Greenpeace orkinoslar için mücadeleyi bırakmıyor
Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, mavi yüzgeçli orkinosların tehlike altındaki türler arasında yer aldığını, Türkiye'deki orkinos çiftliklerinin sayısının, verilen kotanın üstünde olduğunu söyledi.
Greenpeace Akdeniz Denizler Kampanyası Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, ''Akdeniz'i Koruyalım'' kampanyası kapsamında İzmir'deki Pasaport İskelesi'ne yanaşan Rainbow Warrior (Gökkuşağı Savaşçısı) adlı gemide düzenlenen basın toplantısında, kıyısal ve açık deniz alanlarında deniz rezervleri ağı oluşturulması için çalıştıklarını belirtti.
Gemiyle 3 aylık Akdeniz turuna çıktıklarını söyleyen Dökmecibaşı, ''Kampanyanın hedefi, oldukça ciddi anlamda sömürülmekte olan dünya denizlerinin eski haline gelebilmesi için tek ve en etkin çözüm yolu olan deniz koruma alanlarının bir an önce hayata geçmesini sağlamaktır'' dedi.
Akdeniz'in dünya denizlerinin yüzde 1'ini kapsadığını, dünya biyoçeşitliliğinin de yüzde 9'una sahip olduğunu anlatan Banu Dökmecibaşı, şunları söyledi:
''Aynı zamanda kapalı deniz olmasının getirdiği dezavantajlara karşı mücadele edebilmesi için tek çözüm yolu stoklarının korunabildiği deniz HABITAT'larının oluşturulmasıdır. Hedefimiz bütün ülkelerin sonuna kadar kullandığı, sömürdüğü ama korumak için hiçbir şey yapmadığı açık denizlerin tahribata kapatılmasını sağlamak.''
''Orkinoslar tehlike altında"
Akdeniz ülkelerinin kıyısal alanlarında deniz rezervleri oluşturulmasını istediklerini ifade eden Dökmecibaşı, kampanyanın Türkiye ayağında önemli deniz canlılarının üreme alanlarının tam korumalı deniz rezervleri haline gelmesi için çalıştıklarını kaydetti.
Türkiye'de deniz kaynaklarının korunması ve sürdürülebilmesi için bir politikanın bulunmadığını savunan Banu Dökmecibaşı, ''Bir deniz ülkesi olmamıza karşın deniz politikası geliştirilmedi. İzmir'de balık çiftlikleri konusu tartışılıyor. Hükümetler doğru alanları ve kriterleri belirleyebilir. En değerli deniz canlılarının bulunduğu yerlerde tesislere izin vermeyebilir'' diye konuştu.
Orkinos çiftlikleri konusunda Gerence Körfezi'nde eylem yaptıklarını anlatan Dökmecibaşı, Akdeniz'in en değerli türlerinden biri olan mavi yüzgeçli orkinosların tehlike altındaki türler olduğunu söyledi.
Banu Dökmecibaşı, orkinos çiftliklerin aşırı avlanmaya neden olduğunu belirterek, ''Bu konuda yayınlanmış bilimsel çalışmalar, sektördekiler tarafından göz ardı ediliyor. Bugün Türkiye'de, kendisine verilmiş olan kotanın çok üzerinde avlanma ve çiftlik kapasitesi mevcuttur. Türkiye'de orkinos çiftlikleri kendisine verilen kota ile örtüşmemektedir'' dedi.
Dökmecibaşı, gelecek yıl uluslararası bir toplantıda mavi yüzgeçli orkinos ticaretinin yasaklanması üzerine öneri getirileceğini, bu öneriyi AB'nin de desteklendiğini, 1 yıl sonra yasağın uygulanabileceğini ifade etti.
Toplantıya katılan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer de ''Daha önce Çeşme ve Alanya'da balık çiftliklerini kuranlar şimdi yeni hedef olarak Sığacık'ı koymuşlar. Biz buna izin vermeyeceğiz'' dedi.
Gemi kaptanı Pep Barbal da Rainbow Warrior'un 1956 yapımı olduğunu, kampanya kapsamında, ''sömürülen dünya denizlerinin iyileştirilmesi amacıyla deniz koruma alanlarının bir an önce hayata geçmesi için çalıştıklarını'' söyledi.
Toplantıya katılan İzmir Çevre ve Orman Müdürü Doç. Dr. Osman Tatar da, sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine saygı duydukları için toplantıyı izlemeye geldiğini ifade etti.
Geminin 2. kaptanı Emili Trasmonte ise kampanya çerçevesinde Gerence'de düzenledikleri eylemin başarılı geçmesinden mutluluk duyduklarını söyledi.
Geminin 14 Eylülde Sığacık Körfezi'ne gideceği bildirildi.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Colani'den İsrail hakkında ilk açıklama
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu
- MHP'den 'asgari ücret' önerisi