Hal Yasa Tasarısı'na AB engeli

Avrupa Birliği Genel Sekreterliği, Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun tasarısıyla ilgili görüş isteyen AB Uyum Komisyonu'na olumsuz görüş bildirdi. AB Genel Sekreterliği'nin komisyona gönderdiği raporda, "Tasarının incelenmesi neticesinde herhangi bir AB müktesebatı esas alınarak hazırlanmadığı tespit edilmiştir" denildi.

Hal Yasa Tasarısı'na AB engeli
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 19.02.2010 - 11:01

Kamuoyunda Hal Yasası olarak bilinen ve tepkilere neden olan Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'na, AB Genel Sekreterliği'nden de onay çıkmadı. AB Uyum Komisyonu'nda da ele alınan tasarı konusunda komisyon AB Genel Sekreterliği'nden görüş sordu. AB Genel Sekreterliği ise tasarı üzerindeki görüşünü ''Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısının incelenmesi neticesinde, Tasarının herhangi bir AB müktesebatı esas alınarak hazırlanmadığı tespit edilmiştir" şeklinde bildirdi. AB Genel Sekreterliği'nin komisyona sunduğu raporda, sözkonusu tasarının meyve ve sebze ticareti ile toptancı hallerinin yeniden yapılandırılmasına ilişkin hükümler içerdiği ancak AB'nin sebze ve meyve sektörüne ilişkin ayrıntılı kurallar içeren tüzük hükümlerine uyumuna yönelik herhangi bir düzenleme içermediği ifade edildi. Raporda "Tasarının ana unsurunu oluşturduğu değerlendirilen toptancı halleri ile ilgili düzenlemelere ilişkin olarak AB'de Topluluk düzeyinde kurallar getiren herhangi bir mevzuat bulunmamaktadır. Maddelerin incelenmesinden de tasarının esas olarak AB müktesebatına uyuma yönelik bir mevzuat olmaktan çok ulusal ihtiyaçları karşılamak amacıyla hazırlanmış olduğu değerlendirilmektedir" denildi.

Raporda, AB'ye müktesebatına uyum sağlamayan tasarının maddeleriyle ilgili de bilgi verildi. Tasarının 2'nci maddesinde yer alan üretici örgütü tanımının, sadece yürürlükteki mevzuata atıfla açıklandığı belirtilen raporda, yine tasarının 5'nci maddesinde, üretici örgütlerinin aksi hüküm bulunmadıkça ortakları veya üyeleri haricindeki kişilerin mallarını pazarlayamayacağı, alım-satımını yapamayacağına hükmedildiği belirtilerek şöyle denildi:
"Üretici örgütlerinin çalışma esas ve kurallarına ilişkin tüm düzenlemenin Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yerine getirileceği belirtilmektedir. Ancak hem AB müktesebatında üretici örgütlerinin işleyişi ve işlevi konusundaki ayrıntılı hükümler hem yürürlükteki 5200 sayılı Üretici Birlikleri Kanunu dikkate alındığında bu durumun ilgili bakanlık ile Tarım ve Köyişleri Bakanlığı arasında yetki paylaşımı sorunu yaratabileceği değerlendirilmektedir. Bu durumda ülkemizde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından kabul edilen 2 farklı üretici örgütlenmesi bulunması durumu ortaya çıkacaktır. Bu çelişkili durumun ortadan kaldırılması açısından her iki bakanlık arasında bir mutabakatın oluşturulmasının gerekli olduğu değerlendirilmektedir".


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler