'Herkesin isteğinin anayasada yer alması ütopya'

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yeni anayasa çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma: 15.03.2013 - 10:25
Abone Ol google-news

"Yeni Anayasa" konulu sempozyumunun açılış konuşmasını yapan Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, sürece ilişkin uyarılarda bulundu.

Herkesin isteklerinin anayasada yer alması gibi bir ütopyanın gerçeklerle örtüşmeyeceğini belirten Kılıç, "her kesimin kendi doğrularını vazgeçilmez, tartışılmaz, kılına bile dokunulmaz kutsallara dönüştürmesiyle ortaya çıkacak dayatmalar, diyaloğu ve müzakere şartlarını ortadan kaldırır" dedi.

Yeni anayasa sürecinde barış için gerekli iklimin oluşturulması gerektiğini vurgulan Haşim Kılıç şunları söyledi; "Bu toplum, kurduğu 90 yaşındaki cumhuriyetinin 45 yılını terörle mücadele etmekle geçirdi. Yarım asırdır kaybettiğimiz ekonomik, sosyal, kültürel varlıklarımızı bir tarafa bırakırsak, bu uğurda can verenlerin ana yüreklerinde bıraktığı ateş, bütün bir toplumu yakmaya yetecek güçtedir.

Bu ateş sönmelidir. Zira kendi saadetini başkalarının felaketi üzerine kuranlar en çirkin zulmün uygulayıcısı olur. Bu sorun çözülmedikçe anayasa yapmanın güçlüğü ortadadır, yapılsa bile yeni sorunlar doğurmaya adaydır.

Barış için gerekli olan iklimi oluşturmadan güce dayalı yapılacak anayasal düzenlemeler 'ben yaptım oldu" anayasası olur. Bu yaklaşım toplum barışının en büyük tehdidi olmak yanında, sorunları büyütmekten başka sonuç doğurmaz. Bütün dinlerin ortak noktası olan Allah inancı da savaşın kazanılmasını değil, barışın sağlanmasını zafer olarak tanımlıyor."


Laiklik uygulaması ayrışmaya neden oldu


Türkiye'deki laiklik uygulamasını da eleştiren Kılıç, "Devletin tüm inançlar karşısında eşit uzaklıkta durmasını öngören laiklik anlayışı, toplumun birliğini sağlaması gerekirken bizdeki uygulama ile ayrışmaya ve çatışmaya ivme kazandıran bir fonksiyon üstlenmiştir" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler