'Hangarlarda bekletilen kaç heron var?'

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, insansız hava aracı ''Heron''lar konusunda İsrail'le sorunlar yaşandığını öne sürerek, ''Türkiye'deki hangarlarda bekletilen kaç ''Heron'' olduğunu'' sordu.

Yayınlanma: 16.10.2009 - 09:22
Abone Ol google-news

CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, düzenlediği basın toplantısında, İsrail firması ile 10 adet ''Heron'' alınması konusunda sözleşme imzalandığını anımsattı. Uçakların 30 bin irtifaya çıkamadığını ve aralıksız uçamadığını, daha çok İsrail'in doğa koşullarına göre üretildiğini, Türkiye'nin doğa koşullarına uygun olmadığını belirten Kart, mevcut Hükümetten önce yine bir İsrail firması ile imzalanan ve bu tür daha gelişmiş uçakları kapsayan ''Keşif Podu'' projesinin, Hükümet tarafından 2005 yılında iptal edildiğini söyledi.

''Keşif Podu'' projesinin, 2008 yılında geliştirilerek aynı firma ile yeniden imzalandığını ifade eden Kart, proje ile ilgili gelinen aşama konusunda kamuoyuna hiçbir bilgi verilmediğini iddia etti. Kart, ''Projeyle ilgili endişelerimi kamuoyuyla paylaşmak istiyorum'' diye konuştu.
''Ayrılık'' dizisi ve ''Anadolu Kartalı'' tatbikatı konusunda İsrail ile yaşanan sorunlara da işaret eden Kart, şu soruları yöneltti: ''Türkiye'deki hangarlarda bekletilen kaç Heron var? Sözleşmenin amaç ve ihtiyaca cevap vermemesi bir yana, Eylül 2007'den itibaren sözleşmeden Türkiye lehine doğan hak ve yetkileri neden kullanmadınız? Türkiye'nin ihtiyaçlarına uygun olmayan bu proje başlangıçta neden kabul edildi? Sözleşmenin bedeli nedir? Bedelin iadesi ve tazmini için neden gerekli yasal süreçleri başlatmıyorsunuz? Keşif Podu projesini aynı firmaya neden ihale ettiniz? Keşif Podu'nun akıbeti nedir?''

''Projedeki aksaklıklar nedeniyle Dağlıca, Aktütün ve diğer saldırılara zemin hazırlandığını'' öne süren Kart, Türkiye'nin, ABD'nin ''anlık istihbaratına'' ihtiyaç duyar hale getirildiğini savundu. Kart, ''Bu, öngörüsüz, basiretsiz bir yönetim anlayışının Türkiye'yi getirdiği noktadır'' iddiasında bulundu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler