Günay darağacından rahatsız oldu

Altındağ Belediyesince aslına uygun olarak restore edilen ve müzeye dönüştürülen Ulucanlar Cezaevinde incelemelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, girişteki dar ağacından rahatsız olarak, ''Ben duygusal bir insanım. Benim içim, birçok şeyi kaldırmaz. Ama tahammül edenler, öğrenmek isteyenler, bu mekanları gezebilir'' dedi.

Günay darağacından rahatsız oldu
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 29.12.2010 - 13:59

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Altındağ'da kuracakları Mehmet Akif Ersoy edebiyat müze kütüphanesinin yeri hakkında Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'den bilgi aldı. Daha sonra Altındağ'daki sanat sokağına geçerek burada sanatçılarla bir süre sohbet eden Günay, yapılan çalışmaların bölgenin çehresinin değiştirdiğini ifade etti.

Altındağ Belediyesince aslına uygun restore edilen ve müzeye dönüştürülen Ulucanlar Cezaevine giden Günay, müze uygulaması kapsamında girişe yerleştirilen dar ağacından rahatsız oldu. Günay, kendini kötü hissettiğini ifade etti.

Bir gazetecinin ''İbret alınması için konulmuş'' demesi üzerine Günay, ''Kötü şeyler yapılmışsa bütün kötü şeyleri aynen hatırlamak, yazmak falan olabilir. Ama benim içim karardı'' dedi.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, gazetecelere Ulucanlar'ın müzeye dönüştürülmesi süreciyle ilgili bilgi verdi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile iletişim kurarak, cezaevinin kültür ve sanat merkezi olması için başvurduklarını anımsatan Tiryaki, şunları kaydetti:

''Burası sadece Ankara'da sanata, sanatsal faaliyetlere hizmet edecek. Bir tarafı da cezaevi müzesi olarak kullanılacak. Geçmişle gelecek arasında köprü vazifesi görecek. Dünyanın birçok ülkesinde bunun gibi çalışmalar var. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşundan günümüze geçirdiği demokrasi evresinin anlaşılması açısından burası önemli. Düşüncelerinden, yazdıkları kitaplardan, şiirlerden ya da siyaset adamlarının düşüncelerinden dolayı burada kalanları çocuklarımıza hatırlatmak düşüncesiyle cezaevi müzesi yaptık. Müze geldiğimiz demokratik koşullarda gelinen noktayı anlatıyor.''

Daha sonra Bakan Günay, cezaevi avlusunda gazetecilerin sorularını yanıtladı.
''Girişte dar ağacından rahatsızlık duydunuz. İçerideki zindanlarda sesler ve efektler olduğu belirtiliyor, bu konuda bir müdahaleniz olacak mı?'' sorusuna Bakan Günay, şu yanıtı verdi:
''Burada bir anlamda Türkiye'nin demokrasi ve hukuk tarihinin serüvenini izleyeceğiz. Bunun sevindirici, olumlu sayfaları olduğu gibi çok acı hatırlanması bile yürekleri burkan sayfaları da var. Ben duygusal bir insanım. Benim içim, birçok şeyi kaldırmaz. Ama tahammül edenler, öğrenmek isteyenler bu mekanları gezebilirler. Benim müze düzenine, bilimsel olarak kabul edilmiş işlere müdahale etmem söz konusu değil. Bazı şeyler benim gibi Türkiye'nin demokrasi tarihinin acılarını yaşamış insanların yüreğini özel olarak burkabilir. Bunu da sizin anlayışla karşılamanızı temenni ediyorum.''
''Buraya daha önce gelmiş miydiniz?'' sorusu üzerine Günay, avukat olarak geldiğini söyledi.

Cezaevinin 12 Eylül döneminde Bülent Ecevit gibi tanınmış siyaset adamlarının da kaldığı bir tutukevi olarak görev yaptığını anımsatan Bakan Günay, ''Daha önce de Türkiye'nin demokrasi tarihinin bütün iniş çıkışlarına tanıklık etti burası. Hüseyin Cahit Yalçın'dan, Metin Toker'e, Nazım Hikmet'e, Yılmaz Güney'e, Deniz Gezmiş'lere bir süre konaklama merkezi oldu'' diye konuştu.

Cezaevine 1980'li yıllardan sonra avukat olarak geldiğinde çok bakımsız olduğunu belirten Günay, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Türkiye acılarını bilmelidir. Acılarını tamamen küllememelidir. Bir ölçüde anı merkezi düzeni içinde ibret alacak mekanlar olarak da düzenlemelidir. Burası bir kültür merkezi bir yandan da anısal düzenlemeler var. Anı kütüphanesi düzenlemesi var, ona çok önem veriyoruz. Ulucanlar'la yolu bir şekilde keşişen herkesin yazdığı kitapları derleyip bir anı kütüphanesi yapacağız. Bu da sanıyorum Türkiye'de bir ilk olacak.
Bundan sonra Türkiye cezaevlerini müze yapmak yerine, parklar, yeni kültür merkezleri yapma aşamasına geçer umarım. Bunlar 20. yüzyılın kötü anılarıydı. Unutmayalım diye bir yere yazacağız. Madımak'ta da böyle bir düzenleme yapacağız. Bir yandan geçmişteki yanlışlarımızla yüzleşiyoruz. Yassıada'da böyle bir düzenlememiz var. Türkiye'nin demokrasi tarihindeki en büyük ayıpların yaşandığı yerlerden birisidir. Orayı da ilgili askeri birimlerden istedik, kültür merkezi projemiz var. Altındağ bunu ilk gerçekleştiren oldu. Türkiye kendi tarihi ile yüzleşiyor. Altındağ Belediyesinin verdiği emeğe teşekkür ediyorum. Bu konuda büyük bir gayretle kolları sıvadı. Sadece bir müze değil, sergi ve kütüphaneye kadar bir kültür merkezi ortaya çıktı.''

''Deniz Gezmiş'in heyecanını kullandılar''

Bakan Günay, daha sonra koğuşları gezdi ve Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'den bilgi aldı. Günay, cezaevinde kalan Necip Fazıl Kısakürek'in de aralarında bulunduğu kişilerin yer aldığı fotoğrafları dikkatli bir şekilde inceledi.

İncelemeleri sırasında Deniz Gezmiş'in fakülteden tanıdığı bir arkadaşı olduğunu anlatan Günay, ''Çok heyecan doluydu. Onun ve arkadaşlarının heyecanını ne yazık ki o dönem demokratik düzeni devirmek isteyen bazı mihraklar kötüye kullandılar. Bedelini gençler ödedi. Onun heyecanını kullananlar daha sonra Cumhurbaşkanlığına kadar aday oldular. Türkiye'ye ve gençlere o yaşananların örnek olmasını temenni ederim'' dedi.
Deniz Gezmiş'le yakın arkadaş mıydınız?'' sorusuna ise Bakan Günay, ''Evet çok yakın tanışırdık'' dedi.

Günay, Bülent Ecevit'le ilgili olarak da şu anısını paylaştı:

''Bülent Bey, hüküm giydiği zaman. 12 Eylülü eleştirerek yazdığı yazılardan dolayı 3'er aylık cezalar alıyordu ve bir süre burada kalıyordu. Bir sefer Kirazlıdere'de dil okulunda karşılaştık. Ben bir yargılama için gözaltına alınmıştım. O da yine yeni bir ifade için alınmıştı. Gözaltı olduğu için dil okuluna getirilmişti. Yaşadığı koşulları sordum kendisine, 'kötü' olduğunu söyledi. 'Keşke bunları Başbakan olmadan görseydim' dedi. Türkiye'nin nezaret koşullarının ne kadar kötü olduğunu o zaman görmüş ve bundan ötürü hayıflanmıştı.''
''Şu andaki Başbakanımızın cezaevi görmüş olmasıyla ilgili ne düşünüyorsunuz?'' sorusuna da Bakan Günay, ''Türkiye'de hukuk sisteminin iyileştirilmesi konusunda gerçek bilgiye dayanan bir güvence sağlıyor bize. Tabii bundan sonra Başbakan olacakların illa cezaevinden geçmiş olmasını temenni etmem. İnşallah Türkiye'nin hukuk sistemi o kadar iyileşir ki bunları görmeyiz'' yanıtını verdi.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler