Halk denek oldu

Biber gazının yoğun kullanımı bilimsel çalışma için örnek oluşturdu.

Yayınlanma: 08.06.2013 - 07:30
Abone Ol google-news

Göğüs hastalıkları alanında uzmanlaşan hekimlerin bir araya geldiği Türk Toraks Derneği, son bir haftadır Türkiye genelinde Gezi Parkı protestolarında yoğun bir şekilde kullanılan biber gazının halk sağlığı üzerindeki etkilerini araştırmak üzere bilimsel çalışma yapacak. Dernek Genel Sekreteri Hikmet Fırat, dünyada tıp alanında biber gazıyla ilgili fazla bir çalışma olmadığını belirterek, “Birinci dünya ülkelerinde biber gazı leblebi şeker gibi kullanılmıyor” dedi.

Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirilen Gezi Parkı protestolarında polisin yoğun bir şekilde biber gazı kullanması hekimler için bilimsel çalışma ortamı oluşturdu. Dünya üzerinde biber gazının halk sağlığı üzerindeki etkilerinin incelendiği önemli bir çalışma bulunmazken, hekimler son 10 gündür Türkiye genelinde yaşanan olaylarda polisin yoğun bir şekilde kullandığı biber gazının halk sağlığı üzerindeki etkilerini en ince ayrıntısına kadar araştıracak.

Göğüs hastalıkları ve akciğer sağlığı alanında uzman hekimlerin oluşturduğu Türk Toraks Derneği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Hikmet Fırat, son bir haftadır Türkiye’nin dört bir yanında yoğun bir şekilde kullanılan biber gazının halk sağlığı üzerindeki etkilerine yönelik bilimsel bir çalışma yapılacağını ifade etti. Biber gazının kanser yapıcı bir etkisi olup olmadığı konusunda dünya genelinde elde tutulur bir bilimsel araştırma yapılmadığını ifade eden Fırat, birinci dünya ülkelerinde biber gazının leblebi şeker gibi kullanılmadığına dikkat çekerek, “Literatüre baktığımızda çok da fazla bir çalışma yok” dedi.

 

Etkileri araştırılacak

Türkiye genelinde yapılacak çalışmada acil servislere başvurular, göğüs hastalıklarına bağlı rahatsızlıklarla ilgili verilerin derleneceğini söyleyen Fırat, çalışmanın internet üzerinden gerçekleştirilecek anketle yapılacağını ve hekimlerin katılacağını söyledi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler