"Hayata dönüş operasyonu" davası
Ümraniye Cezaevi'nde, 2000 yılındaki ''Hayata Dönüş Operasyonu'' sırasında meydana gelen olaylarla ilgili haklarında dava açılan 399 sanığın yargılanmasına devam edildi. Mahkeme heyeti, dava dosyasının dijital ortama aktarılarak avukatlara dağıtılması ve diğer eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.
Ümraniye Cezaevi'nde, 2000 yılındaki ''Hayata Dönüş Operasyonu'' sırasında meydana gelen olaylarla ilgili haklarında dava açılan 399 sanığın yargılanmasına devam edildi.
Üsküdar 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, tutuksuz sanıklardan Kadir Sertaç Üçkardeş ile Metin Fırat katıldı.
Duruşmada söz alan Üçkardeş, olaylar sırasında başka bir suçtan dolayı tutuklu olduğunu ve öldürülmeye çalışıldığını iddia ederek, bugün sanık sandalyesinde kendilerini öldürmeye çalışanların olması gerektiğini söyledi. Üçkardeş, olaylar sırasında açlık grevinde olduğunu ve sadece kendilerini savunmaya çalıştıklarını ileri sürdü.
Sanık Metin Fırat da üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini belirterek, olaylar sırasında açlık grevinde olduğunu, operasyon sırasındaki ölümlerin güvenlik güçlerinin silahlarından çıkan kurşunlarla olduğunu iddia etti.
Bazı sanık avukatları ise operasyon öncesi oluşturulan arabulucu heyet ile görevli memurların tanık olarak dinlenmesi ve cezaevinde keşif yapılmasını talep ettiler. Avukatlar ayrıca, uzun süredir devam eden davaya ilişkin klasörlerin dijital ortama aktarılarak dağıtılmasını istediler.
Mahkeme heyeti, dava dosyasının dijital ortama aktarılarak avukatlara dağıtılması ve diğer eksikliklerin giderilmesi amacıyla duruşmayı erteledi.
Duruşma sonrası bir grup, Üsküdar Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaparak, sanıklar hakkında beraat kararı verilmesi gerektiğini, yargılanması gerekenlerin ''Hayata Dönüş Operasyonu''nu planlayanlar, yönetenler ve icra edenlerin olması gerektiğini öne sürdüler. Grup, açıklamanın ardından dağıldı.
Biri asker 8 kişi ölmüştü
Üsküdar Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 399 sanığın, 19-22 Aralık 2000 tarihlerinde Ümraniye Cezaevi'nde meydana gelen olaylar sırasında, ''Cezaevi idaresine karşı silahla ayaklanma'', ''6136 sayılı kanuna muhalefet'', ''Patlayıcı madde bulundurmak'', ''Faili gayri muayyen şekilde adam öldürmek ve yaralamak'' ile ''Bu eylemlere iştirak'' suçlarını işledikleri ileri sürülüyor.
Ölüm oruçlarına son verilmesi amacıyla Ümraniye Cezaevi'nde yapılan müdahalede, Jandarma Uzman Çavuş Nurettin Kurt ile Ahmet İbili, Rıza Poyraz, Ercan Polat, Alp Ata Akçaöz, Ümit Gedik, Hayrettin Akbaba ve Muharrem Buldukoğlu adlı tutuklu ve hükümlüler hayatlarını kaybetmişti.
En Çok Okunan Haberler
- Suriye'yi nasıl terk ettiğinin ayrıntıları ortaya çıktı!
- Petlas'tan o yönetici hakkında açıklama
- Nevşin Mengü hakkında karar
- 3 zincir market şubesi mühürlendi
- Geri dönüş gerçekten 'akın akın' mı?
- Eski futbolcu yeni cumhurbaşkanı oldu
- Fidan'dan 'Suriye Kürtleri' ve 'İsrail' açıklaması
- Müge Anlı'nın eşine yeni görev
- Bakanlık 5 ildeki lahmacuncuları ifşa etti
- AKP’nin tabutu CHP sıralarına kondu