"Hayata devam Türkiye"

Türk Kızılayı Genel Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, devletin doğal afetlerden kaynaklanan riskleri sigorta havuzuna atmasının desteklenmesi gerektiğini belirterek, ''AKUT ve AKSİGORTA'nın iş birliğiyle gerçekleştirilen 'Hayata Devam Türkiye Projesi'', Türkiye'nin ilerde çok faydasını göreceği bir adımdır'' dedi.

Abone Ol google-news
Yayınlanma: 05.04.2011 - 12:16

AKUT ile AKSİGORTA'nın iş birliğiyle başlatılan, ''Hayata Devam Türkiye'' projesinin ikinci ayağında, ''Hayata Devam Türkiye Afet Eğitim Tırı'' ve ''Türkiye'nin ilk 3 boyutlu G-Force deprem Simülatörü Tırı''ndan oluşan konvoyu, Taksim Gezi Parkın'daki deprem simülasyonunun ardından harekete geçti.

Prof. Dr.Ahmet Mete Işıkara, proje ile ilgili The Marmara Otel'de düzenlenen tanıtım toplantısında, AKUT'un, Türkiye'nin yaşadığı doğal afetlerde gösterdiği başarının kaynağının, afetlerden önce yaptıkları hazırlık çalışmaları olduğunu belirterek, ''Doğal afetlerde eğitimin ne kadar önemli olduğunu, Japonya'da yaşanan felaketin ardından Japon halkının gösterdiği bilinçli davranışlardan açıkça görmekteyiz. O ülkeye depremden çok tsunami zarar verdi. Ancak o insanların bir afet öncesi hazırlıkların dışında bir güvenceleri daha vardı. O da sigortalarıydı'' diye konuştu.

Japonya halkının deprem sonrasında gösterdikleri eğitimli davranışları, örneklerle anlatan Işıkara, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Kandilli Rasathanesi olarak, 1999 depreminden sonra 'Deprem Sırasında Nasıl Davranılmalı?' başlıklı bir araştırma yaptık. Farklı kesimlerle yapılan bu araştırmanın sonucunda, toplumun yüzde 29,5'inin bilinçli olduğunu gördük. Bu rakam, küçük gibi görünse de Doğal Afet Sigortaları Kurumunun çalışmaları konusunda bu rakama sıfırdan ulaşılmıştır. AKUT'un ve Aksigortanın iş birliğiyle gerçekleşen proje, Türkiye'nin ilerde çok faydasını göreceği bir adımdır.''

AKUT Başkanı Nasuh Mahruki de Hayata Devam Türkiye Projesi'nin, Türkiye'nin afete dayanıklı bir toplum haline gelmesi için önemli yere sahip olduğunu belirterek, ''Japonya, afeti engelleyemedi, ancak yönetmeyi başardı. Bizler de bilinçli yurttaş ve topluma ihtiyaç duyuyoruz'' dedi.

Özellikle çocuklardan başlayarak afetler konusunda ne yapılması gerektiği konusunda eğitimler vereceklerini kaydeden Mahruki, ''Topluma verilmesi gereken en önemli adım sigortadır. Afetlerden sonra eski yaşantıya dönmek için, çağdaş dünyanın sigorta bilincine sahip olmak gerekir. Arama kurtarma tabii ki, çok önemlidir, ancak daha sonrasında insanların hayata yeniden tutunmasını, sigorta sağlayacaktır'' şeklinde konuştu.

AKSİGORTA Genel Müdür Yardımcısı Zerrin Ekşioğlu da Türkiye'nin en önemli meselesi olarak nitelendirdikleri depremi, ''memleket meselesi'' haline getirdiklerini ifade ederek, ''Proje ile Türkiye'yi köy köy, karış karış gezerek halkı deprem konusunda bilinçlendireceğiz. Japonya halkı, 4-5 adet sigorta poliçesine sahip. Türkiye'nin yüzde 95'i risk altında. Bu yüzden sigortalı ve bilinçli insan sayısını arttırmamız gerekiyor'' dedi.

Toplantının ardından Taksim Gezi Parkı'nda bulunan ''Hayata Devam Türkiye Afet Eğitim Tırı''na giden konuşmacılar, 1999 yılında gerçekleşen Marmara depreminin şiddetini gösteren simülasyona katıldı.

Proje kapsamında oluşturulan konvoy, 3 Haziran tarihine kadar, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Aydın, Denizli, Mersin, Hatay, Elazığ, Tokat, Amasya ve Çorum illerini gezerek, deprem ve diğer doğal afetler konusunda halkı bilinçlendirecek faaliyetler gerçekleştirecekler.
 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon