Hastaneyi hasta ettiler

Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin birçok binası atıl durumda. Binaları tinerciler mesken tuttu. Doktorlar burada çalışmaktan korkuyor, hastalar hastaneye gelmekten...

Yayınlanma: 06.10.2014 - 19:01
Abone Ol google-news

İstanbul’un Maltepe ilçesinde bulunan ve 1952 yılında dönemin hayırsever işadamı Süreyya İlmen Paşa tarafından yaptırılan Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları, Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi kaderine terk edildi. Hastanenin bazı binalarının atıl durumda, boş binaları madde bağımlılıları mesken tuttu. Hastalar da doktorlar da bu durum nedeniyle tedirginler. Bugüne dek çok sayıda şikayete karşın Sağlık Bakanlığı hiçbir adım atmadı. CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, hastane arazisine yeni bir hastane yapılmasının planlandığının, buna karşın hiçbir çalışma olmadığını belirtti.

1800 dönümlük arazisi içinde 62 yıldan bu yana hizmet veren hastanenin bulunduğu alanda, Süleyman İlmen Paşa’nın türbe mezarı ile 2 adet tarihi köşkü bulunuyor. 1952 yılında restore edilerek 50 yataklı hastane binası olarak kullanılan tarihi “Haremlik Köşkü” ile idare binası olarak kullanılan “Selamlık Köşkü” yıllar içinde çürüyüp metruk bina haline geldi. Hastanenin birçok birimi bakımsız durumda. 2010 yılında Milli Emlak Dairesi Başkanlığı ile Sağlık Bakanlığı’na tahsis edilen hastanedeki sorunlar ile ilgili geçen yıl Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Kadir Gökmen Öğüt, geçen süreye karşın bir adım atılmamasından şikayetçi. Müezzinoğlu, Ögüt’e verdiği yanıtta “Hastanenin A bloğun yıkım kararı, D bloğun ise tahliye kararı bulunmakta olup, hastane arsa üzerine 650 yataklı bir hastane yapılması planlanmaktadır. B ve C blokların deprem analizi, güvenlik kamerası sistemi ve jenaratör alımı için ödenek aktarılmış olup ihale aşamasında bulunmaktadır” demişti.

Odalar toz ve kir içinde

Hastaneye giderek incelemelerde bulunan CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Ögüt, konuyu yeniden TBMM’ne taşıdı. Hastanenin halen bakımsız olduğunu vurgulayan Ögüt “Madde bağımlısı olarak tabir edilen kişiler halen hastanenin bazı bloklarını mesken tutmaya devam ettiği gibi, yeterli güvenliğin olmayışı en çok dile getirilen şikayetler arasındadır. Hastane A bloğunun çatısı ve PVC diye tabir edilen pencereleri çalınmış” dedi. Hastanenin iç ve dış cephesinin bakımsızlıktan harabeye döndüğünü vurgulayan Öğüt, temizlik sorunu yaşandığı, odaların toz ve kir içinde olduğunu dile getirdi.

Bir yıldır neden yıkmadınız?

Öğüt, geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi daha verdi. Öğüt, “Tarafıma verdiğiniz yanıtta A bloğun yıkılacağını dile getirmiştiniz. Aradan geçen süre içinde halen bir yıkım olmamasının gerekçesi nedir? Bloğun bakım ve onarımı mı yapılması planlanmaktadır? Öyle ise neden hala tek bir çivi bile çakılmamış, olası bir depremde yıkılma tehlikesine karşı gereken tedbirler alınmamıştır?” diye sordu.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon