Her 10 çocuktan 1'i tarım işçiliği yapıyor

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, mevcut hükümeti çocuk işçiliğini önlemeye ve bunun için gerekli tedbirleri almaya davet etti.

Her 10 çocuktan 1'i tarım işçiliği yapıyor
Abone Ol google-news
Yayınlanma: 23.09.2010 - 13:39

Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç,Türkiye'de çocuklar açısından eğitim hakkının ihlal edildiğini ve çocuk istismarının yaşandığını savundu.Kılıç, "Söz konusu ihmal ve istismarın birinci derecede sorumlusu hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığıdır" dedi. Eğitim Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç adına yapılan yazılı açıklamada, tarım alanının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çocuk işçilerin en fazla olduğu sektör durumunda bulunduğunu ifade ederek, çocuk işçilerin yaklaşık yüzde 70'inin bu alanda çalıştığının tahmin edildiği belirtildi.

Kılıç, "Ülkemizde tarımda çalışma biçimleri arasında, koşulları en ağır olan çalışma biçimi mevsimlik tarım işçiliği oluşturmaktadır. Mevsimlik tarım işçisi ailelerle birlikte tarımsal üretimin gerektirdiği dönemlere göre mevsimlik göç yaşamak zorunda kalan çocuklar, her yıl Nisan ayından Ekim sonuna evlerinden uzak kalmaktadır" dedi.

"Bazı bölgelerde her 10 çocuktan 1'i tarım işçisi"

Sendikalarının, 2007 yılında mevsimlik tarım işçiliğinin yoğun olarak görüldüğü Şanlıurfa, Adıyaman, Adana, Batman, Diyarbakır ve Gaziantep illerinden seçilen 115 ilköğretim okulunu kapsayan bir araştırma yaptığını ifade eden Kılıç, "Araştırmamız bu sorunun boyutlarını gözler önüne sermekteydi. Araştırmamız söz konusu illerde, tarım işçiliğinin yoğun olduğu mahallelerdeki ilköğretim okullarında her on öğrenciden birisinin (yüzde 9.82) ücretli tarım işçiliği nedeni ile yazın karnelerini almadan okullarını terk edip, sonbaharda da okullar açıldıktan sonra ders başı yapabildiklerini ortaya çıkarmıştı" dedi.

Bu araştırmanın sonuçlarına göre, öğrencilerin okulları erken terk etme sürelerinin ortalama 38.5 günü, geç başlama sürelerinin ise ortalama 32.6 günü bulmakta olduğunu ifade eden Kılıç, "Araştırmamız bu sorunun sadece öğrencilerin okuldan uzak kalmalarıyla sınırlı olmadığını da göstermişti. Öğrenciler eğitim öğretim yılının yarısında başladıkları için kavrama sorunları yaşamaktadır" şeklinde konuştu.

Tüm bu yaşananların eğitim hakkının ihlali ve çocuk istismarı olduğunun açık göstergesi olduğunu iddia eden Kılıç, "Söz konusu ihmal ve istismarın birinci derecede sorumlusu ise hükümet ve Milli Eğitim Bakanlığıdır. Ayrıca başta Anayasa olmak üzere eğitim hakkını güvence altına alan ulusal düzenlemeler de hükümeti sorumlu kılmaktadır. Hükümetin ulusal ve uluslar arası düzenlemelerden doğan yükümlülükler doğrultusunda mevsimlik tarım işçiliği nedeni ile eğitim hakkından yararlanamamış veya eğitimleri yarıda kesilmiş çocuklara yönelik olarak ivedilikle harekete geçmesi gerektiği açıktır" dedi.

"Hükümet bu yükümlülükten kurtulmaya çalışıyor"

Kılıç, "Hükümet daha önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da dönemsel kampanyalar ya da lokal çalışmalarla bu yükümlülüğünden kurtulmaya çalışmaktadır. Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz yıllarda 'Pamuk gibi beyaz bir gelecek için' adı altında göstermelik bir kampanya uygulanmış, Çukurova Bölgesinde lokal çalışmalar yürütülmüştü. Bu yıl da Polatlı'da temel eğitim çağındaki çocuklar için basında Çadırkent olarak nitelenen bir çadır kurulması gibi uygulamalar hükümetin halen sorunu geçiştirme eğilimi içinde olduğunu göstermektedir" diye konuştu.

Kılıç, "Bugünlerde çocukların eğitim hakkı ve çocuk istismarı konusunda duyarlı açıklamalar yaptığına tanık olduğumuz Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu'yu gerçek bir hak ihlali ve çocuk istismarı kaynağı olan tarım işçiliğine ilişkin duyarlılık göstermeye çağırıyoruz" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler