Haksız ödemeler Anayasa Mahkemesi'nde

Danıştay, 22 Temmuz 2007 seçimlerinden önce milletvekillerine 3 aylık maaşlarının peşin ödenmesini Anayasa'ya aykırı buldu. Danıştay 11. Dairesi, söz konusu maddenin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmasına karar verdi. Kararla 22 Temmuz'da seçilemeyen milletvekillerinin maaşlarının geri alınmasının önü açıldı.

Haksız ödemeler Anayasa Mahkemesi'nde
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 27.07.2009 - 10:56

Avukat Sedat Vural, 15 Temmuz 2007'de milletvekillerine 3 aylık dönem için maaşlarının peşin ödenmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle Ankara 16. İdare Mahkemesi'ne dava açmış, mahkeme davayı ehliyet yönünden reddetmişti. Vural'ın kararı temyize götürmesi üzerine Danıştay 11. Dairesi davayı karara bağladı.

Danıştay 11. Dairesi, Türkiye'de kamu görevlilerine ilke olarak peşin ödeme yapıldığını, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu'nda "memurlara aylıklarının, her ayın başında peşin olarak ödeneceği, emekliye ayrılma ve ölüm hallerinde o aya ait peşin ödenen aylıkların geri alınmayacağı" hükmünün yer aldığı anımsatıldı. Emekliye ayrılma ve ölüm halleri dışında peşin alınan aylıkların tahsil edileceği belirtilen kararda "Seçimlerde aday olmayan veya aday olup da seçilemeyenlerin Milletvekili sıfatı bittiği andan sonrasına ilişkin olarak peşin ödenmiş olan ödenek ve yollukların fiili bir çalışma karşılığı olmadığı, kamu yararı ve hizmet gerekleri bakımından hukuken kabul edilebilir bir sebebe de dayanmadığı açıktır" denildi.
 

"Ücretin emeğin karşılığı" olduğu ilkesine aykırı

Kararda, seçimden önce alınan 3 aylık maaşın milletvekili seçilemeyenlerden geri alınmasını engelleyen kanunda yer alan "ve çeşitli sebeplerle genel seçimin yenilenmesi" ibaresinin, Anayasanın Başlangıç bölümüne, 2. maddesinde öngörülen Hukuk Devleti ilkesine, 10. maddesinde ifadesini bulan Eşitlik ilkesi ile "Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamayacağı" kuralına ve "ücrette adalet sağlanması" başlıklı 55. maddesinde öngörülen, "ücretin emeğin karşılığı olduğu" ilkesine aykırı olduğu sonucuna varılarak şunlar kaydedildi:

"Açıklanan nedenlerle, 3671 sayılı Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerinin Ödenek, Yolluk ve Emekliliklerine dair Kanunun "Hak Kazanma ve Ödeme" başlıklı 6. maddesinin 3. cümlesinde yer alan "ve çeşitli sebeplerle genel seçimin yenilenmesi" ibaresinin Anayasanın başlangıç bölümüne, 2., 10., ve 55. maddelerine aykırı olduğu kanısına varıldığından, anılan madde hükmünde geçen söz konusu ibarenin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurulmasına, 08.04.2009 tarihinde oy birliği ile karar verildi."


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler