Haliç Tersanesi'nin devrine yargı freni
İstanbul 4. İdare Mahkemesi, İstanbul'da 49 iskele ve terminal ile Haliç Tersanesi'nin intifa (faydalanma) hakkının 30 yıl süreyle devrine ilişkin ihalenin yürütmesini durdurdu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın 29 Eylül'de düzenlediği, şehir hatlarına ait 46 deniz vasıtası, 49 iskele ve terminal ile Haliç Tersanesi'nin intifa hakkını 30 yıl süreyle İstanbul Şehir Hatları Turizm Sanayi ve Ticaret A.Ş'ye devreden bir ihale gerçekleştirdi. CHP ise ihalenin iptal edilmesi ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle İstanbul 4. İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, "iptale" ilişkin isteme yönelik karar verilinceye kadar ihalenin yürütmesini durdurdu.
Şartnamede değişiklik yapıldı
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ihaleyi Basın İlan Kurumu aracılıyla 19 -21 Eylül 2010 tarihlerinde ilan etti. Daha sonra da ihale şartnamesi ekinde bulunan deniz vasıtası listesinin bazı sıralarında yer alan vasıtalar kapsam dışı bırakıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi bu değişikliğin yapılmasından bir gün sonra da düzeltme ilanı şeklinde ihaleyi yeniden duyurdu. Duyurudan 4 gün sonra da encümen kararı ile ihale tamamlandı ve dava konusu 49 iskele ve terminal ile Haliç Tersanesi'nin intifa hakkı 30 yıllığına İstanbul Şehir Hakları Turizm San. Tic. A.Ş.'ye devredildi. İhalenin tamamlanmasının ardından CHP konuyu yargının gündemine taşıdı.
Giderilmesi güç zararlara neden olabilir
Talebi değerlendiren İstanbul 4. İdare Mahkemesi ise, 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun "şartnameler" başlıklı 7. maddesinin hükümlerine işaret ederek, aynı yasanın 19. maddesinde yer alan 'ilan yapıldıktan sonra şartname ve eklerinde değişiklik yapılamayacağı değişiklik yapılmasının zorunlu olması halinde ise bunu gerektiren zorunlulukların bir tutanakla tespit edilmesi gerektiğine' dikkat çekti. Mahkeme, 2886 sayılı yasanın 17. maddesinde ise şartnamesi değiştirilen ihalenin kaç gün aralıkla yapılması gerektiğinin unsurlarının belirlendiği belirtildi. Kararda, ihale ilanlarının günlük gazete çıkan yerlerde en az bir gün aralıkla yayınlanmak suretiyle iki defa duyurulması gerektiği, gazete ile yapılacak ilk ilan ile ihale günü arasında 10 gün, son ilan ile ihlale günü arasında da 5 günden az zaman olamayacağının kurala bağlandığına işaret etti.
İhalenin yapılışını değerlendiren mahkeme, ihale edilecek belediye hüküm ve tasarrufundaki iskele ve diğer vasıtaların Belediye Meclis kararı ile belirlenmesinden sonra Başkanlık 'oluru' ile tekrar karar alınarak değiştirildiğine dikkat çekti. İhalenin başkanlık oluru ile ilahe edilmek üzere belediye encümenine havale edildiği, sonrasında ise bir defa düzeltme ilanı yapılarak 5 gün sonra ihalenin tamamlandığı belirlendi. İhalede değişiklik yapılmasından sonra önceki ilanların geçersiz sayıldığına dikkat çeken mahkeme, ilan sürecinin en baştan başlaması gerektiğini belirtti. Kararda, ihalenin şekil ve usul şartlarına aykırı olduğu sonucuna varıldığı kaydedildi. Yapılan işlemin açıkça hukuka aykırı olduğuna işaret edilen kararda, "Açıklanan nedenlerle açıkça hukuka aykırı olan uygulanması halinde davacının giderilmesi güç zararlarla neden olabilecek nitelikte bulunun dava konusu işlemin teminatsız olarak dava sonunu yürütmesinin durdurulmasına" denildi.
En Çok Okunan Haberler
- Rus basını yazdı: Esad ailesini Rusya'da neler bekliyor?
- Yeni Ortadoğu projesi eşbaşkanı
- Esad'a ikinci darbe
- İmamoğlu'ndan Erdoğan'a sert çıkış!
- Türkiye'nin 'konumu' hakkında açıklama
- ‘Yumurtacı müdire’ soruşturması
- Çanakkale'de korkutan deprem!
- Naci Görür'den korkutan uyarı
- Kurum, şişeyi elinin tersiyle fırlattı
- 6 asker şehit olmuştu