Haluk Koç: İsyan ediyoruz, çok bedeller ödedik
CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, "Herkese seslenmek istiyoruz. Hangi anne-baba insan böyle bir manzara karşısında sessiz kalabilir. İsyan ediyoruz. Millet olarak teröre çok bedeller ödedik. Bu ülkede yaşayan kimse bu ıstırabı yaşamayı hak etmiyor" dedi.
AKP ile CHP heyetleri, ilk üçü Ankara Palas'ta yapılan koalisyon görüşmelerinin dördüncüsü için bu kez TBMM çatısı altında bir araya geldi. Görüşmenin ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç açıklama yaptı.
Koç, artan terör saldırılarından dolayı üzüntülü ve öfkeli olduklarını, bu sebeple isyan ettiklerini belirterek "Ne yazık ki her gün, hepimizin içini yakan, bizleri üzüntüye boğan haberler alıyoruz. Tekrar kaybettiğimiz tüm evlatlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz. Milletimize ve yakınlarına sabırlar diliyoruz. Dün gece Pozantı'da kaybettiğimiz şehitlerimizden bir tanesi 32, diğeri 29 yaşında iki polis memuru. İkisinin de eşleri var, küçük çocukları var. Dün düzenlenen törende çekilen fotoğraf karelerinden bir tanesi gözümün önünden gitmiyor. Şehidimizin 5 yaşındaki evladı, annesinin aynında al bayrağa sarılı tabuta sarılmış; adeta babasına dokunur gibi ağlıyor. Buradan herkese seslenmek istiyoruz. Hangi anne, hangi baba, hangi insan böyle bir manzara karşısında sessiz kalabilir? Yüreğinde biraz insanlık bulunanlar böyle bir manzara karşısında isyan etmeden durabilirler mi? Bizler de isyan ediyoruz. Çok üzgün, çok da öfkeliyiz. Çünkü hepimiz millet olarak teröre çok büyük bedeller ödemiş ülkeyiz. Artık daha fazla bedel ödemeye de hiçbirimizin tahammülü yok. Bu ülkede yaşayan hiçkimse bu acıları yaşamayı haketmiyor. Artık bu ülkede babasına sarılarak uyuması gereken çocuklar, babalarının naaşına bakarak gözyaşı dökmesin istiyoruz" diye konuştu.
'BEN BEDEL ÖDEMEYEYİM, TÜRKİYE ÖDESİN; DİYEN İNSANDAN SİYASETÇİ OLMAZ'
Son 30 yılın terör bilançosu üzerine konuşan Koç, "Terör yüzünden son 30 yılda 50 bine yakın yurttaşımızı kaybettik. Milyonlarca insanımız göç etmek zorunda kaldı. 600 milyar Dolar'a yakın kaynağı heba ettik. Bu bedelleri bir daha ödememek ve daha kötülerini yaşamamak için en büyük sorumluluk siyaset kurumuna düşüyor. Açıkça söylüyoruz. Ben bedel ödemeyeyim, gerekirse Türkiye ödesin; diyen insandan siyasetçi olmaz. Siyaset, Türkiye bedel ödemesin, diye her bedeli ödemeye razı olan insandan olur" ifadelerini kullandı.
'KİMİLERİ ÖNCE BEN SONRA PARTİM SONRA TÜRKİYE DİYEBİLİR'
Parti çıkarlarının Türkiye'nin menfaatlerinin üzerinde olduğunu vurgulayan Koç, "Terör sorununun yanı sıra çok boyutlu güvenlik sorunlarıyla da karşı karşıyayız. Açıkçası Türkiye, bugün tam bir ateş çemberi içinde. Özellikle sınır kentlerimizde büyük bir huzursuzluk ve kaygı var. 900 kilometrelik kara sınırımızın güvenliği tartışmalı. Etrafımızdaki tüm siyasi ve ekonomik dengeler değişiyor. Ne yazık ki biz bugun gelişmeleri uzaktan izleyebiliyoruz. Yarın karşımıza çıkabilecek çok büyük bir faturayı adeta bugün görmezden geliyoruz. Herkes 2016 yılında kaybetmekten korkuyor. Diğer yandan devlet kurumlarımızda büyük sorunlar var. Yargı, emniyet ve bürokrasinin her alanında reform ihtiyacı olduğu açık. Açıkça söylüyoruz. Fırtınalı bir denizin ortasındayız. Dalgalar kabarıyor ve gemi maalesef su alıyor. Biz hepimizin geminin içindeyiz. Gemiye bir şey olursa bedelini hep beraber ödeyeceğimizi de biliyoruz. Böyle bir zamanda bizler asla hüçük hesapların peşinden koşmayız, koşamayız. Kısa vadeli ve dar kalıplı düşüncelerle Türkiye'ye bedel ödetmeyi göze alamayız. Kendi küçük çıkarlarımızı, Türkiye'nin büyük menfaatlerinin önüne asla koyamayız. Kimileri önce ben sonra partim sonra Türkiye diyebilir. CHP böyle bir anlayışı asla kabul etmemektedir. Biz siyasete bir şey kazanmak için girmedik. Biz siyasete bu güzel ülkeye bir şeyler kazandırabilmek için girdik. O yüzden biz önce Türkiye diyoruz. Başka da sonrasında hiçbir şey söylemiyoruz" şeklinde konuştu.
'MAKAM, MEVKİ, KOLTUK PAZARLIĞI ASLA YAPMIYORUZ'
AKP ile yürütülen koalisyon görüşmeleri hakkında değerlendirmede bulunan Koç, "CHP olarak koalisyon görüşmelerine işte böyle tarihi bir sorumluluk içinde başladık. Bugün halkımızın yüzde 65'ini temsil eden iki büyük parti olarak yüksek profilli büyük bir koalisyon arayışı içinde bir araya geldik. Bugün görüştüğümüz herhangi bir koalisyon değildir. Bugün görüşülen Türkiye'nin karşısındaki büyük tehditleri bertaraf edebilecek ve birikmiş sorunları çözebilecek potansiyele sahip bir koalisyon kurma çabasıdır. 7 Haziran'da yapılan seçimlerde bir milli irade tecellisi oldu. Halkımız hiçbir partiye tek başına iktidar olabilecek çoğunluk vermedi. Milletimiz bize uzlaşın sorumluluğu yükledi. Biz CHP olarak bu anlayış duygusuyla görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Halkımız siyasetten sorun çıkarmasını değil, çözüm üretmesini istiyor. Sonuç istediğimiz gibi çıkmayınca hadi bir daha, diyemeyiz. Milletimiz ne işaret ederse onu yerine getirmekle mükellefiz. Kimseye kapılarımızı kapatmadık. Kimseyi ötekileştirmedik. Kimseyi yok saymadık. Makam, mevki, koltuk pazarlığı asla yapmadık, yapmıyoruz. Bizim için önemli olan kimlerin hangi koltukta oturacağı değil, milletimizin bu süreçte neler kazanacağıdır. Görüşmelerimiz bu çerçevede sürüyor" açıklamasında bulundu.
'TALEPLERİMİZİ MASADA MUHATAPLARIMIZLA KONUŞTUK'
Koalisyon görüşmelerinin dördüncüsünde ele alınan başlıklar hakkında bilgiler veren Koç, "Bugün itibariyle Toplumsal Uzlaşı Alanı başlığı altında Kürt sorunu, din ve inanç özgürlüğü bakımından çeşitli inanç gruplarının talepleri, kamu yönetimi, medya özgürlüğü konuları başlık olarak ele alındı. Taleplerimizi masada muhataplarımızla konuştuk" dedi.
En Çok Okunan Haberler
- Son anket: AKP eridi, fark kapanıyor
- Adliyede silahlı saldırı: Ölü ve yaralılar var!
- Korgeneral Pekin'den çarpıcı yorum
- Köfteci Yusuf'tan gıda skandalı sonrası yeni hamle
- Petlas Yönetim Kurulu Üyesi Özcan, uçakta olay çıkardı
- İBB'den 'Pınar Aydınlar' açıklaması: Tasvip etmiyoruz
- '100 yılda bir görülebilecek akımın başlangıcındayız'
- Restoranlarda 'harcama limiti' uygulaması başladı
- Milletvekilleri Genel Kurulu terk etti!
- Komutanları olumsuz görüş vermedi, görevlerinden oldu