Hafter'e tazminat davası: ABD’deki varlığını kaybedebilir

Libya’da General Halife Hafter’e bağlı güçlerin operasyonları sırasında yakınlarını kaybeden iki aile, 50 milyon dolar tazminat talebiyle ABD’de dava açtı.

Yayınlanma: 07.09.2020 - 11:41
Hafter'e tazminat davası: ABD’deki varlığını kaybedebilir
Abone Ol google-news

BBC Türkçe’nin The Times’dan aktardığı habere göre dava, Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nun Ağustos 2016 ile Mart 2017’de Bingazi’nin Ganfuda mahallesinde İslami gruplara yönelik operasyonunda yakınlarını kaybeden iki aile tarafından Virginia’daki bir federal mahkemede geçen hafta açıldı. Davada, Hafter, yargısız infaz emri vermek ve insanlığa karşı suç işlemek gibi çok sayıda uluslararası hukuk ihlali yapmakla suçlanıyor.

CİDDİ SIKINTI YAŞAYABİLİR

The Times, davanın Virginia’da açılmasının önemli olduğunu, zira bu eyalette Hafter’in değeri 8,5 milyon dolar olarak tahmin edilen yaklaşık 340 dönüm arazisi, gayrimenkul ve finansal varlığının bulunduğunu yazdı. ABD’de halihazırda Hafter aleyhine Libyalılar tarafından açılmış başka davalar olduğuna da dikkat çeken gazete, Virginia’daki davada aileleri ABD ve İngiltere’den önde gelen insan hakları hukukçularının temsil ettiğini ve bu davanın Hafter için ciddi sıkıntı yaratabileceğini ifade etti.

Davacı Hamza ailesini temsil eden Londra merkezli McCue & Partners hukuk bürosunun ortaklarından Matthew Jury, The Times’a yaptığı açıklamada, “Bu davanın esas amacını hak arayışı oluşturuyor. Tazminat her zaman ikinci, hatta üçüncü planda kalıyor. Bir ailenin hayatına paha biçemezsiniz. Davacılar, bu davayı bir platform olarak kullanarak, Libya’da olanların gün yüzüne çıkmasını istiyor” dedi. Jury, davayı kaybetmesi halinde Hafter’in Virginia’daki malvarlığını kaybetme ve ülke dışındaki varlıklarının da incelenmeye başlanması riskiyle karşı karşıya kalacağını aktardı.

"VARLIKLARI DAVACILAR ARASINDA DAĞITILABİLİR"

Jury, “Davayı kazanırlarsa, Hafter’in Virginia’daki varlıklarına el konularak, davacılar arasında dağıtılabilir. Ancak aynı zamanda Hafter’in ülke dışındaki varlıklarıyla ilgili de inceleme başlatılır. Varlıklarının dondurulması veya bunlara el konulması çok ciddi bir etki yaratır. Bu dava sonucunda savaç suçundan suçlu bulunması, ABD’nin de (Hafter’in) kendisine iade edilmesi sürecini başlatmasını tetikleyebilir” diye konuştu. Jury, daha önce 1998 yılında Kuzey İrlanda’nın Omagh kentinde meydana gelen patlama ile ilgili olarak Gerçek İrlanda Cumhuriyet Ordusu’na karşı açılan özel davada saldırıda hayatını kaybeden 29 kişiyi temsil etmişti.

Hafter’e karşı açılan davanın diğer avukatları da ABD’de Başkan Donald Trump hakkında görevden azil sürecini başlatan bilgileri sağlayan kişiyi temsil etmişti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler