'nun yanısıra Madenoğlu'nun iki yardımcısının da yer aldığı, önümüzdeki günlerde DPT uzmanlarının Suriye'yi tekrar ziyaret ederek, Türkiye'de kalkınmanın sağlanması için yürütülen planlar çerçevesinde Suriye ile bilgi ve deneyimleri paylaşabileceği kaydediliyor.

 

El Cezire , Suriye'deki faaliyetlerini askıya aldı

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi de El Cezire'nin, kendilerine, kanallarına yönelik Şam yönetiminin yaptığı kısıtlamalar ve çalışanlarına karşı düzenlenen saldırılar üzerine bu adımı attığını haber verdiğini kaydetti.

El Cezire'nin bir sözcüsü, Reuters haber ajansına yaptığı açıklamada, Arapça servislerinin Suriye'deki faaliyetlerini askıya aldıklarını söyledi.

Merkezi ABD'de bulunan Gazetecileri Koruma Komitesi'nin açıklamasına göre, El Cezire, Şam yönetiminin kanalın Suriyeli çalışanlarına görevlerinden istifa etmeleri için baskı yaptığını, muhabirlerinin, gösterilerin merkezi Dera kentine girmesine izin verilmediğini bildirdi.

Açıklamada, Suriyeli yetkililerin EL Cezire'nin Suriye'deki çalışanlarına "kanalın Doha'daki merkeziyle iletişim kurmamaları, telefonla bile olsa bu ülkedeki bürolarından haber vermek üzere canlı yayına çıkmamalarını" söylediği kaydedildi.

El Cezire'nin Şam bürosuna son üç gündür kimliği belirlenemeyen kişilerce saldırı düzenlendiği, yumurta ve taş atıldığı anlatılan açıklamada, sivil giyimli kişilerce büro çalışanlarını sindirme girişimlerinde bulunulduğu belirtildi.

Gazetecileri Koruma Komitesi'nin Orta Doğu ve Kuzey Afrika Programı koordinatörü Muhammed Abdüldayem, "Suriye, gazetecileri bezdirerek, kovarak ve gözaltına alarak ülkeyi saran halk ayaklanmasını dünyanın görmesini engelleyebileceğini düşünüyor. Bu strateji Mısır, Tunus ve Yemen'de başarısızlığa uğradı" diyerek, Şam yönetimine gazetecilerin özgürce çalışmalarına izin vermesi çağrısında bulundu.

Arapça yayın yapan önde gelen yayın kanalı El Cezire, Tunus ve Mısır'da onlarca yıllık yönetimlerin devrilmesine yol açan halk ayaklanmalarının duyurulmasında önemli rol oynamıştı.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler