Helikopter alımına 'rüşvet' molası

Avrupa 'rüşvet' soruşturmasıyla çalkalanırken Kara Kuvvetleri 3 milyar dolarlık ihalenin kabulüne onay vermiyor.

Yayınlanma: 14.02.2013 - 09:50
Abone Ol google-news

Türkiye’ye 3 milyar dolarlık saldırı helikopteri (ATAK) satan Finmeccanica’nın Başkanı Guiseppe Orsi, İtalya’da yürütülen soruşturma kapsamında, Hindistan hükümetine 12 helikopter satışı için 51 milyon Avro rüşvet vermek suçlamasıyla tutuklandı. Orsi’den önce ise kasım ayında Finmeccanica’nın ikinci adamı Paolo Pozzessere tutuklanmıştı.

Avrupa’daki bu “rüşvet” operasyonu Türkiye’yi de etkiledi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın, İtalya’dan alınan ve kasım ayında teslimatının gerçekleşmesi gereken 5 saldırı helikopterine, “Rüşvet operasyonunu da göz önünde bulundurarak” onay vermediği öğrenildi.

Kara Kuvvetleri Komutanlığı kabul heyetinin onay vermediği, ATAK helikopterlerine, Güneydoğu Anadolu’da sürdürülen terörle mücadele yüzünden acil ihtiyaç bulunuyor.

Avrupa’da son olarak ATAK helikopterlerini üreten Finmeccanica’nın CEO’su Guiseppe Orsi, Pozzessere’nin ardından tutuklandı. Soruşturmalar kapsamında, Türkiye’nin yapımı devam eden Göktürk-1 uydusu ihalesini 350 milyon Avro’ya alan Telespazio firmasının CEO’su Carlo Gualdaroni tutuklanmıştı. Telespazio firması ile Finmeccanica arasında organik bağ bulunuyor.

 

Teslimatlar kabul edilmedi

Savunma ihalelerini mercek altına alan İtalyan polisi, Finmeccanica’nın, Panama, Brezilya ve Hindistan’daki çeşitli ihalelerde rüşvet verdiğini belirlemesinin ardından, şirketin, Napoli ve Roma’daki ofislerinde arama yapmış, diğer ülkelerle de yapılan kontratları da incelemeye almıştı. Finmeccanica, Avrupa’nın en büyük üçüncü savunma havacılık şirketi.

Bu gelişmeler yaşanırken Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın kasım ayında teslimatı yapılması gereken 5 ATAK helikopterini kabul etmediği öğrenildi. Helikopterlerin kabul edilmemesinde, “Maksimum sürate erişememe, ağırlık, titreşim” gibi teknik kalibrasyonların yanı sıra “Avrupa’daki rüşvet operasyonunun” da etkili olduğu bildirildi. Acil ihtiyaç kapsamında, mevcut ATAK projesine ek olarak 2010’da 9 adet T-129 alımına karar verilmişti. T-129A Erken Duhul Helikopteri’nin (EDH), ilk ikisinin öncelikle öğretmen pilotların eğitimlerinde kullanılması, mart ayından itibaren de Güneydoğu’ya kaydırılması planlanıyordu. Ancak Kara Kuvvetleri kasım ayında yapılması gereken teslimatı kabul etmedi.

Bu projenin ardından ise TAI’nin, 51 adet T-129 teslimatına başlaması öngörülüyordu. Görev bilgisayarından atış sistemlerine tamamen Türk tasarımı sistemlere sahip helikopterlerin ayrıca üçüncü ülkelere satış hakkı da Türkiye’ye verilmişti.

T-129 teknik özellikleri

Maksimum Kalkış ağırlığı: 5000 kg

Menzili: 561 km

Maksimum hızı: 278 km/saat

Uçuş tavanı: 6000 m

Havada kalış: 3 saat

Uzunluk (pallerle birlikte): 13.8 m

Genişlik (pallerle birlikte): 11.9 m

Yükseklik: 3.4 m


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler