Gül, konuğunun yüzünü güldürdü

Ahmedinejad’ın İstanbul ziyaretinde doğalgaz görüşmelerinde anlaşmaya varılamadı. İranlı lider nükleer enerji programı konusunda ABD’ye meydan okumasını sürdürdü. Sorunun diyalog yoluyla çözümü için her öneriye açık olduklarını vurgulayan Ahmedinejad, “İran’ın sivil nükleer enerji programı geliştirmesinin meşru bir hak olduğunu” söyleyen Gül’e teşekkür etti.

Gül, konuğunun yüzünü güldürdü
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 15.08.2008 - 08:08

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın İstanbul ziyareti, nükleer programı nedeniyle yaptırımlarla karşı karşıya olan Tahran yönetiminin tecrit edilmiş görüntüsünü gidermesine hizmet etti.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejadın İstanbul ziyaretinde beklendiği gibi doğalgaz anlaşması imzalanamazken, İranlı lider nükleer enerji programı konusunda ABDye meydan okumasını sürdürdü.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün Çırağan Sarayında ağırladığı Ahmedinejada, İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, Elektrik Bakanı Pervit Fettah ve Petrol Bakanı Gulam Hüseyin Nozari eşlik etti. Görüşmelerin ana konusunu, geçen yıl iki ülke arasında İran ve Türkmenistan doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupaya nakledecek boru hattı inşaatı ve Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının İranın Güney Pars doğalgaz yataklarına yaklaşık 3.5 milyar dolarlık yatırım yapması için imzalanan mutabakat zaptının, resmi anlaşmaya dönüştürülmesi oluşturuyordu. Ancak liderlerin baş başa görüşmesi ve heyetler arası toplantı beklenenden çok uzun süre devam etmesine rağmen, anlaşmaya varılamadı. Görüşmelerin uzaması nedeniyle, saat 16.30’dayapılacağı açıklanan ortak basın toplantısı 19.00a sarktı. Reuters, Başbakanlık kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, ABDnin daha önce İrana yönelik yaptırımları zedeleyeceği gerekçesiyle karşı çıktığı anlaşmanın, İranın bazı yeni talepleri nedeniyle tamamlanamadığını duyurdu. Taraflar arasında terorizm, uyuşturucu kaçakçılığı, kütüphanecilik gibi alanlarda işbirliği anlaşma ve mutabakat zaptları imzalandı.

Gül, 400 yıldır istikrarlı komşuluk ilişkilerinin bulunduğu İran ile 10 milyar dolar civarındaki toplam ticaret hacmini iki katına çıkarmayı ve bu ticarette Türkiye aleyhine olan dengesizliği gidermeyi hedeflediklerini bildirdi. Gül, İrandan halen ithal etmekte olduğu doğalgazda kış aylarında görülebilen kesintilerin önüne geçilebilmesi için alınabilecek tedbirlere değindik dedi.

Gül, İranın nükleer programı konusunda ise şöyle konuştu: Türkiye, İran’ın nükleer programı meselesine diplomatik yollarla çözüm bulunmasından yanadır. Bu çerçevede 6 ülkenin sunduğu kapsamlı bir teşvik paketiyle çözüm için yeni ve çok önemli bir fırsat penceresi açan görüşme süreci başlamıştır. Bu sürecin tüm ilgili tarafların ortaya koyacakları yapıcı ve sorumlu bir irade ve iyi niyet çerçevesinde akamete uğramaksızın devam etmesini ve kısa sürede olumlu bir sonuca ulaşmasını arzu etmektedir. İran’ın nükleer programına ilişkin çözümün uluslararası toplumun kaygılarını dikkate alan, aynı zamanda İran’ın nükleer silahların yayılmasının önlenmesi anlaşması çerçevesindeki meşru haklarını gözetecek bir içerik taşımasını arzu ediyoruz. Gül, 2009 yılının İran - Türkiye ortak kültür yılı olarak kutlanacağını da sözlerine ekledi.

‘Görüşlerimiz aynı’

Ahmedinejad ise sözlerine, Türkiye ile ilişkilerini geliştirirken hiçbir kısıtlama tanımadıklarının altını çizerek başladı. Ahmedinejad, bölgesel konularda da görüşlerinin neredeyse tamamen aynı olduğunu söylerken ABDnin Irakta uzun dönem kalıcı olma çabalarına gönderme yapmayı ihmal etmedi: Irakın işgal altında olduğu koşulda, hem bu ülkeyi hem de bölgeyi gerginliğe itecek şeyler dayatılmamalı diye düşünüyoruz. Ahmedinejad ayrıca, kardeşim diye seslendiği Abdullah Güle, İranın nükleer enerji programı geliştirmesinin meşru bir hak olduğunu dile getirdiği için teşekkür etti.

ABD ve İsrail’e mesaj

Cevabında, bağımsız ve medeniyetler beşiği bir ülke olarak tanıdıkları Türkiye ile yüzyıllara dayanan dostluk ve kardeşlik ilişkileri bulunduğunu belirten Ahmedinejad, İlişkilerimizin gelişmesi hiçbir ülkenin aleyhine değildir dedi. Türkiye - İran ilişkilerinin gelişmesinin bölgesel güvenlik ve istikrar için de faydalı olduğunu ifade eden İran Cumhurbaşkanı, nükleer enerji programları nedeniyle yaşanan gerginliğin ise tamamen politik nedenlere dayandığını savundu. Ahmedinejad, Amerikan hükümeti 30 yıldır ülkemize düşman. Nükleer meselesi yokken de bize ambargo uygulamışlardır. Nükleer sorun bir bahane diye konuştu ve geri adım atmayacaklarını vurguladı. ABD ile İsraili kastederek, depoları nükleer bombalarla dolu olan ülkelerin kendilerini suçlamasına tepki gösteren İranlı lider, diyalog yoluyla çözüm için her türlü öneriye açık olduklarını söyledi ve Türkiyeli kardeşlerimiz bu konuda hep olumlu rol oynamıştır dedi.

Ahmedinejadın ardından İranlı ve Türk gazetecilerin sorularını yanıtlayan Abdullah Gül ise nükleer enerji programları konusundaki görüşlerini Ahmedinejad ile açıkça paylaştığını ve İran Cumhurbaşkanının da kendisine bazı konularda izahat getirdiğini belirtti. Gül, Sorunun diplomatik yoldan çözümüne katkı için elimizden geleni yapmaya çalışacağız dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler