Ham domatesler, depolarda olgunlaşıyor

Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde bazı üreticiler, havaların soğuması üzerine tarladaki ham domatesleri toplayıp olgunlaşması amacıyla depolara bırakıyor.

Yayınlanma: 24.11.2012 - 10:40
Abone Ol google-news

Kasalar halinde depolanan ham domatesler, 15-20 bekletilip olgunlaştıktan sonra yarı fiyatına satılıyor. Böylece tarlada çürümesi önlenen domateslerin, uygun fiyata vatandaşın sofrasına gitmesi sağlanıyor.

Domates üreticilerinden Eyüp Karaaslan (40), yaptığı açıklamada, ''Mevsim itibariyle yaşanan soğuklar sebebiyle domates tarlada zayi olmasın diye toplayıp depoya getirdik. Depoda domatesleri olgunlaşmış, olgunlaşmamış, çürük olarak ayrı ayrı seçiyoruz. Olgunlaşmamış domates burada sıcak hava ortamında bekleyip belirli bir sürenin ardından olgunlaşıyor. Biz de bunu götürüp piyasada satıyoruz. Bu yöntemi üreticilerin bazısı yapıyor, bazısı yapmıyor ama son yıllarda bu uygulama yaygınlaşıyor'' diye konuştu.

Domatesleri depolarda olgunlaştırarak tonlarca ürünün çürümesine engel olduklarını ifade eden Karaaslan, ''Bu yöntemle sadece bizim bölgede yaklaşık 250 ile 500 ton arası domates tarlada çürümeden yarı fiyatıyla vatandaşa ulaşıyor'' dedi.

Karaaslan, gelecek yıl cam sera yaparak ham domatesleri burada olgunlaştırmayı planladığını sözlerine ekledi.

Üzümlü Ziraat Odası Başkanı İhsan Yeşilbaş ise hasat sona ermeden ilçede soğuk hava etkili olduğu için domateslerin tarlalarda bırakıldığını ifade ederek, ''Bu yüzden tonlarca domates çürüyor. Özellikle son yıllarda bazı üreticiler soğuk havanın gelmesiyle birlikte domatesi toplayıp evlerinin bodrum ve depolarında saklıyorlar. Böylece tonlarca domates çürümeyip değerlendirilmiş oluyor'' diye konuştu.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler